İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin 135'i tutuklu 143 sanığın yargılandığı dava, sanıkların savunmasıyla sürüyor.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binadaki duruşmada savunma yapan tutuklu sanık er Fatih Alp, Kuleli Askeri Lisesi'nde hizmet bölüğünde görevli olduğunu anlatarak, komutanlarının emriyle sadece havaya birkaç el ateş açtığını söyledi.

Alp, askerliği boyunca silahlı nöbet tutmadığını ileri sürerek, "Komutanımızın hain olduğunu bilmiyordum. Bilsem kafasına sıkardım. Bu hainler bizim vatana olan sevgimizi kullandı. Bana silah verin, şimdi burada kafalarına sıkarım ve ömür boyu hapis yatmaya razıyım." dedi.

Halkın kendilerini uyarmaya çalıştığını ama darbeye yönelik herhangi bir kelime sarfetmediklerini iddia eden Alp, komutanlarının kendilerini vatandaşlarla irtibatlarını engellemeye çalıştığını savundu.

Sanık Alp, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşanan olayların kameralarla sabit olduğuna işaret ederek, nezarethanede diğer sanık erlerden yalan söylememelerini ve mahkemeden bir şey gizlememelerini istediğini anlattı.

- "Asker ve öğrencilerden halkı vuranlar oldu"

Alp, kameralara yansıyan görüntüler kendisine gösterildiğinde ateş edenleri ve tanıdığı askerleri teşhis edebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kameralardaki görüntüler daha nettir. Yemin ediyorum ki, görüntüler gelsin, teşhis ederim. Kimin sıktığını söyleyeceğim. Bu hainler yüzünden aylarca suçsuz günahsız tutuluyorum. Köprünün neresinde kim varsa tanıdığım hepsini söyleyeceğim. Ben vatani görevimi yapmaya geldim. Kuleli'yi ben tercih etmedim. Benim ve arkadaşlarımın kimseye zarar vermediği görüntülerden ortaya çıkacaktır. Arkadaşlara da nezarette söylüyorum. Bildiğiniz ne varsa anlatın. Korkmayın, çekinmeyin… Eğer siz konuşmazsanız bu hainlerin işine gelecektir. Askerlerden ve öğrencilerden halkı vuranlar oldu. Tank, zaten sabaha kadar durmadı."

- "Duştan, nöbetten, kimi buldularsa topladılar"

Darbeci subaylarla aynı dosyada yargılanmak istemediğini ifade eden Alp, kanunsuz bir eyleminin olmadığını iddia etti.

Alp, terör saldırısı gerekçesiyle Kuleli Askeri Lisesi'nden çıkartıldıklarını ileri sürerek, "O gün kimi buldularsa topladılar, beni nöbetten aldılar, halı sahadan, duştan, nöbetten kimi buldularsa onu götürdüler." dedi.

Kışladan önce komutanlarının telefonlarını topladığını anlatan Alp, o gün daha önce hiç görmediği komutanları orada gördüğünü ifade etti.

Sanık Alp, kargaşa halindeki ortamda herkese 4 şarjör verildiğini dile getirerek, ilk kez bu kadar çok subayı bir arada gördüğünü anlattı.

Kışladan 4 askeri araçla çıktıklarını ve her araca yaklaşık 25 askerin bindiğini belirten Alp, "Köprüye geldiğimizde Yarbay Turgay Ödemiş, havaya birkaç el ateş etti. Ödemiş, birkaç öğrenciyi bir yere sabitledi ve 'Buradan geçen olursa acımayın, sıkın.' dedi." ifadelerini kullandı.

Köprüde öldürülen er Kurtuluş Kaya'nın yakın arkadaşı olduğunu anlatan Alp, "Kendi kendime, orada bu çocuk vuruldu komutanlardan kimse ilgilenmiyor, gelip bakmıyor, bir asker bu kadar mı değersiz diye soru sordum." şeklinde konuştu.

- "Suriye'de savaşa gidilse bu kadar silah sıkılmazdı"

Alp, tank atışıyla köprünün sallandığını belirterek, "Suriye'de savaşa gidilse bu kadar sağa sola silah sıkılmazdı. Başçavuşun vatandaşa seri şekilde sıktığına şahit oldum. Mahir Uzman'ın 'Komutanım sabaha kadar bize bunlara kurşun attırdın. Gül attırmadın. Gül atmadık onlara, niye teslim oluyoruz.' dediğini duydum. Komutanlar da ona 'Ne yaparsan yap' gibi el kaldırdılar." ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Fatih Alp'in, "Bize o gece emirler veren komutanlar burada tanınmasın, müştekiler tanımasın diye saç sakal uzatmış, kılık değiştrimişler." demesi üzerine müşteki sıralarından bazı vatandaşların, "Merak etmesin, onu tanıyoruz." dedikleri duyuldu.

Çapraz sorgusu sırasında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan sanık Alp, bir müştekinin, "Gişeden 5-6 kişi 'Darbe yapıyorsunuz ve Cumhurbaşkanı açıklaması, Başbakan'ın açıklaması var ve ordu komutanı açıklama yapıyor, niye ateş ediyorsunuz' dediğimde ateş ettiler. Bunu duymadın mı?" sorusu üzerine "Duymadım." dedi.