ANKARA (AA) - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Türkiye Raporu'nu değerlendirdi.

Beraber çalışmaya odaklı, gelecek perspektifi sunan bir eleştiri belgesi hazırlanmışsa bunu büyük bir fırsat kabul edeceklerini vurgulayan Çelik, "Niye? Birileri bizim için çalışmış, bizim için olumlu ajanda oluşturabilecek şekilde belli noktaları tespit etmiş diye düşünürüz. O sebeple demokraside eleştiri hem bir haktır hem büyük bir fırsattır. Ama burada biz, bir objektif dille yazılmış, hakkaniyete dayalı, olumlu ajanda içeren, gelecek perspektifi sunan bir eleştiri görmüyoruz." yorumunda bulundu.

"PKK’nın saldırıları karşısındaki sessizliği kınıyoruz"

Bakan Çelik, PKK'nın terör örgütü olduğunun altının çizilmesini bir kez daha olumlu olarak karşıladıklarını ancak bunun somut karşılığını görmek istediklerini vurguladı.

"Sürekli altı çiziliyor ama pratikte bir uygulama görülmüyor." diyen Çelik, DEAŞ saldırılarında gösterilen dayanışmayı PKK saldırılarında göremediklerini hatırlatarak PKK’nın cami ve Türk vatandaşlarına yönelik saldırıları karşısındaki sessizliği de bir kez daha kınadıklarını vurguladı.

Çelik, "Halen FETÖ'den 'Gülen hareketi' diye bahsedilmesi, masum bir sivil toplum örgütüymüş gibi bir retorik kullanılmasını son derece yanlış buluyoruz. Bunun yanı sıra Gülen hareketinin hükümetimizce terör örgütü olarak nitelendiğine dair bir kayıt düşülmüştür. Bu kısmi de olsa bir ilerlemedir. Ama gerçek bir ilerleme anlamına gelmez." diye konuştu.

"Vizyonsuz bir rapor"

AB belgesini, "İlişkilerin yoğunluğu, boyutu, perspektifini anlamaktan uzak, vizyonsuz, içeriksiz, gelişmelerin gerisinde bir rapor" ifadeleriyle eleştiren Çelik, Türkiye'nin bir Avrupa devleti ve güçlü bir Avrupa demokrasisi olduğunun altını çizdi.

Ömer Çelik, "Bundan sonrasında daha çok Avrupa diyorlarsa, daha çok Avrupa için bizim çağrımız şudur: Daha çok Avrupa demek, Türkiye ile daha çok yakınlaşma ve iş birliği demektir." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Meltem Bulur,Nazlı Yüzbaşıoğlu