İSTANBUL (AA) - Düşünce kuruluşu Chatham House'un Türkiye Projesi kapsamında her yıl düzenlenecek olan Chatham House-Koç Holding Yuvarlak Masa Toplantısı'nın ilki Koç Holding ev sahipliğinde İngiltere'de gerçekleştirildi.

Koç Holding'den yapılan açıklamaya göre, geçen şubat ayında Chatham House'un kurumsal ortağı ve Türkiye Projesi'nin ana destekçisi olan Koç Holding, ilk yuvarlak masa toplantısına ev sahipliği yaptı.

Her yıl düzenlenecek olan Chatham House-Koç Holding Yuvarlak Masa Toplantısı'nın ilki 28-29 Ekim'de İngiltere'de uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi konusunda dünyanın önde gelen vakıfları arasında yer alan Ditchley Park'ta gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Sir Alan Duncan'ın onur konuğu olarak katıldığı toplantının açılış konuşmalarını Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Ali Y. Koç ile Chatham House Direktörü Robin Niblett yaptı.

Dünyanın dört bir yanından siyaset, iş dünyası, sivil toplum, akademi ve medya mensuplarının katıldığı toplantının bu yılki gündeminde Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, Brexit, AB'nin geleceği ve Transatlantik ilişkiler ele alındı.

Koç Holding'in ana destekçisi olduğu Türkiye Projesi kapsamında, Türkiye'nin jeopolitik konumunun dünya istikrarı ve güvenliği açısından önemi, Avrupa ile ilişkiler ve yeni İpek Yolu girişiminde Türkiye'nin konumlandırılması üzerine çalışmalar gerçekleştiriliyor.


- Chatham House Türkiye Projesi’nin ülkemizin uluslararası arenadaki stratejik konumuna güç kattı


Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Chatham House ve Koç Holding'in şubat ayında başlayan kurumsal ortaklığının bir parçası olarak düzenlenen Chatham House- Koç Holding Yuvarlak Masa Toplantısı'na ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, bu iş birliğini çok önemsediklerini vurguladı.

Koç, "Uluslararası ilişkilerin tüm dünya genelinde öneminin her geçen gün daha da arttığı, ezberlerin bozulduğu, baş döndürücü bir gelişim ve değişim dönemine hep birlikte şahitlik ediyoruz. AB'nin geleceği ve Türkiye'nin AB ile ilişkileri de bu gelişmelerden önemli ölçüde etkileniyor. Böyle bir dönemde Chatham House gibi düşünce kuruluşlarının perspektifi kamu kurumları, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri için önemli bir yol haritası sunabiliyor. Tüm bu sebeplerle, Chatham House Türkiye Projesi’nin ülkemizin uluslararası arenadaki stratejik konumuna güç kattığına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.


Chatham House Direktörü Robin Niblett ise şunları kaydetti:

"Koç Holding ile stratejik iş birliğimizin bir parçası olan ve her yıl düzenli olarak organize edeceğimiz Chatham House-Koç Holding Yuvarlak Masa Toplantısı'nın ilkini gerçekleştirmiş olmaktan dolayı çok mutluyum. Bu inisiyatifin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesinde Koç Holding'in verdiği önemli destek için çok teşekkür ederiz. AB'nin ülkelerin gündeminde tartışmalı olarak yer aldığı bir dönemde AB'den, Birleşik Krallık'tan ve Türkiye'den saygın ve uluslararası ilişkilerde etkili lider ve uzmanların bir araya gelip Türkiye ve AB ilişkileri, Birleşik Krallık'ın AB ilişkileri ve Avrupa'nın geleceğini tartışmanın önemli olduğunu düşünüyorum."