On İki İmam Sosyal Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği Erzincan şube başkanı Sefer Akkuş, Muharrem Ay'ının yaklaşması dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.Akkuş açıklmasında "Hz. İmam Hüseyin ve Kerbela şehitlerinin Muharrem ay’ı matemi 25 Ekim Cumartesi günü başlamaktadır.
“(Ey Peygamber) De ki; Buna (Peygamberliğime) karşılık sizden yakınlarımı (Ehl-i Beyt’imi) sevmenizden başka bir ücret istemiyorum”(Şura-23)

Hz. Peygamberimiz Muhammed Mustafa (saa) buyurmuştur;“Hüseyin’i seven gerçekten de beni sevmiştir. Hasan ve Hüseyin’e düşmanlık, buğz eden, gerçekten bana düşmanlık etmiştir” “Allah’ım! oğlum Hüseyin’i aşağılayanı, aşağılık et, onu öldüreni öldür ve amacına ulaştırma”

'Hüseyin benim canımdan ve kanımdandır' 'Hüseyin hidayet meşalesi ve kurtuluş gemisidir'

Onların sevilmesi de Kuran da farz olduğu halde, Peygamberimizden sonra evlatları zulme, haksızlığa uğrayıp şehitlik şerbetini içmiştir. Bu ay da Aşura günü yani Muharrem ay’ının onuncu günü Hz. İmam Hüseyin (as) ve ailesinden 72 dost, yareni şehit edilmiş, Ehl-i Beyt’ten 4. İmam Zeynel Abidin (as) ve diğer akrabaları, dostları esir edilmişlerdir.

Aşura kelime anlamıyla onuncu gün anlamına gelir ve kelime anlamıyla başlangıçta diğer günlerden hiçbir farkı yoktu, ama Aşura kelimesi Muharrem ayının onuncu gününde Hz. Peygamberimizin Ehlibeyti, nesline yapılan katliamdan sonra o gün değer kazanmış ve vurgulanıp kullanılmaya başlanmış olup İslam literatürüne bu şekilde bu olay nedeniyle girmiştir.

Yine Muharrem ayının Birinci ve Üçüncü günlerinde oruç tutulması özellikle tavsiye edilmiştir. Yani bu ayın birinci ve üçüncü günü oruç tutmak özellikle tavsiye edilmekle birlikte bu ayın diğer günlerinde oruç tutulmasının da bir mahsuru olmadığı gibi hatta sevaptır. Ancak Muharrem ayının Onuncu günü yani Kerbela katliamının meydana geldiği AŞURA günü oruç tutmak mekruhtur, yani imam Cafer Sadık (as) ve diğer imamlarca sakıncalı kabul edilmiştir. Çünkü Aşura günü yani onuncu günü Emeviler tarafından Şükür orucu! ilan edilmiş olduğu için Ehl-i Beyt imamları Muharrem ayının 10.günü Aşura gününde oruç tutanları kınamışlardır oruca niyet etmeksizin öğle veya sonrasına kadar bir şey yiyip içmemek gerekir sonrasında imam Hüseyin için lokma ihsan edenler olursa bir parça bir şeyler yenilebilir.

Hz. Peygamberimizin evladı Hz. İmam Hüseyin’in ve Kerbela şehitlerinin matem yas’ına da bütün inananların katılıp, Kerbela şehitlerinin hedef ve amaçlarını kavraması, İslam dinimizin düşmanlarını iyi bilmesi gerektir. Hz. Peygamberimizin getirdiği İslam’ı iyi araştırması gereklidir. Yüce Allahın ve Hz. Peygamberimizin bizden razı hoşnut olması için ilk on gün matem yaslı olup eğlence yapılmaz, düğün yapılmaz, matem ve yas havasını evimizde, işimizde hissetmemiz lazımdır.

Hz. Yakup kayıp olan oğlu Yusuf için yıllarca ağlayıp gözlerini kör etme noktasına gelmiştir, Kuran da şöyle buyrulmaktadır;”(Yakup) Dedi ki; Vah Yusuf! (Ağlamaktan) Gözleri üzüntüden ağardı ve o üzüntüsünü hep yutmaktaydı. Allaha yemin ederiz ki, Yusuf’u hep hatırlayarak ya ağır şekilde hastalanacak veya helak olacaksın dediler”(Yusuf-84-85)

Şefkatli, merhametli Hz. Peygamberimiz Kerbela şehidi evlatlarına ağlamaz mı? Onun ağladığı gibi işte bizde Hz. Peygamberimize ve onun feci şekilde Kerbela da şehit edilen Ehlibeyti evladı Hz. İmam Hüseyin’e ve Kerbela şehitlerine ağlayıp matem yas tutuyoruz ki İslam’a, Hz. Muhammed Peygamberimize ve onun Ehlibeytine bağlılığımızdan gerçek Müslüman ve Müminliğimizden ötürü matem ve yastayız, ona gerçek ümmet olan herkesin de matem yasta olması gerekmez mi? Öyleyse Kuran’a ve Hz. Resulümüze ve Ehlibeytine gönül kulağı vermemiz lazımdır.

Muharrem ay’ı ve onuncu gün yani Aşura günü Hz. Peygamberimizin ve Ehlibeytinin hüzünlü matem günleridir. 8. İmam Ali Rıza (as) şöyle buyurmuştur; Muharrem ay’ı öyle bir aydır ki cahiliyet Arapları bile o ay da savaşmayı haram bilirlerdi böyle bir ay da bizim kanımızı helal bildiler ve hürmetimiz çiğnendi, evlat ve ailemiz esir edildi, barınaklarımız yandırıldı, bütün mal varlığımız yağmalandı ve Allahın Resulünün (Hz. Muhammed’in) (saa) yakınları (Ehlibeyti) olan bizlere hürmet göstermediler. Hz. Hüseyin’in başına gelen hadise (Aşura günü hadisesi) bizim yüreklerimizi yaralamış, yaralarımızı kanatmış, gözyaşlarımızı akıtmış, Kerb ve Bela çölünde bizim azizimizin hürmetini çiğnetmiş ve haşre dek bizlere keder ve bela yüklemiştir. Ağlayanlar Hz. Hüseyin aleyhisselam gibi birisine ağlasınlar, çünkü ona ağlamak büyük günahları yok eder (ona bağlanan büyük günah işlemez) Muharrem ay’ı girdiğinde babamın (7. İmam Musa Kazım’ın) güldüğü görülmezdi, on gün hep hüzünle geçirirdi. Muharremin onuncu günü (Aşura günü) olduğunda ise onu kendisine musibet ve hüzün, ağlama günü yapardı ve bugün Hüseyin aleyhisselamın katledildiği gündür derdi.

Muharrem ay’ı amelleri; Muharremin birinci günü oruçlu olmak. İki rekat namaz kılmak. Muharremin birinci ve üçüncü günleri oruç tutmak veya tek olan günleri oruç tutmak ve Aşura yani onuncu günü oruç tutmamak ama öğle ve sonrasına kadar yiyip içmemekten sonra şifa için bir parça Kerbela toprağı yemek. Onuncu gün Hz. İmam Hüseyin’in ve ailesi, dostlarının şehit olduğu gündür Ehlibeyte bağlı olanlar bir araya gelip büyük topluluklarla matem ve yasın ağlamaların figanların arşı alaya çıktığı gündür. Hz. Peygamberimizi ve Ehlibeytini seven Müslümanlar ve Müminler o günü hüzün ve ağlama günü, matem ve yasın tam günü olarak anarlar. Aşura ziyareti duasını okurlar (Ehlibeyt kitaplarında yazılıdır) 40 gün süren yas ve matemde ilk on gün daha ağırlıklıdır düğün, eğlence yapılmaz, şarkı, türkü dinlenmez, beyit ve deyişler, şiirler dinlenir, Kerbela ile ilgili kitaplar okunur (Fuzuli ve Kumru) Bir insan ailesinden birisi vefat edince nasıl davranıyorsa yaslı oluyorsa öyle olmalı hatta daha da dikkat edilmeli çünkü Şii-Alevi, Sünni Hepimizin dini İslamdır, Hz. Muhammed (saa) hepimizin peygamberidir ve Hz. imam Hüseyin ve Kerbela şehitleri hepimizin ortak inanç ve değerleridir. Muharrem ayı Ramazan ayımızın alternatifi değildir tamamlayıcısıdır. Ramazan ayında orucumuz olduğu gibi Muharrem ayında da matem yasımız vardır İslam ümmetinin iki değerli ayıdır.

Hz. Peygamberimizin ve evlatları 12 imamlarımızın açıklamalarına inanan canlar, bu ay da matem, yas tutarlar. Onuncu gün (Aşura günü) bir araya gelip Hz. İmam Hüseyine ve Kerbela şehitlerine ağlar, ağıt yakar, gözyaşı dökerler. Hz. İmam Hüseyin’in ve Kerbela şehitlerinin yüce amaçlarını, inanç ve yollarını canlı tutmaya çalışırlar. Cenab-ı Hakk matem ve yaslarımızı kabul edip, bizi Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitlerinin hatırasını yalnız Muharrem’de değil, her zaman canlı tutanlardan eylesin. Mazluma dökülen her damla gözyaşı zalime birer ok gibidir.

Hz. İmam Hüseyin dedesi Hz Peygamberin gerçek İslam dini korumak için Yezitle mücadele etmiş ve şehit edilmiştir. Onların aziz hatırasını yad etmek peygamberimize bir vefa sadakat borcudur ki İslam ümmeti bu sadakatı göstermektedir.


İslam ümmetinin birliği ve beraberliğimiz için Gönüllerin dirliği ve birliği için; Selam olsun Hz. İmam Hüseyin’e, Selam olsun Hz. Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin’e, Selam olsun Hz. Hüseyin’in evlatlarına, Selam olsun Hz. Hüseyin’in yaren ve can dostlarına, Selam olsun Kerbela şehitlerine."dedi