SARAYBOSNA (AA) - Vesna Besiç/Lejla Bıogradlıja - Bosna Hersek'teki savaşın izlerini silmek ve başkent Saraybosna'yı yeniden kültür ve sanatın merkezi haline getirmek amacıyla düzenlenen Saraybosna Film Festivali, bir kez daha sanatseverlerle buluşmak için gün sayıyor.

Bu yıl başkent Saraybosna'da 23'üncüsü düzenlenecek festival, 11-18 Ağustos tarihlerinde 54 ülkeden 235 filmi, sinemaseverlerin beğenisine sunmaya hazırlanıyor.

"Bal", "Süt" ve "Yumurta" üçlemesinin yönetmeni Semih Kaplanoğlu'nun yazıp yönettiği "Buğday" filminin de dünya prömiyerini yapacağı festivalde ayrıca, Arnavutluk-Yunanistan ortak yapımı "Daybreak" ve Romanya yapımı "Meda or The Not So Bright Side of Things" filmlerinin dünya prömiyeri olacak.

"Türkiye, Avrupa'da en ilginç sinematografilerden birine sahip"

Saraybosna Film Festivali Müdürü Mirsad Purivatra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalde Türkiye ile her yıl iş birliği yaptıklarını ve ilişkilerinin "mükemmel" olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, Avrupa'da en canlı ve ilginç sinematografilerden birine sahip. Türk yapımcı ve yönetmenlerin Saraybosna'ya gelmesi bizi son derece mutlu ediyor." dedi.

Festivalde bu yıl hem "Uzun Metrajlı Film" hem de "Kısa Film" ve "Belgesel" dallarında Türkiye'den birçok yapımın yer aldığına işaret eden Purivatra, Türkiye'den çok sayıda genç yazar ve yönetmenlerin de bu yıl festivale katıldığını aktardı.

"Festivalin tüm hazırlıklarını tamamladık"

Purivatra, festivale ilginin yoğun olduğunu belirterek, etkinliğin yaklaşık 700 basın mensubu tarafından takip edilceğini söyledi.

Bunun Avrupa'nın en önemli festivallerinden biri olduğunu anımsatan Purivatra, "11 Ağustos'ta başlayacak festivalin tüm hazırlıklarını tamamladık. Bu yıl 'Saraybosna'nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü' ile aynı ismi taşıyan 'Onur Ödülü' Oscarlı yönetmen Oliver Stone ve Emmy ödüllü İngiliz aktör John Cleese'e takdim edilecek." diye konuştu.

Purivatra, festivalin ilk kez Bosna Savaşı'nın bittiği 1995 yılında yapıldığını hatırlatarak, "23 yılı geride bırakıyoruz. Her yıl düzenlenen festival nesilden nesile birçok sinema yazarı, oyuncu, yapımcı ve yönetmeni bir araya getirdi. Bir hafta boyunca Saraybosna'nın yüzünü değiştiriyor, olumsuzlukları bir tarafa bırakıyoruz." ifadelerini kullandı.

Festivalin açılışının Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin "The Other Side of Hope" filmiyle yapılacağını dile getiren Purivatra, "Buğday" filminin de aynı akşam sinemaseverlerle buluşacağını aktardı.

Purivatra, festivalin her yıl yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edildiğine işaret ederek, kapılarının herkese açık olduğunu ve ziyaretçilerin gösterilecek filmlerden memnun kalacağını sözlerine ekledi.

Jüride Melisa Sözen yer alıyor

Bu arada festivalde dünya prömiyerlerini yapacak "Buğday", "Daybreak" ve "Meda or The Not So Bright Side of Things" filmlerinin yanı sıra "Uzun Metrajlı Film" dalında Bulgaristan'dan "Directions", Yunanistan'dan "Son of Sofia", Gürcistan'dan "Scary Mother" ve "Hostages" filmleri de yarışacak.