Üretimle yetinmeyen Erzincan, tarımsal ürünleri işleyen tesislere her geçen gün yenilerini eklerken, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu hammaddeleri de kendi imkanlarıyla üretmeye devam ediyor. Fide ve fidan yetiştiriciliği ile süs bitkileri yetiştiriciliği sektörünün ihtiyaç duyduğu torf, artık Erzincan'da üretiliyor. Erzincan'da faaliyet gösteren Tanıtan torf firması, hem Erzincan'ın, hem de bölgenin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Firma tesislerinde incelemelerde bulunan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, tarım sektöründe son yıllarda büyük gelişmelerin kaydedildiğini ifade ederek, kurum olarak tarım sektörüne yatırım yapan özel ve tüzel kişiliklere destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Tanıtan torf firmasının sahibi Turgut Tanıtan ise hem Erzincan hem de bölgedeki birçok ile hizmet verdiklerini söyleyerek, bu alanda bölgedeki bir boşluğu doldurduklarını söyledi.

Tanıtan, torf hakkında şu bilgileri verdi: "Torf, nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu bölgelerde, göl yatakları, bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin su dibinde çökerek hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikmesiyle oluşur. Yüzde 100 doğal bir malzemedir. Hacim ağırlığı düşük, su tutma kapasitesi ve organik madde miktarı çok yüksektir. Ülkemizde çıkarılan torflar genellikle asit reaksiyonlu olup Ph'sı 4–6,5 arasında değişmektedir. Kullanıldığı ortamda suyun ve gübrenin bitkiye yavaşça ve düzenli bir şekilde verilmesini sağlar. Genellikle rengi sarı, kahverengi ve siyah olabilen torf, kullanıldığı alanlarda bitki kök gelişim hızını arttırır. Gübrenin topraktan yıkanarak kaybolmasını önler. Toprağın uzun süreli nemli kalmasını ve gevşemesini sağlar.  Üretimini gerçekleştirdiğimiz torfun özelliklerini tamamen kişi ve kurumların isteklerine göre şekillendiriyoruz. Özellikle seracılıkta, çiçekçilikte ve bahçe tesisinde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Biz firma olarak hem Erzincan'ın hem de bölgemizdeki diğer illerin isteklerine cevap vermeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Lek, "Erzincan'da tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu bir alanda daha üretim yapılıyor olması, sektör adına son derece sevindirici bir gelişmedir. Müdürlük olarak her zaman tarım sektörüne yatırım yapanlara destek verdik. Bu destek tarımın her alanında devam ediyor. Yeter ki Erzincanlı girişimcilerimiz tarım sektörüne yatırım yapsın. Erzincan'ın şartları, avantajları göz önüne alındığında tarımın yatırım yapılacak en iyi sektör olduğu aşikardır. Burada arkadaşlarımız torf üretimi gerçekleştirmekte ve birçok ile pazarlamaktadır. Bu hem sektör için hem de Erzincan için önemli bir gelişmedir." diye konuştu.