Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin 2021 yılında yapılması gereken Olağan Genel Kurul Toplantısı Covıd-19 salgını tedbirleri gereği ortak sayısı  300’ü aştığından Merkez Birliği tarafından yayımlanan genelge gereği ileriki bir tarihe ertelendi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kooperatif Başkanı Mahmut Özdemir üç yılda bir yapılan ve 2021 yılı Nisan ayına kadar yapılması gereken Olağan Genel Kurul Toplantısının yayınlanan genelge doğrultusunda ertelendiği ifade etti.

Kooperatif olarak yaşanan Pandemi sürecinde Esnaf ve Sanatkarlara önemli oranda kredi desteği sağladıklarını ifade eden Başkan Özdemir plasman dahilinde kredi taleplerinin karşılanmaya devam edildiğini dile getirdi.

Özdemir açıklamasında Kooperatifin ortak sayısının 300’den fazla olması nedeniyle İç işleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2021 tarihli Genelgede: Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile Birlikler ve Kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul toplantılarıyla ilgili bölümü ve Merkez Birliğinin 2021/5 sayılı Genelgesi doğrultusunda Kooperatif Genel Kurul Toplantısının ileriki bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

Merkez Birliği Genelgesinde şu ifadelerde bulunuldu;

“2021 yılında yapılacak genel kurul toplantılarımızla ilgili olarak beklediğimiz açıklama Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 1 Mart 2021 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Yapılan açıklamada, COVID-19 salgının yoğunluğuna göre illerimiz dört farklı risk grubuna (düşük, orta, yüksek ve çok yüksek) ayrılarak, alınacak tedbirler ve normalleşme süreçleri bu risk gruplarına göre belirlenmiştir.

Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığınca yayımlanan 2 Mart 2021 tarihli Genelgede: Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile Birlikler ve Kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerinin düşük, orta ve yüksek risk gruplarında: kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ú geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabileceği, çok yüksek risk grubundaki illerde ise yeni bir karar alınıncaya kadar bu etkinliklerin erteleneceği” hususu belirtilmiştir.

Buna göre: Kayıtlı ortak sayısı 300’den fazla olan kooperatiflerimizin genel kurul toplantılarını yapmamaları gerekmekte olup, yaptıkları takdirde ilgili yasal düzenlemeler kapsamında cezai yaptırımlara muhatap olacaklardır. Ortak sayısı 300’den az olan kooperatifler ile ortak sayısı 300’den fazla olduğu halde fiilen genel kurula katılım sayısının 300 den az olacağı düşüncesiyle genel kurul kararı alacak kooperatiflerimizin ise bulundukları illerin çağrı süresi olan 27 günlük (duyuru ve toplantı günü dahil) zaman içerisinde risk gruplarında olumsuz değişiklik olması ve yüksek risk grubuna geçmesi durumunda genel kurul toplantılarının iptali gerekeceğinden. Merkez Birliğimizce konuyla ilgili yeni bir duyuru yapılıncaya kadar genel kurul toplantılarına ilişkin işlem yapılmamasının. hali hazırda genel kurul çağrısı  yapmış olan ve genel kurul tarihini belirlemiş olan kooperatiflerimizin de (ortak sayısı 300’den az olsa dahi) genel kurul toplantılarını iptal etmelerinin uygun ve yerinde olacağı düşünülmektedir.”