Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, toplam 257 milyar lira tutarındaki kredi kartı borç stoku ve tüketici kredilerindeki borç stokunu 72 aya kadar yapılandırma imkanı sağlandığını belirterek, "Burada da talebe yönelebilecek bir mali alan oluşturuldu. Nitekim ilk gelen datalar bunun belli ölçülerde talebi artırdığını göstermektedir." dedi.
Canikli, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK) 2017 yılı bütçelerine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı.
Canikli, bu yıl küresel piyasalarda da çok ciddi dalgalanmalar yaşandığına işaret ederek, bu dalgalanmaların temel kaynağının Amerikan Merkez Bankasının (Fed) politikası olduğunu vurguladı. Fed'in aralık ayında faizleri artıracağına ilişkin beklentilerin güçlendiğini ve bunun bütün dünyada doların hemen hemen bütün para birimleri karşısında güçlü bir konuma getirdiğini anlatan Canikli, Brexit gelişmesinin de istikrarsızlığı tetikleyen nedenler arasında yer aldığını belirtti. Küresel ticaretteki büyüme oranlarında da düşüşler yaşandığını da dile getiren Canikli, küresel ticaret hacminin global kriz sonrasında yüzde 3 seviyelerine kadar gerilediğini bildirdi.
Türkiye ekonomisinin 27 çeyrektir kesintisiz büyüdüğüne dikkati çeken Canikli, Orta Vadeli Programda 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin büyüme rakamlarını revize etmek durumunda kaldıklarını vurguladı. Canikli, "Küresel ekonomideki gelişmelere paralel olarak Türkiye'de de büyüme noktasında bir zayıflama sonucunun ortaya çıkması kaçınılmazdı." dedi.
72 AYA KADAR YAPILANDIRMA İMKANI
Canikli, kredi kartları ile tüketici kredileri taksit ve borçlarına ilişkin düzenlemeler yapıldığını vurgulayarak, "Özellikle toplam 257 milyar lira tutarındaki kredi kartı borç stoku ve tüketici kredilerindeki borç stokunu 72 aya kadar yapılandırma imkanı sağlandı. Burada da talebe yönelebilecek bir mali alan oluşturuldu. Nitekim ilk gelen datalar bunun belli ölçülerde talebi artırdığını göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.
"Kredilerin aktif toplam içindeki payı yüzde 63,4'e yükseldi"
Bankacılık sektörünün 2002 yılında 213 milyar lira seviyesinde olan ve 2013 yılında ilk kez milli geliri aşan toplam aktif büyüklüğünün 12 kat artışla bu yılın ağustos ayı itibarıyla 2,5 trilyon liraya ulaştığını bildiren Canikli, aynı dönemde sektördeki şube sayısının yüzde 92 artışla 11 bin 927'ye, personel sayısının ise yüzde 71 artışla 212 bin 71'e yükseldiğini ifade etti.
Küresel belirsizliklere ve olumsuz piyasa koşullarına rağmen son 1 yılda bankacılık sektörünün yüzde 6,9 büyüdüğüne dikkati çeken Canikli, kamu borçlanma gereğinin azalmasıyla beraber menkul değerler portföyünün sektörün toplam aktifleri içindeki payının önemli ölçüde azaldığını ve 2002 yılında yüzde 40,5 olan seviyenin bu yılın ağustos ayında yüzde 13,2'ye gerilediğini belirtti. Canikli, "Böylece aracılık fonksiyonunu daha etkin olarak yerine getiren sektörün kredileri son 14 yılda 1,6 trilyon liraya ulaştı, kredilerin aktif toplam içindeki payı yüzde 23'ten yüzde 63,4'e yükseldi." diye konuştu.
Nurettin Canikli, bankacılık sektörünün ağustos itibarıyla özkaynak karlılığının yüzde 15,5, aktif karlılığının ise yüzde 1,6 olarak gerçekleştiğini vurgulayarak, "Özellikle bankaların mali yapısının güçlü kalması ve korunması açısından çok dikkat ediyoruz. Buradan bir taviz vermek söz konusu değil. Özellikle dalgalı dönemlerde bankacılık sektörünün ayakta kalabilmesi ve güçlülüğünü muhafaza edebilmesi gerekiyor. Onun için hem karlılığı hem de sermaye yeterlilik oranı noktasında bu rakamların korunması gerektiğini düşünüyoruz ve bunun için de gereğini yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Haber: Tamer Kaan Köksal