Devlet Su İşleri (DSİ)  82. Şube Müdürü Hakan Bekar, Erzincan’da Barajların doluluk oranları hakkında açıklama yaparak Erzincan Barajının %67 – Tercan Barajının ise  %33 seviyesinde olduğunu, kar erimeleriyle bu seviyenin daha da yükseleceğini söyledi. 

Sulama sezonu öncesinde Erzincan’da ki su oranları ve DSİ tarafından o yürütülen çalışmaları gazetemize anlatan DSİ 82. Şube Müdürü Hakan Bekar, Yaşamakta olduğumuz bu zor günlerde bakanımız sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatları doğrultusunda en önemsediğimiz konuların başında tarım politikaları ve tarımsal uygulamaların aksamaması gelmektedir dedi. 


HER İHTİMALİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUYOR 
Bekar, tarımsal sulamanın aksamaması adına elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bugün itibariyle şehrimizin en büyük su kaynaklarından olan  Erzincan Barajında doluluk oranı %67 Tercan Barajında %33 seviyesindedir. İçinde bulunduğumuz Mayıs aylarında gelecek olan bahar yağışları ile barajlarımızın yeterli kapasiteye ulaşacağını öngörüyoruz. Ayrıca her ihtimali göz önünde bulundurarak, şehrimizde ki yan derelerin sulamada kullanılması amacıyla, iş makinelerimizle gerekli su yönlendirmelerini de yapmaya gayret ediyoruz. Yine de su hayattır şiarına uygun olarak vatandaşlarımızın, suyu iktisatlı bir şekilde kullanmasında ciddi fayda görüyorum dedi. 


DSİ’NİN  2020 YATIRIM PROGRAMI 
DSİ 82. Şube Müdürü Hakan Bekar,  Ülkemizin ve şehrimizin en büyük yatırımcı kuruluşlarından biri olan kurumumuz, mühendisliğin gereği olan planlama, proje ve yapım basamaklarına riayet ederek bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da yatırımlarını sürdürecektir. Bu kapsamda en önemsediğimiz projelerden olan ve Erzincan şehrini menbaa kalitesinde suyla buluşturacak olan Turnaçayırı Barajı inşaatımızı tamamlamayı ve su tutmaya başlamayı hedeflemekteyiz. Ayrıca 13,04 km uzunluğunda olup, şehre 19,28 milyonmetreküp içme ve kullanma suyu sağlayacak olan iletim hattı ve toplamda 80,000 m3 kapasiteli iki arıtma tesisinin projelerini de bu yıl içerisinde bitirmeye çabalıyacağız. Ayrıca Çayırlı ve Tercan ilçelerimizin148.870 dekarlık arazisini modern sulama sistemleriyle sulanması maksadıyla yürüttüğümüz projemizi de yine bu yıl bitirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra Refahiye Hakoğlu deresinde yürütmekte olduğumuz ıslah inşaatını da bitirmeye gayret edeceğiz. Tüm bunlara ilave olarak inşaat çalışmalarına başladığımız birçok küçük su işi projesini ve bu yıl ihale ettiğimiz mevcut tesislerimizin onarım inşaatlarına da başlayarak bitirmeyi düşünüyoruz.

TOPLULAŞTIRMA PROJELERİ NE AŞAMADA?
Bildiğiniz üzere 28.04.2018 tarih ve 30405 sayılı resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetlerini yürütme yetkisi DSİ’ye devredildiğini ifade eden Bekar, ‘‘Bu kapsamda Erzincan İlimizde 123 köyü kapsayan ve iki grupta ihalesi yapılan projeler hızlı bir şekilde yürütülmektedir.Bu mihvalde her köyde ilerleme seviyemiz farklı olmakla beraber, genel olarak değerlendirmek gerekirse kadastro parsellerinin sayısallaştırması yapıldı, tapu kayıtları alındı, ortofoto-halihazır haritalar oluşturuldu, sosyal etütler yapıldı, yüzey tahliye hesaplamaları yapıldı, toprak etüt çalışmaları yapıldı, blok planı çalışmaları yapıldı, yol tatbikat haritaları onaylandı, köylerde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Kısaca toplulaştırmanın ülkemizin kader projelerinden olduğunu biliyor ve bu ciddiyetle çalışmalarımızı sürdürüyoruz dedi.