Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı münasebetiyle ilgili olarak düzenlenecek etkinliklerin yanı sıra 14 Şubat tarihinde ise kurtuluş etkinlikleri devam edecek. Düşman işgalinden kurtuluşun 94. yıl dönümü münasebetiyle ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle; “Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunu, ecdadın 94 yıl evvel ki duygu ve heyecanıyla dolu olarak idrak ediyoruz. 13 Şubat sözde nedeni Avrupalının kan ve gözyaşıyla yoğurup, işgal ederek, büyük soykırımlar uygulandığı Anadolu’da Türk Milleti tarafından maskesi düşürülmüş böylece yanmış yıkılmış Anadolu’da zinde bir milletin var olduğu ifade edilmiş. Erzincan’daki kurtuluş kıvılcımları Türk’ün kurtuluş mücadelesinin hazırlayıcısı bir hadise olarak tarihin sahifelerinde yerini almıştır. 13 Şubat Türk’ün Anadolu’daki Serhat Kalesi, Erzincan’ın düşmandan temizlendiği gün olarak gurur abidesi gibi yükselirken, kurtuluş yıllarının acı gerçekleri, hiçbir zaman göz ardı edilmemeli. Bu kutlu günler, gelecek nesillere açık net mesajlar verme ve vatan sevgisini yüceltme açısından da vesile olarak görülmelidir. Globalleşen ve sınırların kalktığı bir dünyada biz siyasiler şanlı Türk Tarihini akademik çevreler marifetiyle uluslararası platformlara taşımalı, insanlığın bilgisine ve öğrenimine sunmalıyız. Böylece tarihin gerçeklerinden çekinen ve hiç de üzerlerine vazife olmadığı halde tarihi yargılamaya kalkan bir takım ülke parlamentolarına Türk insanının her zaman tarihi ile yüzleşmeye hazır olduğu mesajı da verilmiş olacaktır. Gerçek suçluları ve gerçekleri öğrenmek adına , arşivlerimiz  tozlu raflarından çıkarılmak üzere sonsuza kadar ülkemiz tarafından açılmış, bilimin hizmetine sunulmuştur. Gerçeklerden korkmayanlar,  siyaset meydanlarında üç beş senatörün evet, hayırı ile kendilerine paye çıkarmak yerine bilimin ışığında yol almalıdırlar. Ülke olarak ,hiç kimsenin bizim üzerimizden siyasi rant sağlama girişimine imkan vermeyeceğimiz ,bilinmelidir. Bu duygularla Hemşehrilerimizin kurtuluş gününü kutluyoruz. Kurtuluş günümüz nedeniyle can Erzincan’ımızı bizlere bahşeden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyor, Aziz Hemşehrilerimize birlik ve beraberlik içerisinde mutlu ve müreffeh günler dileğiyle selam ve saygılarımızı sunuyoruz”
Erzincan Valisi Selman Yenigün ; “İlimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.  Kurtuluş Savaşı'na ilham kaynağı olmuş büyük bir mücadelenin bugünkü mirasçıları olarak hepimizin, dün yaşanan acıları asla unutmamamız gerektiğini ifade etmek isterim. Dolayısıyla dün nasıl birlik olup vatanımızı savunduysak bugün de, ayrılık tohumları ekerek bize azabı yaşatmak isteyen fitne tuzağına düşmeyip, yine birlik ve beraberlik içinde olmalıyız.    Hepimiz, bu aziz milletin eşit ve şerefli birer ferdi olarak birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi muhafaza ve müdafaa etmeliyiz. Ülkemizin ve ilimizin düşman işgalinden kurtuluş dönemleri olan bu yıllar aynı zamanda acının, kederin, yokluğun uzun süre yaşandığı, gözyaşının dinmediği yıllardır. Kurtuluş günlerinde önemli olan bu kutlamaları yaparken tarihin derinliklerine gidebilmek, o yıllarda yaşanan acıları anlayabilmek ve bu acılardan ders çıkarabilmektir. O gün bizlere bu acıları yaşatan şer güçler geçen 94 yıllık süre zarfında da boş durmamış, insanlarımızın huzurunu bozmak için akla hayale gelmeyen yöntemlerle bizi birbirimize düşürmek için uğraşmış, güçsüz düşürmek, dünya sahnesinden silebilmek için çaba sarf etmişlerdir.
Bu önemli günlerimizi ah vah ederek değil, dersler çıkararak kutlamalıyız. Birbirimize kenetlenerek, ülkemizi güçlü, insanımızı mutlu, yarına güvenle bakabilen bireyler haline getirmeliyiz. Bu günler için, yarınlar için çalışmalıyız, üretmeliyiz. Geçmişimizden dersler alarak gençlerimizi eğitmeli, yenidünya ya çok iyi hazırlamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle bize bu coşkuyu yaşatan ve hayatları pahasına kahramanca mücadele veren şehitlerimizi rahmet ve gazilerimizi minnetle anarken, tüm hemşerilerimin 13 Şubat Kurtuluş Bayramını kutluyorum” dedi.
    CHP Milletvekili Dr. Muharrem Işık “Ulusal Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kendi kaderini kendisi tayin etmek isteyen bir ulusun giriştiği, tarihin akışını değiştiren ve bağımsızlık mücadelesi veren birçok ulusa örnek teşkil eden bir mücadele olmuştur.  İşgal kuvvetlerinin üstünlüğü Ulusumuzu yıldırmamış, tüm olanaksızlıklara rağmen yurdumuzun her köşesinde onurlu bir mücadele verilerek birlik ve beraberlik içinde zaferle sonuçlandırılmıştır. Kurtuluş Savaşında ve sıkıntılı geçen Cumhuriyetin ilk yıllarında Erzincan halkı daima Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer almış ve ülkemizin bu dar ve zor zamanlarında vatan topraklarının kurtarılması için işgal kuvvetlerine karşı verdiği direniş mücadelesiyle ve yaptığı fedakârlıklarla vatanına ve milletine borcunu ödemiştir. Erzincan’ın 94. Kurtuluş Yıldönümü’nü kutluyor, Yüce Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyor” dedi.
    Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ; “Güzel Erzincan’ımız, tarih içerisinde hep acılar, zulümler ve yokluklar yaşamıştır. Geçtiğimiz yüzyılda, Türk Milletinin üzerine bir karabasan gibi çöken işgal günleri ve muhacirlik dönemleri de, Erzincan insanı için acı dolu geçen yılları beraberinde getirmiştir. Ermeni işbirlikçiler ile birlikte hareket eden Rus kuvvetlerinin ve ardından Bolşevik ihtilali sonrası Rusların çekilmesi ile kontrolü tamamen ele geçiren Ermeni Çetecilerinin, Erzincan ve havalisinde yaptıkları zulüm ve katliamlar, yüzü yokluk ve biçarelik sebebi ile zor gülen insanımızı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır.  Erzincan halkı bu toprakları terk etmek yada bu topraklarda canından olmak gibi her ikisi de kabul edilemez mecburiyetlerle baş başa bırakmıştır. Tarih yazmayı gelenek haline getiren milletimiz, 1918 yılında başlatılan mücadele ile güzel Erzincan’ımıza tekrar bağımsızlığını kazandırmıştır. Bu gün ülkemiz, barış ve huzur içerisindedir. Şehrimiz, güzel Erzincan’ımız, sükun içerisindedir. Bu sükuneti bozmaya çabalayanlara bir çift lafım var. Buna gücünüz yetmez, yetmeyecek. Dedik ya biz zor günlerin adamıyız. Bu toprakları Rus ve Ermeni zalimlerinden, 94 sene önce nasıl tek yumruk olarak temizledik ise bu günde bir yumruk gibi güçlü ve bir o kadarda sağlam duruş içerisindeyiz. Ayağa kalkışın, dirilişin ve kalkınmansın eşiğindeki bir Erzincan’da her türlü olumsuzluğa göğüs germeyi göze aldık biz. Erzincan bir sıçramanın eşiğindedir. Ülkemiz bir sıçramanın eşiğindedir. Kendisinden sonra gelecek yeni nesillerin hürriyetini, canından aziz sayan bir inancın bayraktarlığını yapmış, tarihin her devrinde âleme nizam yayma ülküsüne sahip büyük bir millet olarak, kutsal değerlerinin tecellilerini hakimiyet kurduğu coğrafyalarda ve üzerinde hakimiyet kurduğu milletler üzerinde sergileyen asil duruşun sahipleriyiz. Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde, açlık, yokluk, sefalet ve daha birçok imkânsızlıklar içerisinde iken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, insanüstü bir mücadele ile verilen Kurtuluş Savaşının sahipleriyiz. Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu ve Kurtuluş Savaşımızın Baş Komutanı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, bedelini bin yıl sonra bir kere daha kanınızla ödeyerek bu toprakları vatan kılan ölümsüz şehitlerimizin önünde saygıyla ve minnetle eğiliyorum” dedi.
    AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nermin Yıldırım ; “Bugün hepimizin büyük saygı ve gururla andığı milli mücadele günlerimizin önemli ve özel anlamı olan güzel şehrimiz Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümünü büyük bir heyecan ile kutlamaktayız. Hakkı ödenmez vatan evlatlarının 94 yıl önce verdiği kurtuluş mücadelesi sonucu bugün onların torunları bizler rahat ve huzurluyuz. Onlar canları pahasına ortaya koydukları bir mücadele ile bu güzel ülkeyi bize miras bıraktılar. Bu şuur ve sorumluluk içerisinde, bizler birlik ve beraberlik içinde hareket etmeliyiz. Biz bu milletin evlatları olarak atalarımızın bizim için can verdiği şuanda yaşadığımız güzel vatanın, ecdadın kanlarına borçlu olduğumuzu asla unutmamalıyız. Neslimizin zihnini sürekli canlı tutarak bu güzel vatanın ferah günlere nasıl geldiğini asla unutmadan kararlı ve emin adımlarla ilerlemeliyiz. Bu büyük mücadelede başta Gazi Mustafa Kemal Paşa ve onun silah arkadaşları olmak üzere kurtuluş savaşımızın unutulmaz  komutanları, Rus işgalinden güzel şehrimizi kurtaran Kazım Karabekir Paşa ve milli mücadelenin isimsiz kahramanlarımız ve şehitlerimiz ruhunuz şad olsun. Bu duygu ve düşünceyle tüm Erzincanlı hemşerilerimizin kurtuluş gününü kutluyor hep birlikte daha güzel günler içinde olmayı temenni ediyorum” diye konuştu.