Ana teması “Sektörel ve Finansal Derinleşme” olarak belirlenen Türkiye-İran Van Forumu; Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi (IPIS), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) iş birliği ile 23-25 Ekim 2014 tarihlerinde Van’da yapılacak.
Van Valiliğinden yapılan açıklamada, Türkiye-İran Van Forumu’nun, 23 Ekim Perşembe akşamı saat 19.00’da düzenlenecek olan açılış resepsiyonunun ardından 24 Ekim Cuma günü saat 08.30’daki kayıt işlemleri sonrasında, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hadi Soleimanpour ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti temsilcilerinin yapacakları açılış konuşmaları ile başlayacağı belirtildi. 24 Ekim Cuma günü açılış konuşmalarının ardından devam edecek olan forumun resmi programı kapsamında, birinci oturumda “Kamu Diplomasisi” ve “Kültür ve Turizm” konularının ele alınacağı belirtilerek, “Öğleden sonra yapılacak ikinci ve üçüncü oturumlarda konu başlıkları sırasıyla “Eğitim (Dil)” ile “Enerji ve Petrokimya”, “Bankacılık ve Finans” ile “Sanayi” olacaktır. 25 Ekim Cumartesi günü 09.00 itibarı ile gerçekleştirilecek oturumlarda ise sırasıyla “Türkiye - İran Medeniyet Diyalogu” (ortak oturum), “Lojistik, Ulaştırma ve Haberleşme”, “Ekonomi ve Ticaret” ile “Bilim ve Teknoloji”, “Sağlık ve Sağlık Turizmi”, “Medya ve İletişim” ile “İnşaat, Müteahhitlik ve Altyapı” konuları işlenecek.
Özellikle Van’ın Kapıköy ile İran ile daha fazla ticaret yapabilmesi adına Van odaklı düzenlenecek olan toplantı, yeni döneme giren Türkiye-İran diplomatik ilişkileri sonrası yapılan ilk kapsamlı toplantı olarak da not düşecek. Türkiye ve İran’dan yüzlerce konuşmacı ve müzakerecinin katılacağı toplantılarda Van’ın bu ilişkilerde daha çok yer almasını tartışacak. Tebliğ sunacak konuşmacıların dışında Türkiye ve İran’dan uzman, araştırmacı, akademisyen, gazeteci, iş dünyasının temsilcileri, bürokrat ve diplomatların izleyici veya müzakereci olarak katılacakları forumda Türkçe ve Farsça simultane çeviri hizmeti de verilecek.
Forumda Van’ın gerek İranlı gerekse Türkiyeli iş adamları için cazibe merkezi haline getirilmesi, İran ile 300 kilometreye yakın sınırı bulunan şehrin ekonomik bakımdan Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri haline getirilmesi, İran-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi ve Van ekonomisinin canlandırılması için çözüm önerilerinin tartışılması hedefleniyor.
Forum programı, taslak sonuç raporunun sunumun ardından kapanış oturumu ile 25 Ekim Cumartesi günü saat 18.30’da sona erecek.