Almanya Büyükelçiliği tarafından Türk - Alman ilişkilerini güçlendirmek amacıyla kapılarını yerel gazetecilere açtı. Programa Türkiye’nin farklı illerinden gazeteciler katıldı. Erzincan’da ise Erzincan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Kazankaya Gazetesi Muhabiri İbrahim Gürler’de programa davet edilen gazeteler arasındaydı.

Ankara Almanya Büyükelçiliği'nin ikinci kez düzenlediği "Açık Kapı Günü" programına katılan gazeteciler, merak edilen soruların yanıtını aradı. Ankara Almanya Büyükelçiliği, 'Açık Kapı Günü' programı kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinden 20 gazeteciyi ağırladı.
3-4 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve Türkiye'de ikinci kez gazetecilere kapılarını açan elçilik programına Erzincan’dan da Erzincan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Kazankaya Gazetesi Muhabiri İbrahim Gürler katıldı.

SUNUMLAR YAPILDI 
Almanya Büyükelçiliğinde yapılan toplantıda Elçi Dr. Dirk Rotenberg, Türkiye'nin değişik illerinden gelen gazetecilere bilgiler aktarıp, sorularını yanıtladı. 
Suriyeli sığınmacılarla ilgili bazı çalışmaları olduğunu kaydeden Dr. Rotenberg, iki okul yaptırdıklarını ve eğitimcilerin maaşlarını da büyükelçilik aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığına ödediklerini belirtti.
Dr. Rotenberg, şu ifadelere yer verdi:"Dünya çapına baktığınız zaman aslında komşu olmaksızın böylesine yoğun bir ilişki içinde bulunan pek ikili ilişki bulunmamakta. Dolayısıyla biz bu işi emsalsiz olarak görüyoruz.  Mesela Amerika ile Kanada gibi veya Rusya’nın komşu ülkelerle olduğu gibi var belki ama onlar komşu netice itibari ile. Türkiye ile Almanya arasında komşuluk bağı bulunmamakta. Tabi bu ilişkilerimiz tarihi açıdan çok geriye gidiyor belki ama günümüze baktığımız zaman bireysel anlamda da bu ilişkiler yoğun olarak ilerlemekte. Netice itibarı ile Almanya’da üç buçuk milyona yakın Türk kökenli vatandaşlarımız var. Diğer yandan yine beş milyonluk kişi var ki bu insanlar da şuanda Türkiye’de yaşıyor.  Almanya’da doğup yirmili-otuzlu yaşlarda  Türkiye’ye dönmüş olan bir kesim de var. Burada beş milyon gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Tabi okulun binasını inşa etmekle yetmiyor okula öğretmene de ihtiyacımız var. İki tarafta tamam bina inşa ediliyor ama diğer taraftan bu okulda eğitim verecek  olan öğretmenlere de  sözleşme sağlanmıyor Avrupa Birliği programı kapsamında. Dolayısıyla önümüzdeki yıllar bunun da belli bir süresi var. Süre içerisinde okullarda eğitim verilmesi de sağlanmış olur. Dolayısıyla   böyle bir yardım programı kapsamında öğretmenle beş yıllık sözleşme yapılıyor. Bunun maddi karşılığını hesap etmek mümkün tabi. Her ay maaşın, bu program kapsamında ödemesi olur. Dolayısıyla parayı veren taraf yardıma ayrılmış olan bütçeden bu paraların hepsini rezerve ediyor. Her ne kadar öğretmenin maaşı henüz tam anlamıyla ödenmemiş olsa da bu kişi 2020-2021 yıllarında maaş almaya devam edecek." Dedi. 
Soru - cevap bölümü sonrası ise program Ekonomi İşbirliği Program Başkanı Bay Manuel Paulus'un sunumu ile devam etti.

MİLLİ GÜN COŞKUSU

Alman Büyükelçisi Martin Erdmann ise İçişleri Bakanlarının Türkiye'de bulunması nedeniyle toplantıya katılamadı. Büyükelçi Erdmann, ülkelerinin bir bayramı olan Alman Milli Gün nedeniyle büyükelçilikte düzenlen resepsiyonda gazeteci konukları ile bir araya geldi.
Alman Büyükelçiliği bahçesinde düzenlenen  Milli Gün resepsiyonu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ve çok sayıda davetli katıldı. 
Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinde "Alman Birliği Günü" kapsamında gerçekleştirilen resepsiyona onur konuğu olarak davet edilen Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada, Almanya ile Türkiye arasında süren ilişkinin köklü bir geçmişe dayandığını vurguladı. Varank, ticaret, yatırım ve turizm alanındaki iş birliğinin önemine dikkat çekerek, Almanya'da yaşayan 3,5 milyon Türk vatandaşının ikili ilişkileri güçlü kılan temel unsur olduğunu hatırlattı. Bu kapsamda Bakanlıkta, Türkiye içinde faaliyet gösteren Alman iş adamlarına kolaylık sağlamak ve projelerini hayata geçirmelerine olanak oluşturmak için Alman Masası kurulduğunu bildirdi. Yeni işbirliği mekanizmaları oluşturmayı da önemsediklerini dile getiren Varank, "Bakanlığımız, araştırmacı, girişimci ve sanayicilerin yaşadığı sorunlara çözüm getirmek, yatırım süreçlerini kolaylaştırmak ve gerekli prosedürlerin takibini sağlamak üzere yanınızda olmaya devam edecek." diye konuştu.

BÜYÜK YATIRIM
Alman yatırımcılarla yakın iş birliğinde halinde olduklarını bildiren Bakan Varank, "Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından geçti ve Resmi Gazete’de bugün yayımlandı. Volkswagen Grubu'na ait MAN Türkiye AŞ'nin Ankara Çubuk'taki yeri münferit yatırım yeri olarak ilan edildi. Burada yapılacak 452 milyon liralık yeni yatırımla inşallah 700 kişiye istihdam sağlanacak. Yakaladığımız bu ivmenin önümüzdeki dönem de artarak devam edeceğine inanıyorum. Berlin’de düzenlenecek Türk-Alman Enerji Forumu ve Türk-Alman Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) toplantılarının da somut neticeleri getireceğini hep beraber göreceğiz." şeklinde konuştu.

TÜRKÇE ŞARKI SÖYLEDİ 

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ise, "Bugün Avrupa'nın bölünmüşlüğünün aşıldığı günü kutluyoruz.
Türkiye ile Almanya ilişkilerinin 'taşıyıcı sütununun' ekonomi, sanayi ve teknolojidir. Bu kutlamayı devlet olarak yüz yılı aşkın süredir Almanya ile çok yakın ilişkiler içinde bulunan Türkiye'de gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı. 
Konuşmaların sonunda Büyükelçi'nin eşi Marion Erdmann Türkçe şarkı söyleyerek resepsiyona katılan Türklere jest yaparken söylediği arkı ile katılanlardan büyük alkış aldı. 
Gerçekleştirilen program da Gazeteciler hem elçiliğin çalışma yapısını görme fırsatı buldu, hem de ilk elden Almanya ve Türk-Alman ilişkileri hakkında bilgi aldılar. Elçilikteki çalışma birimleriyle sohbet toplantıları ve "on the record“ görüşmeleri esnasında soru sorma imkanı da  bulan gazete temsilcileri birbiriyle tanışıp bilgi alışverişinde bulunma fırsatı da yakaladılar.