15 Temmuz'daki darbe girişiminin püskürtülmesinde büyük yararlılık gösteren vatandaşlardan Mehmet Tahir İkiler, Safiye Bayat ve Mehmet Köse o geceye ilişkin anılarını katılımcılarla paylaştı. Erzincan Müftülük Konferans Salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü İsmail Hakkı’nın yaptığı programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Daire Başkanı Rasim Arı, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Erzincan Müftülüğü konferans salonunda Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Veysel Çelikdemir'in 15 Temmuz temalı kum video gösteriminin ardından 15 Temmuz gazileri ile söyleşiye geçildi.
Programın moderatörlüğünü yapan İsmail Hakkı Ürün  darbe girişimi gecesi yaşadıklarını aktararak evindeyken tankların sokaklarda olduğunu öğrenince eşi ile helalleşip hemen darbeci askerlerin bulunduğu bölgeye gittiğini söyledi.
Darbe gecesi ele geçirilen tankı E-5 karayolundan İETT garajına götüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı Mehmet Köse ise hayatında ilk kez tank kullandığını belirterek "Hayatımda ilk kez Tankın içini gördüm ,Allahın yardımıyla 5 dakikada tankı sürerek garaja götürdüm,O Gece millet olarak şanlı bir direniş gösterdik." ifadelerine yer verdi.
Boğaziçi Köprüsünde darbe girişimini öğrenir öğrenmez abdest alıp Çengelköy’deki evinden çıkarak köprüye koştuğunu söyleyen 2 çocuk annesi Bayat, o anları şöyle anlattı: “Televizyonu açtığımda köprünün kapatıldığını gördüm. Sırt çantama kimlik kartlarımı, birkaç ilaç ve bandaj aldım. "Ne oluyor? Nasıl kapatırlar benim köprümü, nasıl geçit vermezler benim insanlarıma?" diye söyleniyordum. "Erkek gitmesin, bir bayan olursa en fazla korkutabilirler" diye düşündüm kendimce. Emniyet müdürü, ben "Geçeceğim" deyince "Geçsin" dedi. Bayrağımı gördüm, 2 çocuk tutuyor. "Abla gitme, askerler "Vururuz" diyorlar." "Benim askerim beni nasıl vuruyormuş?" dedim. "Gelme" diyorlar, ilerliyorum. Yaklaştım askerlere, "Ne yapmaya çalışıyorsunuz, neden kapattınız köprüyü?" dedim. Sürekli tehditler savuruyorlar, itip kakıyorlar. 

"GİT, SENİ VURURUZ" 
Komutan, "Git, seni vururuz" dedi. Bir asker havaya ateş açtı, çok şükür bir şey olmadı. "Sizden korkmuyorum" dedim. "Teçhizatınız bitecek, o zaman görüşeceğiz" dedim. Geri döndüm, yaralılara yardım ederken kurşunlar nasip oldu. İman varsa imkân vardır, imanı olan hiçbir şeyden korkmaz. Milletin gücüne her zaman inandım, Allah bizi yalnız bırakmadı.” dedi.
15 Temmuz gecesini anlatırken göz yaşlarına hakim olamayan Mehmet Tahir İkiler ise eşi ile birlikte çocuklarını kayınvalidesine bırakıp Tandoğan'a doğru yola çıktıklarını belirtip "Tankların Külliye'ye doğru hareket ettiğini gördüm. İşte o anda işin vehametinin ciddileştiğini anladım. Tankların önüne geldiğimizde askerlerin silahlarını bizlere çevirdiğini gördük. Yarbayın ateş emriyle iki el ateş edildi. Aramızdan bir kişi yere düştü ama kimse geri çekilmedi." diyerek yaşanan darbe girişimini sahnede anlatıp unutturmayacağını söyledi.  
Program sonunda konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş "15 Temmuz kahramanlarımız ile birlikte olmaktan ziyadesiyle onur duyduk. 15 Temmuz gecesi Erzincan olarak meydandaydık. Çok şükür o süreç iyi idare edildi. Tek bir asker sokağa çıkmadan tek bir kurşun sıkılmadan Erzincan'da o geceyi atlattık." dedi. Vali Arslantaş konuşmasının ardından 15 Temmuz gazisi Safiye Bayat'a Türk Bayrağı hediye etti.
15 Temmuz gecesi yaşananlarının asla unutulmayacağını belirten AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ise "Bu vatan bu millet şehit ve gazilerimize çok şey borçludur." diyerek gazi Mehmet Köse'ye Türk Bayrağı hediye etti.
15 Temmuz gazileri ile Erzincan halkını buluşturan Gençlik ve Spor Bakanlığı'na teşekkür eden Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy " Bayrakları bayrak yapan üzerindeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bu milletin ilelebet yaşayabilmesi için bu Anadolu topraklarında birçok kimse şehit oldu. Herkese nasip olmaz şehitlik makamı. Bize de ne zaman görev düşerse seve seve hangi cephede görev düşerse bu canı feda etmeye hazırız." ifadelerine yer vererek gazi Mehmet Tahir İkiler'e Türk Bayrağı hediye etti.
Program toplu fotoğraf çekimi ve hediyelerin takdim edilmesinin ardından sona erdi.