KUALA LUMPUR (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Malezya'da yaşayan 100 bin Arakanlı mülteciden 23 bini okul çağında. Ülkede Arakanlılar için kurulan okullar yetersiz olduğu için okul çağındaki Arakanlı mültecilerin sadece yüzde 30'u eğitim alabiliyor. Kalan yüzde 70'inin başka okullarda eğitim alma imkanı bulunmuyor. Malezya hükümeti 1951'deki BM Mülteciler Sözleşmesini imzalamadığı için Arakanlılar, ülkedeki devlet okullarında okuyamıyor.

Okullarını kendileri inşa ediyorlar

Arakanlıların Malezya'da kendi imkanlarıyla kurduğu toplam 133 okul bulunuyor. Bunlardan 10'u Birleşmiş Milletler Göç Ajansının koordinasyonunda faaliyet gösteriyor. Diğer okullar ise Malezya ve bölge ülkelerindeki yardım kuruluşları veya hayırseverlerin desteğiyle ayakta kalıyor.

Arakanlı mültecilerin en yoğun yaşadığı Selangor eyaletinde bulunan "Maahad Al-Islahiyah Al-Islamiyah Tahfizul Quran" okulu da maddi yardımlar sayesinde eğitim verebilen okullardan bir tanesi.

Arakanlı mültecilere ait Majlis Ulama Rohingya (Rohingya Ulema Meclisi) isimli kuruluşun yardımlarıyla 2015'te inşa edilen okulda 62 Arakanlı çocuk eğitim görüyor.

AA muhabirine konuşan okulun müdürü ve Rohingya Ulema Meclisi Başkanı Muhammed Jaber Subahan, Malezya'daki ilk okullarını 2008'de Selangor'da kurduklarını, mülteci sayısının artması üzerine ikinci okullarını

yaptıklarını belirtti.

İki okulun aylık masrafı 12 bin dolar

Her iki okulda üç öğretmenin 169 öğrenciye eğitim verdiğini söyleyen Muhammed, "Çocuklara İslami eğitimin yanı sıra matematik, fizik, İngilizce, Urduca ve temel bilim konularını içeren dersler de veriyoruz." dedi.

Muhammed, Rohingya Ulema Meclisinin bu iki okulun asgari ihtiyaçlarını giderebildiğini ifade ederek "Eğitim göremeyen çok sayıda Arakanlı çocuğumuz var. Daha fazla Arakanlıya eğitim verebilmek için daha fazla okul açmamız gerekiyor." diye konuştu.

"Yeni okulların açılabilmesi için Malezyalı kuruluşlardan yardım bekliyoruz"

Kurdukları iki okulun aylık yiyecek ve eğitim masrafının 50 bin Malezya ringgiti (12 bin dolar) olduğunu belirten Muhammed, "Hem mevcut okulların masraflarını karşılamak hem de yeni okullar açabilmek için Malezyalı kuruluşlar ve hayırseverlerin yardımını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Okul öğretmenlerinden Muhammed Selimullah, ilim öğretmeyi ve mensubu olduğu halka hizmet etmeyi görev olarak kabul ettiğini söyleyerek "Amacım bu okullarda eğitimin daha iyi olmasını sağlamak ve öğrencilerimizin okuma şartlarının güzelleştirilmesine katkı sağlamak." dedi.