Erzincan'da, Sosyal Destek Programı (SODES) projelerinde usulsüzlük yaparak Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finans sağladıkları öne sürülen, aralarında örgütün kentteki sözde mütevelli heyeti üyeleri ile örgütle bağlantılı okulların yönetici ve çalışanlarının da bulunduğu 37'sı tutuklu, 72 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Polis Meslek Yüksekokulunda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu yargılanan Abbas Parilti, Ekrem Bayrak, Haluk Alturan, Orhan Say, Rahman Kayımtu ve Veysel Akdoğan ile iş adamlarının da aralarında yer aldığı 37'si tutuklu 72 sanık hazır bulundu.

Davanın diğer sanığı İsmail Talay, tutuklu bulunduğu Konya Etipi Ceza İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Duruşma nedeniyle güvenlik güçleri POMEM içi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

- "Tanıklık yapanlar dedikodulardan etkilenmiş"

Tutuklu sanık Haluk Alturan, yaptığı savunmada, isnat edilen "terör örgütü üyeliği" suçlamasını kabul etmediğini belirtti.

Evinde yapılan aramada suç teşkil edecek herhangi bir delil bulunmadığını ileri süren Alturan, şöyle devam etti:

"Özel okulların bağlı bulunduğu Esentepe şirketinde muhasebeci olarak çalışıyordum. Muhasebede yaptığım 34 işlem hakkında tarafıma suç istinat edilmiş. Ben tutuksuz yargılanan sanıklardan İhsan Şenyuva'dan kendisine ait şirkette bulunan 10 hisseyi 2016'da satın alarak bedeli olan 10 bin lirayı bankadaki hesaba yatırdım. Ticaret Sicil Gazetesi'nde ismimin geçmesi terörist olarak gösterilmeme neden oldu. Burada konuşulanları hemen başka yerde farklı duyabilirsiniz. Alehimde tanıklık yapanlar dedikodulardan etkilenmiş olmalıdır."

- SODES kapsamında örgüte para aktarıldığı iddiası

Tutuklu sanık Selami Bal da KHK ile ihraç edilmeden önce sağlık memuru olarak görev yaptığını ifade ederek, kentte birkaç arkadaşıyla beraber 2003 yılında Erzincan Memur Derneğini (EMIN-DER) kurduklarını aktardı.

İddinamedeki bazı tanık ifadelerinde 100 bin liralık SODES projesi kapsamında örgüte para aktarıldığının iddia edildiğini anlatan Bal, "Biz 100 bin lira gibi küçük bir projede çok iyi işler çıkardık. Dar bir bütçe olmasına rağmen bilgisayar, akıllı yazıcı ve kamera aldık. Yazılımlara çok para ödedik. Buna rağmen projeden 20 bin lira para artırmayı başardık. Artan parayı ise iade ettik." diye konuştu.

- "O para bir arkadaşımın emanetiydi"

Bal, mahkeme başkanının, telefonunda "ByLock" bulunduğunu ve Bank Asya da 2014 Ocak ayında kendisine ait katılım hesabına aralıklarla 15 bin 750 lira yatırıldığını hatırlatması üzerine, "ByLock indirmedim ve kullanmadım. Yatırılan 14 bin lira şu anda açıklayamayacağım bir arkadaşımın emanetini bana vermesi üzerine hesabıma yatırdım." savunmasını yaptı.

Tutuklu sanıklar İbrahim Olğun, İcabi Şimşek, İdris Saltabaş, İlhan Tok, Mehmet Özgedik, Mehmet Şirin, Mustafa Aladağ, Mustafa Önder, Nizamettin Türkoğlu, Orhan Say, Özcan Karagöz ve Salih Kesler'in de savunmalarını dinleyen mahkeme heyeti, diğer sanık savunmalarının alınması için duruşmayı yarına erteledi.