İSTANBUL (AA) - QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, "Bankacılık sektörü olarak müşteri beklentilerinin gerisinde kalma şansımız yok. Bankalar kendi içerisinde verdiği hizmetlerle müşterisinin hayatını kolaylaştırmalı. Yoksa hakikaten yok olur bu sektör." dedi.

Aras, Uluslararası 21. Türkiye İç Denetim Kongresi kapsamında düzenlenen "Kurumsal ve Etkin Yönetim İçin Doğru İletişim" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, bankacılığın FinTech şirketleriyle rekabetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de 1980 öncesinde cebinde dövizi olanların hapse girdiğini hatırlatan Aras, finansın son yıllarda süratli bir şekilde dönüştüğünü, şimdi de teknolojiyle beraber baş döndürücü şekilde geliştiğini ifade etti.

Fotoğraf makinesi üreticileri Nikon ile Canon'un rekabetine Apple'ın da katılarak bir anda öne geçtiğini belirten Aras, şunları kaydetti:

"Günümüzde bankaların rakibi bankalar değil, FinTech şirketleri... Kodak diye bir marka vardı, bilmem hatırlar mısınız? Şimdi nerede? Bizlerin de bankacılık sektörü olarak müşteri beklentilerinin gerisinde kalma şansımız yok. Konut kredisi veriyoruz, tamam ama müşterimize hangi konutu alması gerektiğini de önerebilmeliyiz. Bankalar da kendi içerisinde verdiği hizmetlerle müşterisinin hayatını kolaylaştırmalı. Yoksa hakikaten yok olur bu sektör. Allah'tan regülasyon var. Mevcut durumda regülasyon büyük zırh haline geldi sektör için."

- "İç denetçilere iş uygulamalarını mobile aktarmalarını öneriyorum"

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da Turkcell'in dünyada en hızlı büyüyen telekomünikasyon şirketi noktasına geldiğini, bunun temel nedeninin müşterileri önemsemek olduğunu vurguladı.

Turkcell'de haftada bir gün istenilen bir yerde çalışılabildiğini ifade eden Terzioğlu, "Esnek çalışma ortamları şirketlerin sürdürülebilirliği açısından çok önemli. O nedenle gelecek dijitalleşmede... Ben bu bağlamda diyebilirim ki eğer bir yönetici olarak sizin cep telefonunuzda şirketinizin bir sürecini yönetebileceğiniz bir uygulama yoksa geç kaldınız demektir. Ben iç denetçilere iş uygulamalarını mobile aktarmalarını öneriyorum. Aksi halde çok geç kalınmış olur." şeklinde konuştu.

Teknoloji şirketlerinin FinTech şirketlerini TechFin olarak gördüklerini belirten Terzioğlu, "Önümüzdeki 5 yılın en büyük pazarı, müşteri odaklı finansal teknolojiler ve bunlarla bağlantılı işler olacak muhtemelen." dedi.

Terzioğlu, teknolojik dönüşümün insan iş gücünden bağımsız ele alınamayacağını da söyledi.


- "Kurum kültürü stratejiyi döver"



Eski Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı ve Allianz Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes ise kurumlara her yıl taze kan geldiğini, oluşan insan kaynağının verimli kullanılması halinde gelecek adına büyük başarılara ulaşılabileceğini söyledi.

Allianz'ın Almanya'da köklü bir geçmişi olan önemli bir kurum olduğunu hatırlatan Symes, "Aslında bir finans şirketiyiz ama bir yönüyle de bakarsanız yatırım şirketiyiz. Çok renkli bir yönetim kurulumuz var. Yönetim kurulunun çeşitliliğinden önce yönetim kurulu başkanının o çeşitliliği nasıl yönettiği önemli. Türkiye'de yönetim kurulları kağıt üzerinde satın alınabilir olmamalı. Muhakkak sürdürülebilir olmalı ve değer yaratmalı." diye konuştu.

Symes, Allianz'da çalışanlara spor ve sanat adına keyifli bir çalışma ortamı sunduklarını ifade ederek, "Geçmişi çok seviyorum ama lider geleceği görebilen insandır. Bir de, Linkedin'de gördüğüm bir paylaşımı aktarmak isterim; 'kurum kültürü stratejiyi döver." ifadelerini kullandı.


- "Risk denetimi ve iç denetim oldukça önemli"


Tekfen Holding Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Reha Yolalan, gelişen teknolojilerin insanlara risk kadar fırsat da getirdiğini, insanoğlunun her gün yeni gelişmelerle uyandığını ifade ederek, "Dünya artık çok hızlı dönüyor. O nedenle doğru kararlar her zamankinden önemli. Risklerden korunabilmek için risk denetimi ve iç denetim oldukça önemli." diye konuştu.

Pek çok paydaşı bir araya getiren kongre, yarın da devam edecek.