ERZURUM (AA) - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında Erzurum, Ağrı, Kars, Tunceli, Erzincan, Iğdır ve Ardahan'da düzenlenen törenlerle anıldı.

Erzurum'da Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki tören Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade Salonu'nda devam eden programda, şiir dinletisi, oratoryo gösterileri yapıldı.

Programda, konuşan Yüzbaşı Lütfi Kılıç, Türk milletinin önderi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikalinin 79. yılında andıklarını söyledi.

Atatürk'ün eşsiz ve doğru zamanda doğru kararlar veren bir önder olduğunu belirten Kılıç, "Umutların tükendiği bir dönemde, ülkenin ve milletin içerisinde bulunduğu imkansızlıklarına boyun eğmeyen Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş savaşıyla yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden Türk milletinin yeniden daha güçlü ve daha saygın bir şekilde tarih sahnesine çıkmasını sağlamış bir komutandır." dedi.

Program, öğrenci korosunun Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirmesiyle son buldu.

Programa, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve çok sayıda öğrenci katıldı.

- Ardahan

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında Ardahan'da düzenlenen törenle anıldı.

Valilik önündeki çelenk sunma programına, Vali Mehmet Emin Bilmez, 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı. Çelenk sunma töreni hafif sağanak altında gerçekleşti.

Saat 09.05 geçe sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Ardahan Merkez Kazım Karabekir Yatılı Bölge Ortaokulu'nda da 10 Kasım dolayısıyla program düzenlendi. Bir araya gelen çok sayıda öğrenci, 10 Kasım figürü oluşturdu.

- Ağrı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'in, ebediyete intikalinin 79. yılı dolayısıyla Ağrı'da tören düzenlendi.

Ağrı'daki Abide Meydanı'nda gerçekleştirilen törende, Ağrı Belediye Başkan Vekili Vali Süleyman Elban ve 12. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saat 09.05'te sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Tören, Kültür ve Kongre Merkezi Konferans Salonu'nda Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi tarafından hazırlanan programla devam etti.

Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Burhan Adıgüzel'in günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından öğrenciler şiirler okuyup, oratoryo seslendirdi.

Program düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim alanlarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Törene, Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı Tunay Pulça, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, İl Emniyet Müdürü Kenan Yıldız, askeri erkan, emniyet mensupları, kurum müdürleri ve öğrenciler ile vatandaşlar da katıldı.

- Kars

Kars'ta, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 79. yılı dolayısıyla tören yapıldı.

Hükümet Konağı önündeki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Kültür Merkezi'nde devam eden anma programında ise ilk olarak Atatürk'ün biyografisine yer verilen sinevizyon gösterimi yapıldı.

Şiir dinletisiyle süren programda, Fen Lisesi öğrencileri "Atatürk Oratoryosu"nu seslendirdi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapıldığı programda, Gazi Kars Anadolu Lisesi öğrencileri "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi"ni okudu.

Programa, Vali Rahmi Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç da katıldı.

- Erzincan

Erzincan Belediyesi önündeki törende, Vali Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu ile Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Saat 09.05'te saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi.

İl Müftülüğü Konferans Salonu'ndaki programda ise Mustafa Doğan Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan "Atatürk Oratoryosu" sunuldu. Programda, Atatürk'ün sevdiği şarkılar da seslendirildi.

- Iğdır

Iğdır'da, anma programı Belediye Meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Merkezinde devam eden programda, Atatürk'ün askeri kişiliği ve günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından, Atatürk'ün biyografisinin anlatılması ile devam eden program, şiirlerin okunması ve öğrenciler tarafından sergilenen oratoryonun sunulması ile sona erdi.

Anma törenine, Iğdır Valisi Enver Ünlü, Iğdır Belediye Başkanı Murat Yikit, Iğdır Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Garnizon ve 5. Hudut Alay Komutanı Piyade Albay Taner Güneş, İl Jandarma Komutanı, Jandarma Kıdemli Albay Hasan Başakcı, Iğdır Emniyet Müdürü Melih Ekinci, il kurum amirleri, askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

- Tunceli

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında Tunceli'de düzenlenen törenle anıldı.

Valilik önündeki çelenk sunma programında Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, Atatürk Anıtı'na çelen bıraktı. Saat 09.05'te sirenler eşliğinde saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda devam edilen programda, öğrenciler, günün anlam ve önemine ilişkin şiir ve makaleler okudu.

Atatürk'ün sevdiği eserlerin seslendirilmesiyle devam edilen program, gün dolayısıyla yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.