İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi ve Migros iş birliğiyle bu yıl sekizinci kez düzenlenen KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nda perakende sektörüne yön veren isimler bir araya geldi.

Migros'tan yapılan açıklamaya göre, Migros’un desteğiyle Koç Üniversitesi’nde perakende sektörünün ihtiyaç ve dinamiklerinin geliştirilmesi amacıyla kurulan KÜMPEM (Koç Üniversitesi-Migros Perakende Eğitim Merkezi) bu yıl 8.sini düzenlediği Perakende Konferansı'nda dünyadan ve Türkiye’den önemli isimlere ev sahipliği yaptı.

Perakendeyi yeniden tasarlarken dijitalleşme, çoklu kanal kullanımı, çalışanların geleceğe katkısı, market marka ürünlerin sektöre kazandırdıkları gibi konularda değerlendirmelerde bulunuldu.

Konferansta, Tilburg Üniversitesi’den Prof. Dr. Marnik Dekimpe ve Prof. Dr. Els Gijsbrechts, Mays Business School Coleman Pazarlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Venkatesh Shankar, Microsoft EMEA Perakende Direktörü Ramy Fares, European Business School, Operasyon ve Tedarik Zinciri Yönetimi bölümünden Prof. Dr. Alexander Huebner, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KÜMPEM Forum Akademik Direktörü Prof. Dr. Gürhan Kök yaptıkları sunumlarda bugünün dünyasında perakendenin yeri ve gelecekteki konumu ile ilgili görüşlerini paylaştı.

KÜMPEM Forum Direktörü Dr. Meltem Kayhan’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde ise Xedzone Kurucu Ortağı Prof. Dr. Kerem Rızvanoğlu, Demand Known Kurucu Ortağı ve CTO’su Özgür Yazlalı ile Data-Driven Company’den Barış Karakullukçu “Dijital Transformasyon Sonrası ve Deneyim Operasyon Yönetimi” konusundaki deneyimlerini aktardı.


- "Çalışanlarımızın yüzde 80’inini Y kuşağı oluşturuyor"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Migros Ticaret AŞ İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç, perakendede dönüşümün merkezinde kalifiye ve inovatif düşünebilen işgücünün yattığını kaydetti.

Aytaç, şunları aktardı:

“Migros olarak 45 bin kişilik çok büyük bir istihdam merkeziyiz. Çalışanlarımızın yüzde 80’inini Y kuşağı oluşturuyor. Geleceğin perakendeciliğini de şekillendirecek olan bu kuşaktan öğrenecek çok şeyimiz var. Teknolojiyi en aktif kullanan kuşak. Sürekli değişimi ve gelişimi destekleyen, dinamizmi ön planda tutan çalışma ortamımıza güç katıyorlar. Çalışanlarımız rengarenk, yeni nesil salonlarımızda, küçük-büyük gruplar halinde toplanarak yeni projeler üretebiliyorlar. Bu genç ekipten çıkan tüm projeleri destekliyor, yeni fikirlerin yeşerebileceği platformlar hazırlıyoruz. Perakende çok dinamik bir sektör. Gelecekte daha çok insan perakende sektöründe çalışıyor olacak. Biz de Migros olarak her yıl yaklaşık 6 bin 500 yeni çalışanı bünyemize dahil ediyoruz. Yüzde 98 iç kaynaklardan geleceğin yöneticilerini yetiştiriyoruz."


- "Türk perakende sektörü teknolojik inovasyona yöneldi"


Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KÜMPEM Forum Akademik Direktörü Prof. Dr. Gürhan Kök ise Türk perakende sektörünün 2000’li senelerde yakaladığı başarıyı sürdürülebilir kılmak için özellikle son 5 senedir teknolojik inovasyona yöneldiğini belirterek, “Perakendenin her alanında görülen değişimi Türk perakende firmaları global seviyede yarışacak hatta liderlik yapacak ölçüde adapte ediyorlar ve geliştiriyorlar. Biz KÜMPEM olarak bu teknolojik değişime yön verecek araştırmacıları yetiştirmek ve yerli perakendecilerle bu tip projeler geliştirmek için buradayız.” değerlendirmesinde bulundu.


- “İnsanlar artık otomobillerini bile online olarak alıyor”

Microsoft EMEA Perakende Direktörü Ramy Fares, perakendedeki dijital dönüşüme dikkati çekti.

Fares, “İnsanlar artık otomobillerini bile online olarak almaya başladılar. Perakendede başarılı olmak için dijital dünya ile fiziksel dünya arasında bağ kurmak gerekiyor. Perakendenin modeli değişiyor. Tüketiciyi odak noktasına alarak fiziksel mağazalarda deneyim yaşatmak önem kazanıyor. Perakendeciliğin geleceği parlak, dönüşümün kalbinde de inovasyon yatıyor." ifadelerini kullandı.

Ramy Fares, perakendeye bir sanat olarak bakmak gerektiğini belirterek, Perakende Fütüristi Doug Stephens’in perakendeyi inşa etmek için gerekli kurallarından bahsetti.

Thomson Reuters tarafından yenilikçilik konusunda dünyanın en etkili 10 bilim insanından biri olarak gösterilen Mays Business School Coleman Pazarlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Venkatesh Shankar ise mobil aplikasyonların online ve offline satın almalardaki etkilerine ilişkin, “Kullanıcıların yüzde 90’ı telefonlarına indirdikleri uygulamaları 30 gün içinde silebiliyor. Yüzde 70’i de 90 gün içinde silebiliyor. Mobil işinde olmak kolay değil. Gelecekte 1 trilyon sensör internete bağlı olacak. Her türlü bilgiye herkesin her an erişimi olacak. Yapay zeka pazarlamada çok daha kişileştirilmiş olarak kullanılacak. Bunu kullanamayan şirketler mağazalarını kapatacaklar.” ifadelerini kullandı.


- “KÜMPEM’in kuruluş amacı endüstri-üniversite iş birliğini geliştirmek”


KÜMPEM Forum Direktörü Dr. Meltem Kayhan da konferans teması olan “Perakendeyi yeniden tasarlamak” başlığını aktararak, özellikle mobil ve online’daki gelişmeler sebebiyle yeni uygulamalar geliştirmiş perakendecilerin dijital trendlere iyi adapte olarak operasyonlarındaki verimliliği ve optimazasyonu sağlayabildiklerini bildirdi.

Kayhan, KÜMPEM’in kuruluş amacının endüstri-üniversite iş birliğini geliştirerek sektöre değer yaratmak olduğunu belirterek, “Perakendecilik ve pazarlama alanında uzman akademisyen konuşmacılarımız müşteri gözüyle araştırma sonuçlarını bizle paylaştılar. Perakendelerin değişiminden bahsederken, perakende araştırmalarının da kendini değiştirdiğini gördük. Sektörün gelişmesi açısından bu tür bilgi paylaşımlarına çok önem veriyoruz.” ifadelerini kullandı.