Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlerin 2023 vizyonunu hayata geçirebilir nitelikte, özgüven sahibi ve uluslar arası alanda rekabet edebilecek donanıma sahip gençler olarak yetişmelerini sağlayabilmek için gençlik projelerine olan desteğini artırarak sürdürüyor. 

Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Erzincan Gençlik Spor Kulübü işbirliği ile hayata geçirilen Erzincan'da Mobil Gençlik Merkezi gençlerin hizmetine sunuldu. Mobil Gençlik Merkezi projesinin tanıtımı Saat Kulesi önünde gençlerin katılımı ile yapıldı.

Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği projenin açılış programına Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu, Erzincan Gençlik Merkezi Müdür Vekili Ertuğrul Köroğlu,  Erzincan Gençlik Spor Kulübü Başkanı Ahmet Tüysüz, Gençlik Liderleri, gönüllü gençler katıldı.

Ordu caddesinde saat kulesi önünde oluşturulan stantlara ve oyun alanlarına öğrenci ve gençlerin yoğun ilgisi oldu. Özellikle ortaokul ve lise öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği proje tanıtımında futbol, satranç, badminton, dart, mangala ve matrak oyunlarına ilgi yüksek oldu.

Proje hakkında bilgi veren Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu “Erzincan Gençlik Merkezimiz ve Erzincan Gençlik Spor Kulübü işbirliği ile yapmış olduğumuz Avrupa Birliği Projesi ile bir mobil gençlik merkezi aracımızı Erzincan’a kazandırdık. Sekiz ay boyunca gençlik merkezimize ulaşımı, erişimi kısıtlı gençlerimizi, köyleri, beldeleri gezerek buralarda ki gençlerimize hem gençlik merkezimiz ile ilgili bilgiler vereceğiz hem de onlara gençlik merkezimizin faaliyetlerini tanıtacağız. Aracımız da hem sportif hem de gençlik merkezimizin yaptığı sanatsal faaliyetleri içeren bilgiler olacak. Bu bilgileri gidilip o köydeki çocuklarımıza gençlerimize aktaracağız. İnşallah mobil gençlik merkezimizin sayısı artar. Böylece mobil gençlik merkezlerimizle ulaşımı, erişimi kısıtlı gençlerimize ulaşmış oluruz” ifadelerini kullandı.

25 MOBİL GENÇLİK MERKEZİNE TOPLAM 2 MİLYON 185 BİN TL DESTEK SAĞLANDI

Sivil Toplum Kuruluşlarınca sunulan proje tekliflerinin değerlendirilmesi sonucunda 91’i Gençlik Merkezi, 87’si Kitap Kafe ve 25’i Mobil Gençlik Merkezi olmak üzere toplam 203 projeye 20 milyon TL destek sağlandı. Çağrı kapsamında 25 Mobil Gençlik Merkezine 60 bin TL ile 90 bin TL arasında toplam 2 milyon 185 bin TL destek sağlandı.

Proje desteği ile Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman (2), Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin (2), Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak (3) ve Van illerinde toplam 25 Mobil Gençlik Merkezi desteklenmiş olacak. Daha önceki yıllarda Siirt’te uygulanan mobil gençlik merkezi projesinden yaklaşık 20 bin genç yararlanmıştı. 

MOBİL GENÇLİK MERKEZLERİ NE YAPACAK?

Mobil Gençlik Merkezi projeleri ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca sunulan hizmetlerden yararlanma imkânı bulamayan ya da yeterince yararlanamayan gençlere bu hizmetlerin yerinde sunulması amaçlandı. Sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülecek Mobil Gençlik Merkezi Projeleri, gençlere sadece bir mobil aracın taşıyabilecekleri ile sınırlı bir takım hizmetlerin ulaştırılacağı projelerin ötesinde bir proje türü olarak tasarlandı.


Mobil araç ile köy, ilçe ya da merkezdeki okullarda, sanayi bölgelerinde, yerleşim yeri meydanlarında, AVM’lerde ve benzeri mekânlarda bir takım etkinlikler (kitap dağıtımı, satranç turnuvası, sportif etkinlikler, önemli günlere ilişkin etkinlikler vb.) düzenlenmesi, uzak mahallerde ikamet eden özellikle dezavantajlı gençlerin katılacağı sportif, kültürel, eğitsel ve sanatsal etkinliklerin de düzenlenmesi ya da bu gençlerin gezi, kamp, sinema vb. etkinliklere katılımının sağlanması öngörülüyor.