Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Gürkan, Türkiye ve ABD arasında yaşanan vize kriziyle ilgili açıklama yaptı. Gürkan, ABD’nin düşünmeden adım attığını belirterek, yaşanan bu sürecin karşılıklı diyalog içinde çözülmesini umduklarını kaydetti. Gürkan sözlerine şöyle devam etti;

“Son günlerde Türkiye ve ABD arasında yaşanan ve ABD’nin vizeleri süresiz askıya almasına kadar giden süreçle ilgili olarak, öncelikle şunu önemle belirtmek isterim ki, iki ülke de NATO’nun en güçlü üyeleridir ve ilişkilerimiz sosyal, siyasi ve ekonomik temellere dayanmaktadır. ABD pazarı, ihracatını sürekli geliştiren bir Türkiye için önemli bir pazar konumundadır. İlimizde de ABD ile ikili ticari ilişki içerisinde olan ihracatçı firmalarımız bulunmaktadır. Geçmiş yıl içinde ABD ile karşılıklı ticari ilişkiler 18 milyar dolar civarında idi. Durum böyle ciddiyken, ABD’nin sözde müttefikleri arasında saydığı Türkiye’ye bazı konuları bahane göstererek yaptırım uygulaması kabul edilemeyecek bir durumdur. Böyle bir yaptırıma hiçbir ülke tepkisiz kalmaz keza Türkiye de tepkisiz kalmamıştır ve karşılığını vermiştir. Özellikle ABD’nin 15 Temmuz sonrasında gösterdiği yaklaşıma ve Ortadoğu’daki gelişmelere de bakacak olursak, ABD’den, vize başvurularını askıya almak gibi gerilimi iyice artıracak ve iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirecek kararlar almak yerine, yapıcı bir tutum benimsemelerini bekliyoruz. ABD’nin verdiği bu menfi kararın, hem sosyal, hem siyasi hem de iki ülke arasında gerçekleşen ticaret hacmini sekteye uğratabileceğini düşünmekle birlikte, iki ülke arasındaki köklü ilişkileri baz alarak, yaşanan bu sorunun diplomatik süreçler ile aşılacağını umuyoruz.

Bu itibarla, bizler iş dünyası olarak, vize krizinin sona ermesini ve ikili ilişkilerin sağduyulu bir şekilde devam etmesini önemsiyoruz. Bununla birlikte, Devletimizin uygulayacağı her türlü karşı yaptırımın da arkasında olduğumuzun bilinmesini isteriz.” dedi.