Erzincan'da Doğu Türkistan Çin Toplama Kampı Mağdurları Platformu Çin'in Uygur Türkleri ‘ne yönettiği tutumuna tepki gösterdi. Platform üyeleri vatandaşlar ve esnaftan imza topladılar.

Mevlide Hila İsimli kardeşinden uzun zamandır haber alamadığını belirten abla, kardeşinin Toplama kampında olduğunu belirterek, " Kardeşim Türk Vatandaşı. Biz platform olark 81 il genelinde sesimizi duyuruncaya kadar her ili özellikle gezeceğiz. Sadece benim kardeşim değil, kimimizin annesi, kimimizin babası, kardeşi bu toplanma kamplarında. Türkiye'den bizlere sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.

Erzincan Saat Kulesi önünden başlayarak Ordu Caddesi üzerinde bulunan esnaf ve vatandaşlara hazırlatılan el broşürlerini dağıtarak bilgilendirmelerde bulunan platform üyeleri Sivas ilinden başlattıkları çalışmayı Bugün Erzincan'da daha sonra tüm illeri dolaşarak seslerini duyurmaya çalışacaklarını, Uygur Türkleri ‘ne toplama kamplarında yapılan muameleye dikkat çekmeye çalışacaklarını belirttiler.

Doğu Türkistan Çin Toplama Kampı Mağdurları Platformu başlattıkları imza kampanyası ile, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Uygurlara yönelik yapmış oldukları sistematik insan hakları ihlallerine ve soykırımına karşı Birleşmiş Milletleri göreve davet ediyoruz. Doğu Türkistanlılara yönelik ihlaller, tüm insanlık vicdanını isyan ettiren korkunç suçlardır. Haksız ve keyfi tutma, cezaevi gibi farklı kamplarda hapsedilme, kamplarda işkence ve tecavüz, zorunlu kürtaj ve kısırlaştırma uygulaması, zorla kamplarda tutma ve asimilasyon, zorla Çinlilerle evlendirme, aile olmak projesi altında ev içerisine Çinli erkeği zorla kabul ettirme, zorla uzak bölgelere taşınarak, buralarda zorunlu çalıştırma, aile parçalanması ve çocukların annelerden alınması, kılık, kıyafet ve etnik, kültürel ve inanca dair pratiklerin yasaklanması, ,simlerin değiştirilmesi, ömür boyu çalışmaya mahkûm edilecek şekilde sistematik para cezaları gibi insanlığa karşı suçlar Çin tarafından sistematik olarak işlenmektedir..

Çin'in Doğu Türkistanlılara etnik ve dini gerekçelerle yapmış olduğu bu sistematik ihlaller, uluslararası hukuka göre soykırım ve insanlığa karşı suçlar kategorisinde olan suçlardır. Çin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesidir. Ve Birleşmiş Milletler bünyesinde ki çok sayıda insan hakları sözleşmesine taraftır. BM ve BM üyesi tüm devletler Çin'in yapmış olduğu bu suçları durdurmak ve cezalandırmakla sorumludur.

Türkiye kamuoyunun bu soykırıma Çin Toplama Kampı Mağdurları Platformu olarak kayıtsız kalmamasını, Doğu Türkistan'da Çin'in gerçekleştirdiği insanlık suçuna karşı yüksek sesle bize destek olmasını talep ediyoruz" dediler.