İSTANBUL (AA) - Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, ellerini taşın altına koyacaklarını belirterek, "KONUTDER üyesi en az 8-10 belli-başlı firmamız önümüzdeki yıl içerisinde sertifikaların bir ucundan tutarak halka arz yapamaya başlayacağız." dedi.

Hürriyet gazetesi tarafından düzenlenen "Türkiye Finans Forumu" kapsamında "Gayrimenkul Finansmanında Alternatif Enstrümanlar" başlıklı oturum düzenlendi.

Oturumda konuşan Elmas, gayrimenkul sertifikasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu sertifikanın bir sermaye piyasası aracı olduğunu, daha önceki yıllarda da denendiğini anımsattı.

Geçen yıl SPK'nın gayrimenkul sertifikasını yeniden düzenleyerek bir projede TOKİ ile arzını gerçekleştirdiğini dile getiren Elmas, ancak devamında ikinci bir proje eklenemediğini söyledi.

KONUTDER olarak bu konuda çeşitli tespitleri olduğunu, sektörün taleplerini ve işleyişlerle ilgili talepleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş'a arz ettiklerini anlatan Elmas, geçen haftalarda tebliğin yeni halinin yayınlandığını bildirdi.

Elmas, yeni tebliğde taleplerinin büyük kısmının dikkate alındığını belirterek, şöyle devam etti:

"Sektör temsilcileri olarak bize göre önümüzdeki dönemde gayrimenkul sertifikası bir araç olabilir. Bunun iki yönü var. Konut alıcıları açısından konut alım aracı olabilir. Bir de konutun değer artışından istifade etmek isteyenler için yatırım aracı olabilir. Geliştiriciler açısından da hem finansman hem de satış açısından önemli. Banka kredileri sektörü bir yere kadar destekliyor. Finansal kredilerle bir yere kadar. Bu anlamda gayrimenkul sertifikası çok geniş bir tabana yayılma imkanı veriyor. Cebinde 5-10 bin lira olan birisini bile sisteme alabiliyoruz."

- "Düşük gelirliye ev alma imkanı verecek"

Elmas, şu anda 150-200 bin liranın altında konut olmadığını, konut almak isteyen bir kişi bu parayı gözden çıkartacağını kaydederek, bu kadar parası olmayanın ise yarısını vererek, kalanını da 8-10 yıl vadeyle ve en az yüzde 45-50 faizle ödeyeceğini, bu şekilde konut yatırımı yapacağını söyledi.

Gayrimenkul sertifikası ile milyonlarca insanın sertifika alarak konut yatırımı yapabileceğini dile getiren Elmas, lansman dönemi indirimine denk getirip sertifika alacak kişinin bu indirimden yararlandırabileceklerini anlattı.

Elmas, sertifika sayesinde üreticinin finansman ihtiyacının karşılanacağını kaydederek, farklı projeler arasında sertifika taşınma ihtimali olduğunu, yaptıkları araştırmalara göre 9 yıl içerisinde bir tüketicinin faiz ödemeden sertifikalarla konut alabileceğini bildirdi.

Altan Elmas, "Sertifika, düşük gelirli kesimlere faiz ödemeden biraz zamana yayarak konut edinebilme imkanı, firmalara da çok daha geniş bir tabandan finansman temin etme imkanı verecek." diye konuştu.

Konut sektörünün finans piyasalarından uzak olduğunu, finans okur-yazarlık seviyesinin istenilen düzeyde olmadığını dile getiren Elmas, bu konuda gelecek dönemde bilinçlendirme çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Elmas, "Bizler de elimizi taşın altına koyacağız. KONUTDER üyesi en az 8-10 belli-başlı firmamız önümüzdeki yıl içerisinde sertifikaların bir ucundan tutarak halka arz yapamaya başlayacağız. İnşallah hayırlı bir enstrüman olacağını ümit ediyorum.