UŞAK (AA) - Soner Kılınç - Uşaklı emekli matematik öğretmeni Sadi Yalgın, 500'er kilometrenin üzerindeki Frig, Likya ve St. Paul kültür rotalarını toplam 67 günde yürümeyi başardı.

Yalgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl önce eşini kanserden kaybettiğini, çok sevdiği matematik öğretmenliğinden emekli olduktan sonra acısını hafifletmek amacıyla doğa yürüyüşlerine başladığını söyledi.

İlk zamanlar haftanın bir günü yakın arkadaşlarıyla doğa yürüyüşlerine katıldığını anlatan Yalgın, ardından Uşak Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nü (UDOSK) kurdukları, daha sonra kulüp çatısı altında dağ tırmanışları yaptığını belirtti.

Son 10 yılda Ağrı Dağı başta olmak üzere Türkiye'nin 3 bin metre üzerindeki pek çok dağına tırmanış gerçekleştirdiğini dile getiren Yalgın, üç yıl önce 500 kilometrenin üzerindeki Frig, Likya ve St. Paul kültür rotalarını yürüme kararı aldığını kaydetti.

Frig yoluyla başladı

UDOSK üyesi altı sporcuyla 2015 Mayıs ayında Afyonkarahisar Seydiler'den 506 kilometrelik Frig yolunu yürümeye başladıklarını söyleyen Yalgın, yürüyüşün altıncı gününde ekip arkadaşlarının çeşitli nedenlerle ayrılmasının ardından günde ortalama 24 kilometre yürüyerek toplam 506 kilometrelik rotayı 21 günde tek başına tamamladığını ifade etti.

İlk uzun mesafeli yürüyüşünün kendine tecrübe kazandırdığını anlatan Yalgın, "Böylesi uzun bir yolu kamp yükü ile tek başına yürümek ciddi bir motivasyonun yanı sıra fiziki dayanıklılık istiyor. Hava koşulları ve fiziki etkenlerle tek başınıza mücadele etmek zorunda kalıyorsunuz. Frig yolu yürüyüşünden döndükten sonra yaklaşık bir yıl kadar Likya yolu yürüyüşüne hazırlandım." diye konuştu.

Likya yolunu 23 günde tamamladı

Türkiye'nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olma özelliğine sahip Likya kültür rotası için geçen yıl mayıs ayında Muğla'nın Fethiye ilçesi Ölüdeniz'den yürüyüşüne tek başına başladığını, 535 kilometrelik yolu 23 günde Antalya Hisarçandır'da tamamladığını aktaran Yalgın, yürüyüşün sorunsuz geçtiğini belirtti.

Likya yolu yürüyüşünde kamp yükünü azaltmasının kendisine önemli avantaj sağladığını kaydeden Yalgın, "Bu tür sola yürüyüşlerde iyi planlama yapmak gerekir. Ben de günü gününe planladığım yürüyüşü hiçbir aksaklık olmadan tamamladım." dedi.