Erzincan Doğu Anadolu bölgesinde bulunan bir şehirdir. Birinci dereceden deprem kuşağı bölgesinde olduğu için Erzincan’da uzun ömürlü tarihi yapılar bulunmamaktadır. Yine de Erzincan tarihi yerler açısından görülmeye değer bir şehirdir. Şehirde ibadethanelerden müzelere kadar tarih tutkunlarını etkilemeyi başaracak pek çok mekân bulunmaktadır.

1.   Erzincan Müzesi

Erzincan Müzesi’nde arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. 1986 yılında kurulan müze, şehrin göbeğindeki Atatürk Mahallesi’nde yer almaktadır. Müze, 09.00 ile 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

2.   Kemaliye Ocak Ali Gürer Müzesi

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine 40 km uzaklıktaki Kemaliye Ocak Ali Gürer Müzesi, yörenin kültürel kalıntılarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için açılmıştır. 220 metrekarelik bir alanda hizmet veren müzede kabartma resimler, ev aletleri ve antika makineler sergilenmektedir. Müzeye girişler ücretsizdir ve 09.00 ile 17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

3.   Kemah Kalesi

Kemah Kalesi MÖ 205 yılı içerisinde inşa edilen 80 metre yüksekliğindeki bir kaledir. Şehir merkezinden 30 km uzaklıktaki bu kalede kazı çalışmaları devam ettiği için sadece manzara gezisine müsaittir. Ziyaretçilerin Kemah Kalesi’ni ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemeleri gerekmemektedir.

4.   Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı

Mama Hatun Türbesi, Erzincan’ın Tercan ilçesinde 1202 yılı civarlarında inşa edilmiş bir yapıdır. Kitabesi okunamayan bu tarihi yer ismini Saltuklu Prensi Mama Hatun’dan almaktadır. Mama Hatun Kervansarayı ise türbenin hemen yakınına inşa edilmiştir. Ancak yapı restorasyonlar nedeniyle orijinalliğini kaybetmiştir. Her iki yapı için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.

5.   Sultan Melik Türbesi

Sultan Melik Türbesi, şehir merkezinden 25 km uzaklığında bulunan Kemah ilçesinin kuzey batısına inşa edilen bir türbedir. Tuğla duvarlı sekiz köşeli yapıdaki türbenin içinde Sultan Melik’in mumyasıyla birlikte 5 mezar bulunmaktadır. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen yapı günümüze orjinalliğini kaybetmeden gelmiştir.

6.   Gülabibey Camii

Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan Gülabibey Camii, Emir Gülabibey tarafından 1454 yılında inşa ettirilmiştir. Yapımında kesme taş ve moloz kullanılan ibadethanenin biri inşa sürecine diğeri onarım sürecine ait iki farklı kitabesi bulunmaktadır. İbadet saatleri dışında bu yapı hergün ücretsiz biçimde ziyaret edilebilmektedir.

BONUS: Erzincan’a Giden Doğa Aşıklarının Mutlaka Görmesi Gereken Yerler

Erzincan’ın tarihi değerlerini keşfettikten sonra doğal güzelliklerini de görmek isteyenler mutlaka bu 2 mekâna gitmeli;

Aygır Gölü

Aygır Gölü, Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük krater göllerinden birisidir. Gölün etrafı özellikle yaz aylarında kamp yapmaya ve kaya tırmanışlarına müsaittir. Aynı zamanda göl üzerinde botla gezinti yapılabilmektedir.

Karanlık Kanyon

Karanlık Kanyon, Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yer almaktadır. Dünyanın en büyük kanyonlarından birisidir. 25 km uzunluğundaki 1000 metre derinliğe ve %90 yamaç eğimine sahi bu kanyona ulaşım Karasu nehrinin üzerinden sağlanmaktadır. Bu bölge 2021 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edilmiştir.