ERZİNCAN (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "2 Temmuz'da Madımak'ta, 5 Temmuz'da Başbağlar'da ve geçen sene 15 Temmuz'da yapılan hain darbe girişimi, milletimizin kardeşliğine, devletimizin varlığına ve bekasına yöneliktir." dedi.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te teröristlerce katledilen 33 kişi, köyde düzenlenen törenle anıldı.

Köy meydanındaki Kültür Evi önünde gerçekleştirilen törene, gencinden yaşlısına çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı.

Bakan Tüfenkci, törende yaptığı konuşmada, Başbağlar Katliamı'nda yaşamını yitirenlere rahmet diledi.

Başbağlar şehitlerinin, devletin, milletin onuru ve şerefi olduğunu vurgulayan, Tüfenkçi, şöyle konuştu:

"Ülkemizde bundan 24 yıl önce sadece üç gün arayla bu topraklarda iki büyük acı yaşanmıştır. 2 Temmuz'da Madımak'ta yanan canlar, bizim canımızdı. 5 Temmuz'da bu topraklarda akan kan, bizim kanımızdı. O gün bu katliamı yapan eller, aynı ellerdi, aynı amaca hizmet ediyorlardı. 2 Temmuz'da Madımak'ta, 5 Temmuz'da Başbağlar'da ve geçen sene 15 Temmuz'da yapılan hain darbe girişimi, milletimizin kardeşliğine, devletimizin varlığına ve bekasına yöneliktir. Allah'a çok şükür milletimiz büyük bir basiret, dirayet ve kararlılıkla darbeye karşı durmuş ve göğsünü siper etmiştir. Bugün burada siyasi parti ayırımı yapmaksızın Başbağlar'da verdiğimiz canlara yanıyorsak, bu failler emeline ulaşamamış demektir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın taziye ve selamlarını getirdiğini ifade eden Tüfenkci, Başbağlar katliamını hiçbir zaman unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını bildirdi.

Tüfenkci, "Sizler bu coğrafyada yaşarken, milletiniz, devletinizin, bayrağınızın yanında dururken, bizler, bu millet şehitlerini hiçbir zaman unutmadı, inşallah da unutmayacak. Sizler 500 yıldır bu coğrafyada birer Serhat gibi vatanımızın, devletimizin birlik ve beraberliğine sadakat gösterdiniz. Siz büyük bir vakarla acınızı yüreğinize atıp, hainleri sevindirmediniz." diye konuştu.

- "O katliamı üstlenen hainlerin, bu gün inlerine giriyoruz"

Tüfenkci, 24 yıldır Başbağlar katillerinin bulunmamasının büyük bir mesele olduğuna işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:

"Ama o gün o katliamı üstlenen hainlerin, bu gün inlerine giriyoruz. O gün Sivas ve Başbağlar katliamlarını örtemeye çalışanlar, o gün algı operasyonlarıyla arkasındaki failleri gizlemeye çalışanlar, maalesef bu günde 15 Temmuz'da da sonrasında da aynı algı operasyonları yapıyor. Gerçek failleri, bu millete sıkılan kurşunların faillerini gizlemeye çalışıyorlar. Bu yolları teröristler yürüsün diye yapmıyoruz. 'Teröristlerle mücadele ediyoruz' dedik ama birileri alındı. Kusura bakmasınlar biz sadece yollarda değil, teröristleri dağlarda da yürütmüyoruz, Allah'ın izniyle de yürütmeyeceğiz. İnlerine de giriyoruz, girmeye de devam edeceğiz."

Hainler ve onları taşeron olarak kullanan şer odaklarının ülke üzerindeki hain emellerine ulaşamayacağını belirten Tüfenkci, bu katliamları gerçekleştirenlerin milleti birbirinden ayrıştırmaya çalıştığını anlattı.

- "Kaybetmeye mahkum olacaklar"

Hainlerin bu ayrıştırma ve kutuplaştırma emellerinde başarılı olamadığına dikkati çeken Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra da Allah'ın izniyle başaramayacaklar. Başbağlar hepimizin acısıdır. Madımak Oteli de hepimizin acısıdır. Acıları yarıştırarak bir yere varamayız. Acılardan dökülen göz yaşlarının rengi yoktur. Biz birbirimizi ötekileştirerek, birbirimizi düşmanlaştırarak değil, birbirimizle kucaklaşarak, birbirimize sarılarak hep birlikte Türkiye olarak inşallah bu katliamların arkasındaki güçleri de hüsrana uğratacağız. Ülkemizin birliğine beraberliğine kast eden alçaklar var. PKK, DEAŞ, FETÖ, DHKPC var. Ülkemiz son yıllarda birden fazla terör örgütünün saldırılarına maruz kalmıştır. Tek tek bize birliğimize kardeşliğimize zarar veremeyenler, şimdi şerde birlik olup saldırma yolunu seçtiler. Bin yıllık kardeşlik hukukumuzu bozmak isteyenler ne yaparlarsa yapsınlar, hangi alçak yöntemlere başvururlarsa vursunlar, başarısız olmaya mahkum olacaklardır."

- "15 Temmuz'u da unutmayacağız unutturmayacağız"

Tüfenkci, hainlerin ülkenin kardeşlik hukukunu, ruhunu ve vatandaşlık hukukunu bozmaya muvaffak olamayacağını belirterek, ülke üzerinde ayrılıkçı, yıkıcı emelleri olan mihrakların bu ülkeyi bölemeyeceğini vurguladı.

15 Temmuz'un, milletin kendisine yapılan tüm bu hain terör saldırılarını lanetlediği gün olacağını belirten Tüfenkci, "10 gün sonra da 15 Temmuz'un yıl dönümünü kutlayacağız ve 15 Temmuz'da bu milletin birlik ve beraberlik içerisinde lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile nasıl bütünleşerek topa, tanka, silaha, uçak bombalarına karşı nasıl göğsünü siper ettiğinin yıl dönümünü kutlayacağız. 15 Temmuz'u da unutmayacağız unutturmayacağız. Tıpkı Başbağlar, Sivas katliamı ve Silvan'da yapılanlar gibi... Biz acıları yarıştırarak bir yere varamayız ama acılarımızdan ders alarak bir daha bu acıların yaşanmaması için birliğimizi beraberliğimizi muhafaza ederek inşallah bu aziz milletin birliğine beraberliğini sağladığımızda hiçbir güç bize güç getiremez." ifadesini kullandı.

Bakan Tüfenkci'nin konuşması sırasında bazı vatandaşlar göz yaşlarını tutamazken bazı katılımcılar da "şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde slogan attı.