Myanmar’da gerçekleştirilen askeri darbe Japonya’da yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

Myanmar ordusunun darbe yaparak yönetime el koymasının yankıları dünya kamuoyunda sürerken, Japonya’da demokrasi yanlısı yüzlerce kişi darbe karşıtı protestoda bir araya geldi. Dün gece Tokyo’daki Birleşmiş Milletler Üniversitesi önünde toplanan çoğunu Myanmarlılar’ın oluşturduğu grup, fenerler ve pankartlarla demokrasi karşıtı müdahaleye tepki gösterdi. Myanmar’ın lideri Aung San Suu Kyi ve diğer yetkililerin serbest bırakılmasını isteyen grubun bazı üyeleri "Adalet" ve "Myanmar’ı kurtar!" posterleri taşındı. Protestocu grup Japonya hükümetine darbeye daha somut tepki gösterme çağrısında bulundu.

Tepkiler dinmiyor

Myanmar’da ülke lideri Aung San Suu Kyi ve Devlet Başkanı Win Myint’in gözaltına alınmasıyla başlayan askeri darbe süreci Japonya’da daha önce de 2 kez protesto edilmiş, Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Üniversitesi önünde düzenlenen farklı gösterilerde demokrasi talepleri dile getirilmişti.

Japonya hükümetinin gündeminde

Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi’nin ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile geçtiğimiz Çarşamba günü yaklaşık 40 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirilmiş, Myanmar’daki askeri darbe konusundaki endişelerini paylaşan ikilinin darbe karşıtı göstericilere yönelik polis şiddetini kınadığı ifade edilmişti.