Fitre 2024

Fitre, dinimizde Ramazan ayının sonunda zenginlerin, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla verdiği bir sadakadır. Fitre, fakir ve muhtaç insanların Ramazan Bayramı'na girebilmeleri için verilir. İslam dininde bir ibadet olarak kabul edilir ve bir tür yardımlaşma ve dayanışma aracıdır. Fitre bizler için oldukça önemlidir çünkü zengin kimseler mallarını Allah yolunda harcama sorumluluğuna da sahiptir. Fitre vermek kişinin Rabbine yaklaşmasını da temsil ettiğinden oldukça faziletli ve kişinin kendi ruh dünyasında da huzur yaratacak bir uygulamadır.  Hem bireysel hem de toplumsal faydalar içeren bu ibadet birey için kendi manevi tatminini ve Allah’a yaklaşmasını temsil ederken toplumsal olarak da dayanışmayı, yardımlaşmayı ve huzur ortamının tahsisine katkıda bulunmaktadır. Fitre 2024 yılı için her yıl olduğu gibi hesaplanırken genel olarak bir kişinin günlük gıda harcamaları ve geçimini sağlamak için gerekli olan miktarın en asgari düzeyden hesaplar anarak verilmesi hesap edilmektedir. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu miktar tüm maliyetler hesaplanarak halka duyurulur.  Fitre 2024 yılı için 130 TL (Yüz Otuz Türk Lirası) olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmiştir. Bizler de Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da fitrelerinizi en iyi şekilde ihtiyaç sahibi kimselerle buluşturmak için etkinliklerimizi düzenledik. Derneğimiz web sayfası üzerinden Fitre 2024 yılı için, halk dilinde bilinen adıyla Fidye ücretlerinizi 130 TL olarak hızlı bağış yap butonumuz sayesinde bağışlayabilirsiniz. Hayırsever vatandaşlarımızın sayesinde toplanan bu sadakalar belirlenen yoksul, kimsesiz, yetim ve ihtiyaç sahibi aileler ile paylaşılmaktadır. Sizler de bağışçı olmak isterseniz Banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Yurt dışı bağışlarınız için de USD VE EURO birimleri üzerinden bizlere bağışlarınızı iletebilirsiniz. Bir umuttur ramazan sloganı ile çıktığımız bu yolda sizler de bir kimsesiz, yoksul veya ihtiyaç sahibi kişiye fitre vermek isterseniz derneğimiz üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Biliyoruz ki yoğun hayat temposunda bu ibadetleri kaçırma veya zaman ayıramama sorunları yaşıyoruz. Bu sebeple sizler de dini kurallara uygun ve en doğru şekilde bu işlemleri otomatik olarak gerçekleştirecek bir derneğe ihtiyaç duyuyorsanız Yedi Başak üzerinden bu yardımlarınızı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Lavanta Yağı Faydaları: Kapsamlı Bir Rehber Lavanta Yağı Faydaları: Kapsamlı Bir Rehber

Zekât hesaplama altın

Zekât hesaplama altın birimi kullanılarak yapılan ve referansı bu değerli maden üzerinden hesaplanan bir ibadettir. Altın her dönem alım ve satım konusunda oldukça değerli bulunan bunun yanı sıra peygamberimiz döneminde de kıymetini devam ettiren bir madendir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) döneminde para birimi olarak kullanılan dinar altın bir paradır ve dirhemler de gümüşten oluşmaktadır. Bu dönemde zekât hesaplama altın üzerinden yani dönemin parası üzerinden yapılmaktadır. Günümüzde de altın ve gümüş hala değerli maden olduğu ve ticaretten birikime kadar her alanda kullanıldığı için en doğru referans olarak altın birimi kullanılmaktadır. Zekât hesaplama altın birimi üzerinden şu şekilde yapılır; zekât yükümlülüğü doğan kimsenin yani 80,2 gr. Altının %2,5 oranında hesaplanan kısmını zekât olarak vermesi gerekmektedir.  Peygamber sünneti takip edildiğinde 20 dinar altın 80,18 ile 80,2 gram arasında olduğu tahmin edilmektedir. 200 dinar gümüşün ise 561,2 gram olduğu ön görülmekte. Bu sebeple bunların halk arasında bilinen 1/40 oranını yani %2,5 kadarını vermek doğru olacaktır.  Daha net bir dille anlatmak gerekirse 100 gram altın bedelinde malı bulunan kimsenin 100 gram altın için vermesi gereken miktar 2,5 gram altın bedelidir.  Yani 40 da biri kadardır.  Verilecek miktarın %2,5 miktarı ile 1/40 miktarı aynı oranı ifade ettiğinden her iki türden de hesaplanabilir. Hanefi mezhebine göre kadın ziynet eşyasının zekâta tabi olduğunu belirtirken İmam Şafii, İmam Malik ve Hanbel’e göre de zekâta tabi tutulmaması gerekmektedir. Yalnızca kadınlar ziynet eşyası bakımından israfa kaçarlarsa ancak o zaman zekâta tabii olur. Bunun dışından altın ve gümüş malzemelerden olmayan hiçbir ziynet eşyası bakır, çelik ve benzeri ziynet eşyasının zekâtı olmayacağı konusunda fikir birliğine varılmıştır. Erkeklerin kullanmış olduğu ve dinen haram sayılan altın ve gümüş ürünlerinin zekâtının verilmesi gerekmektedir. Kâğıt ve madeni paraların da 1/40 oranında zekâtının verilmesi gerekmektedir. Fakat bu durumların hepsi bu malların devamlı olarak nisap miktarı altına düşmeden bir kameri yıl süresi olan 354 gün boyunca kişide kalmasının sonucunda farz düşmektedir.

Zekât hesabı

Zekât hesabı yapmak halk arasında bilinen tabir ile zengin kimselerin mallarının 1/40 yani kırkta bir oranınca yapılmaktadır. Zengin kimselere farz olan bu ibadet mal ile yapıldığından dolayı sadece zenginlerin ihtiyaç sahibi kimselerle paylaşması farz kılınmıştır. Nisap miktarı olarak belirlenen oran zekât hesabı yapmak konusunda bizlere yardımcı olacaktır. Altın referans alındığında 80,2 gram bedelinde altına sahipse bu nisap miktarı denen zenginlik sınırına ulaştığını ve zekâtını vermesi gerektiğini anlamına gelir. Zekât hesabı nisap miktarı borçların ve kişisel veya ailenin temel ihtiyaçlarının mal varlığından çıkarılması ile yapılmaktadır. Eğer bu veriler çıkarıldığında arta kalan miktar 80,2 gram altına denk geliyorsa bu zenginliğin zekâtı verilmelidir. Zekâtın en makbulü zamanında verilen zekâttır yani 354 gün (bir kameri ay) süresinde elinde bulunan malın süre sonunda zekâtının verilmesi manasına gelir. Fakat zamanında zekâtın verilmemesi durumundaki bunlar istisnai durumlardır Ölüm, zulüm, fakirlik gibi kötü durumlar kapıyı çalarsa kişi ilk tekrar refaha kavuştuğunda geriye dönük o malın zekâtını verebilir. Sadece altın veya gümüş olarak değil ticari malların da zekâtlarının hesaplanması gerekmektedir. ‘2Ticaret amaçlı olarak alıp satmak üzere elde bulunan taşınmazların zekâtları, zekât hesaplama anındaki cari/güncel değeri üzerinden verilir. Ev, dükkân, tarla veya bağ-bahçe yapma niyetiyle satın alınan arsalar ise zekâta tâbi değildir.’’ (Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, 01.02.2023) Başta da belirttiğimiz üzere altın sadece bir referans miktarını temsil eder. Altın ve gümüşten zaten zekât verilebilmesinin dışında miktarlar dönemin altın birimine çevrilerek halk arasında 1/40 oranında zekât verilmelidir. Şahsi kullanım alanları zekâta tabii olmasa da üzerinden kira geliri elde edilen evlerin, bağ ve bahçelerin de ticari amaçla kullanıldığını baz alırsak bu taşınmazlar üzerinden de zekât verilmelidir.  Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bizler zekât bağışlarınızı bir araya getirerek zekât dağıtımlara belirlenen ihtiyaç haritaları doğrultusunda devam ediyoruz. Sizler de zekâtlarınızı ‘’ZEKÂT’’ yazıp 3157’ye SMS göndererek 15 TL değerinde bağışta bulunabilirsiniz. Yedi Başak olarak Başaklarımız çoğalsın, bereketimiz artsın diye değerli hayırseverlerimizle çıktığımız bu yolda, hem yolda olmaktan hem de başarıya ulaşmış olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.