Ethereum Nedir, ilk olarak Vitalik Buterin tarafından 2013 yılının sonlarında Bitcoin topluluğundaki araştırma ve çalışmalarının bir sonucu olarak tanımlandı. Kısa bir süre sonra Vitalik, Ethereum protokolü ve akıllı sözleşmeler mimarisinin teknik tasarımını ve gerekçesini ayrıntılı olarak açıkladığı Ethereum tanıtım belgesini yayınladı. Ocak 2014'te Ethereum, Miami, Florida, ABD'deki Kuzey Amerika Bitcoin Konferansı'nda Vitalik tarafından resmen ilan edildi.

Bu süre zarfında Vitalik, Dr. Gavin Wood ile çalışmaya başladı ve birlikte Ethereum'u kurdu. Nisan 2014'e kadar Gavin, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) için teknik özellik olarak hizmet edecek Ethereum Sarı Kâğıdını yayınladı. Sarı Kitaptaki ayrıntılı spesifikasyonu takip ederek, Ethereum istemcisi yedi programlama dilinde (C++, Go, Python, Java, JavaScript, Haskell, Rust) uygulandı ve genel olarak daha iyi bir yazılımla sonuçlandı.

Ethereum Nedir?

Ethereum, herkesin blok zinciri teknolojisi üzerinde çalışan merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına ve kullanmasına izin veren açık bir blok zinciri platformudur. Bitcoin gibi, kimse Ethereum'u kontrol etmez veya sahibi değildir - bu, dünya çapında birçok insan tarafından inşa edilen açık kaynaklı bir projedir. Ancak Bitcoin protokolünün aksine, Ethereum uyarlanabilir ve esnek olacak şekilde tasarlanmıştır. Ethereum platformunda yeni uygulamalar oluşturmak kolaydır ve Homestead sürümü artık herkesin kullanması için güvenlidir.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereum, Bitcoin kullanıcılarına aşina olacak birçok özellik ve teknolojiyi bünyesinde barındırırken, aynı zamanda kendine ait birçok değişiklik ve yeniliği de beraberinde getiriyor.

Bitcoin blok zinciri tamamen bir işlemler listesiyken, Ethereum'un temel birimi hesaptır. Ethereum blok zinciri, her hesabın durumunu izler ve Ethereum blok zincirindeki tüm durum geçişleri, hesaplar arasında değer ve bilgi aktarımıdır. İki tür hesap vardır:

Özel anahtarlar tarafından kontrol edilen Harici Olarak Sahip Olunan Hesaplar (EOA'lar)

Sözleşme kodları tarafından kontrol edilen ve yalnızca bir EOA tarafından "etkinleştirilebilen" Sözleşme Hesapları

Çoğu kullanıcı için bunlar arasındaki temel fark, insan kullanıcıların EOA'ları kontrol etmesidir.  Çünkü bir EOA üzerinde kontrol sağlayan özel anahtarları kontrol edebilirler. Sözleşme hesapları ise kendi iç kodlarına tabidir. Bir insan kullanıcı tarafından "kontrol ediliyorlarsa", bunun nedeni belirli bir adrese sahip bir EOA tarafından kontrol edilmek üzere programlanmış olmalarıdır ve bu adres de o EOA'yı kontrol eden özel anahtarlara sahip olan kişi tarafından kontrol edilir. Popüler "akıllı sözleşmeler" terimi, bir Sözleşme Hesabındaki kodu ifade eder bu hesaba bir işlem gönderildiğinde yürütülen programlar. Kullanıcılar, blok zincirine kod dağıtarak yeni sözleşmeler oluşturabilir.

Sözleşme hesapları, yalnızca bir EOA tarafından talimat verildiğinde bir işlem gerçekleştirir. Bu nedenle, bir Sözleşme hesabının rastgele sayı oluşturma veya API çağrıları gibi yerel işlemler gerçekleştirmesi mümkün değildir - bunları yalnızca bir EOA tarafından istenirse yapabilir. Bunun nedeni, Ethereum'un düğümlerin kesinlikle deterministik yürütme garantisi gerektiren hesaplamanın sonucu üzerinde anlaşmaya varmasını gerektirmesidir.

Bitcoin'de olduğu gibi, kullanıcıların ağa küçük işlem ücretleri ödemesi gerekir. Bu, Ethereum blok zincirini DDoS saldırıları veya sonsuz döngüler gibi anlamsız veya kötü niyetli hesaplama görevlerinden korur. Bir işlemi gönderen, hesaplama ve bellek depolama dahil, etkinleştirdikleri “programın” her adımı için ödeme yapmalıdır. Bu ücretler, Ethereum'un yerel değer belirteci olan ether miktarında ödenir. Bu işlem ücretleri, ağı doğrulayan düğümler tarafından toplanır. 

Ethereum (ETH) Nasıl Satın Alınır?

Türk Lirası ile Ethereum satın almak zannedildiğinin aksine çok kolay ve pratik bir işlemdir. Herhangi teknik bir bilgiye ve resmi evrağa ihtiyaç duymadan ETH satın alabilirsiniz.

Sitemiz üzerinden "Ethereum (ETH) Satın Al sayfamızdan kolay bir şekilde üye olup ETH satın alabilirsiniz, veya daha detaylı bilgi almak için “Yardım Masası“ sayfamızı okuyabilirsiniz.