Vali Arslantaş mesajında "13 Mart 1992 depremi, şehrimiz insanının yaşadığı en büyük acılardan biri olmuştur. Üzerinden 26 yıl geçmiş olmasına rağmen, acıların hala taze olduğu ve yaşamlarını yitiren vatandaşlarımızın asla unutulmadığı bir vakıadır. Yaşanan bu acı olayın meydana geldiği ilk andan itibaren devletimiz ve milletimiz, büyük bir yardımlaşma ve dayanışma içerisine girerek, yaraları kısa sürede sarmıştır.

Kıymetli Hemşehrilerim,

Erzincan, ülkemizde depremlerin en çok görüldüğü Kuzey Anadolu Deprem Kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yaşanan depremlerin günümüzde ve gelecekte de yaşanması kaçınılmazdır. Deprem riskiyle her an karşı karşıya olduğumuz gerçeğinden hareketle, gerekli tedbirlerin zamanında alınması, depremden önce, deprem anında ve depremden sonra neler yapılması ve nasıl hareket edilmesi gerektiğine yönelik eğitimlere ağırlık verilerek vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, depremi en az kayıpla veya kayıpsız olarak atlatmamız açısından çok önemlidir.

Depremlerde can ve mal kaybının en az olması veya hiç olmamasını sağlamanın yolu, depreme dayanaklı binaların inşa edilmesidir. Çünkü “Deprem öldürmez, binalar öldürür.” Bu gerçeği aklımızdan hiçbir zaman çıkarmamalıyız. Bunun en somut örneğini depremler ülkesi olarak bilinen Japonya’da görüyoruz. Daha yüksek binaların daha şiddetli depremlere maruz kalmasına rağmen, binaların yasal mevzuatın öngördüğü tüm standartlara uygun olarak inşa edilmiş olması nedeniyle büyük çaplı yıkımlar olmamakta, bununla birlikte can ve mal kaybı da ya hiç olmamakta ya da çok az olmaktadır.

Bu çerçevede, gelecek nesillerimize önce deprem bilincini sonra da daha dayanıklı bir yapılaşma bırakmak ve hem kamu, hem de özel sektör olarak yapılacak tüm yapıların temelden çatısına kadar kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü standartlara uygun olarak yapılmasını sağlamak öncelikli görevimizdir.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde, ilimizde, ülkemizde veya dünyanın hiçbir yerinde bu tür acıların bir daha yaşanmamasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Depremde yaşamlarını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Tüm Erzincanlı hemşerilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.