Erzincan Üniversitesinin sevilen merhum Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap’ın adını taşıyan Erzincan Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi inşaatının temeli düzenlenen törenle atıldı. Ölümünün üzerinden yaklaşık 4 yıl geçen Merhum Rektör Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap’ın adını taşıyan Kongre ve Kültür Merkezi temel atma töreni Yalnızbağ Yerleşkesinde gerçekleşti.

Düzenlenen törene Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. N. Fahri Taş, Prof. Dr. Adnan Özel, rahmetli Rektör Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap’ın eşi Gülten Büyükkasap, oğlu Ahmet Çağrı Büyükkasap ve kızı Bilge Nisa Büyükkasap ile öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, yaptığı açıklamasında, 2006’da ‘’Anadolu’da bir Dünya Üniversitesi’’ özülküsüyle kurulan Erzincan Üniversitesinin, kurulduğu günden günümüze, özülküsünden ayrılmadan, güç birliği yapıp var gücüyle çalışarak bugünlere geldiğini ifade etti.


Nereye Geldiğimizi Gururla İzliyor, Geleceğe Umutla Bakıyoruz

Erzincan Üniversitesinin tesisleşme ve büyüme yatırımlarıyla, kısa sürede geldiği noktanın kendilerini gururlandırdığını belirten Prof. Dr. Çapoğlu, ‘’Üniversitemiz 2006’dan 2014’e özülküsünü takip ederek yaptığı güç birliği sayesinde var gücüyle çalışarak bugünlere gelmiştir. Geriye dönüp baktığımızda nereden nereye geldiğimizi gururla izliyor, geleceğe umutla bakıyoruz. Merhum Rektörümüz önderliğinde çalışmalara başlayan arkadaşlarımızın, onun yapmak istediklerini ilke edinip var güçleriyle çalışmaları sayesinde Üniversitemiz bugün, Ülkemizin seçkin üniversiteleri arasında yer almıştır” dedi.

Erzincan Üniversitesinin ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına önemli bir yatırım olduğunu anlatan Prof. Dr. Çapoğlu, “Üniversitemizde yapılan tesisleşme ve büyüme yatırımlarıyla Eğitime destek alanları oluşturduk. Geldiğimiz nokta hepimizin göğsünü kabartıyor. Bu günlere gelmemizde, merhum Erdoğan Hocamız ve arkadaşlarının büyük katkıları vardır. Eminim ki değerli Hocamız da aramızda ve Üniversitemizin geldiği noktayı görüyor ve bizimle aynı mutluluğu yaşıyordur. Kendilerini şükranla anıyorum. Bizler hız kesmeden çalışmaya devam edeceğiz.  Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezimiz, yapımı tamamlandığında, şehir ve ülkemizin bilim ve sanat alanına önemli katkılar sağlayacak bir merkez olarak hizmet verecektir. Merkezimizin bünyesindeki konferans ve sergi salonlarıyla birçok bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetlere de ev sahipliği yapacağı temennisiyle hayırlı uğurlu olmasını diliyorum’’ şeklinde konuştu.

Her Hayal Ettiğimiz Gerçekleşti

Daha sonra konuşan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise; ‘’Erzincan deprem nedeniyle acılar çekti, göçlerle sıkıntılar yaşadı. Hayallerimiz çoktu, üniversite de bunlardan biriydi, her hayal ettiğimiz gerçekleşti. 2006 öncesi burası bomboş bozkır iken bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda; irade, birlik ve beraberliğin nelere kadir olduğunu görüyoruz’’ diye konuştu. Erzincan Üniversitesinin, kendisinden önce kurulan üniversitelerle yarışabilir hale geldiğine dikkat çeken Başsoy, bu noktada önemli emeği bulunan Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Hocamızı rahmetle anıyorum, Allah mekânını cennet eylesin’’ dedi. Erzincan’da yatırımların bitmeyeceğini, Belediye olarak Üniversitenin tüm çalışmalarına destek olacaklarını belirterek üniversite de inşa edilecek Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinin Erzincan’a hayırlı uğurlu olmasını diledi. 


İlimizde üniversiteyi çok önemsiyoruz

Törende en son olarak konuşan Vali Abdurrahman Akdemir de konuşmasında, Erzincan’da Kongre ve Kültür Merkezi eksikliği bulunduğunu, bu eksikliğin giderilmesi noktasında çalışma yapmayı düşündüklerini, Üniversitemizin bu konuda daha erken davrandığını belirterek, ‘’Kongre ve kültür merkezi 24 projeden biriydi, Üniversitemiz bizden önce davrandı, onun yerine başka büyük bir proje düşünüyoruz’’ dedi. Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Hocamızın, üniversite ve kente önemli hizmetleri bulunduğunu öğrendiklerini anlatan Vali Akdemir, ‘’Yaklaşık bir yıldır görev yaptığım Erzincan’da merhum Hocamızın adından çok güzel şeylerle bahsedildi. Üniversitemizin kurucu rektörü olarak büyük emeği olduğunu biliyoruz. Hedefleri sürdürülecek. Üniversitemiz diğer üniversitelerle kıyaslandığında birçok alanda önde, şu an 18 bin olan öğrenci sayısı, 20 bin olarak hedeflenmiş, önümüzdeki yıl bu hedef yakalanmış olacak’’ diye konuştu.  

Üniversitelerin gelişmekte olan iller için lokomotif rol oynadığına dikkat çeken Vali Akdemir, konuşmasını ‘’İlimizde üniversiteyi çok önemsiyoruz. Valilik olarak tüm imkânlarımızı Üniversitemizin ihtiyaçları için seferber ettik. İlçelerimizdeki Meslek Yüksekokullarımız dâhil tüm ihtiyaçlarıyla yakından ilgileniyoruz. Temelini atacağımız Kongre ve Kültür Merkezinin şehrimizin bilimsel hayatına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Şehrimize ve Üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum’’ sözleriyle tamamladı.

Kongre Kültür Merkezi Temelini Hep Birlikte Attılar

                Konuşmaların ardından Erzincan Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre Kültür Merkezinin dualarla temeli atıldı. Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ile merhum Rektörümüz Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap’ın eşi Gülten Büyükkasap, oğlu Ahmet Çağrı Büyükkasap ve kızı Bilge Nisa Büyükkasap, ilk harcı; butona birlikte basarak döktüler.

                Yaklaşık 2.5 yılda tamamlanması hedeflenen Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi, 10 bin 350 metrekarelik alanda, 5 bin 200 metrekare bina alanına sahip olacak ve bünyesinde, 1000 kişilik ve 250 kişilik büyük iki konferans salonu, 74 kişilik iki küçük konferans salonu, 2 sergi salonu ve 2 müze salonun yanı sıra, teknik ve idari ofisler yer alacak.