ANKARA(AA) - AK Partili bazı milletvekilleri Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahında yaşanan eylemlere ilişkin, 221 kişinin yargılandığı Genelkurmay çatı davası duruşmalarını izliyor.

AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal, Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz ve Tokat Milletvekili Coşkun Çakır, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki salonda görülen davanın duruşmasına katıldı.

Ünal, duruşma sonrasında, AA muhabirine yaptığı açıklamada, izledikleri sanıkların tamamının suçüstü olduklarını ve haklarında ciddi deliller bulunduğunu belirtti.

Darbe planlayıcıları hakim karşısındaDarbe girişiminin çatı iddianamesiAydın Ünal: Hiçbir çıkış yolları yok, hiçbir kurtuluş yolları yok

Sanıkların çok büyük suç işlediklerini ve yargıdan hiç kurtuluşlarının olmadığını ifade eden Ünal, şöyle devam etti:

"Şehit aileleri, gaziler çok rahat olsunlar, müsterih olsunlar. Kaybetmiş bir insanın psikolojisiyle hareket ediyorlar. Müebbete çarptırılacağını bilen bir insan nasıl davranırsa öyle davranıyorlar. Hiçbir çıkış yolları yok, hiçbir kurtuluş yolları yok. Bunu, kamuoyunu rahatsız ederek, sırıtarak, gülümseyerek, rahat tavırlar sergileyerek örtmeye çalışıyorlar. Aynı zamanda Avrupa tarafından da birtakım sinyaller aldıklarını düşünüyorum ben, savunmalarına bakıldığı zaman. Çünkü aynı ifadeleri, aynı üslubu, aynı dili kullanıyorlar. Belki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yatırım yapmaya çalışıyorlar. Ama bütün suçlar sabit, deliller sabit. Şehit ailelerimiz ve gazilerimiz rahat olsunlar, bunların buradan tabutları çıkacak. Asıl, mahkeme kararı verdiği gün bunların yüzlerini, suratlarını görmek istiyoruz. Şehit, gazi ailelerimizin o zaman yüreklerine su serpilecektir."

Çakır'dan tiyatro benzetmesi

Milletvekili Çakır, "İzlemiş olduğumuz duruşma esasen bir sosyal bilimci, bir psikolog gelip dışarıdan izleyiverse, ortadaki sahnenin, tablonun aslında bir muhakemeden öte, sanıklar açısından bakıldığında bir tiyatro olduğu gözlemlenebilir. Her sanığın ifadesi bir tiyatro perdesi gibi." değerlendirmesinde bulundu.

Sanıkların pek çoğunun benzer ifadelerinin ve yaklaşımları olduğunu anlatan Çakır, hatta kurulan bazı cümlelerin de aynı olduğunu gözlemlediğini bildirdi.

Çakır, duruşmada sanıkların tiyatro repliği gibi yalanlar söylediklerini, ancak Türk adaletinin bunlara gereken cevabı vereceğini kaydetti.

Mehmet Akif Yılmaz: Bunların hayatları bir yalan üzerine kurulu

Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kendine yakışır bir şekilde adil bir yargılamayla "bu hainlerin" cezasını vereceğini belirterek, "Milletimizin beklentisi de bu, halkımızın beklentisi bu, şehit yakınlarımızın ve gazilerimizin beklentisi de bu." dedi.

Yılmaz, davada yargılanan, darbe teşebbüsünde bulundukları kamera kayıtlarıyla sabit olduğu halde, "sanıkların duruşmada sergiledikleri tavrın hainliklerine yakışan bir tavır olduğunu" bildirdi.

Yılmaz, şunları ifade etti:

"Bunların hayatları bir yalan üzerine kurulu. Bir terör örgütünün mensupları olduğu için şu anda da aynı tabloyu sergiliyorlar. Milletin gözünün içine baka baka verdikleri ifadeleri yalanlayarak içinde bulundukları yapının emriyle hareket ettikleri ortada. Darbe teşebbüsünün içinde bulunmadıklarını ispatlama adına onlardan bekleneni yapıyorlar. Yalana başvuruyorlar ama çapraz sorgularla ve milletin de şehadetiyle bu yalanların netice almayacağı aşikar gözüküyor."

Muhabir: Ertuğrul Subaşı