TAHRAN (AA) - MUSTAFA MELİH AHISHALI - Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, bölgede kadim medeniyetlere sahip iki büyük devlet olan Türkiye ile İran'ın ayrılıkları ön planda tutmadan ilişkileri geliştirme yoluna gitmesi gerektiğini söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Beyazıt, iki ülke ilişkilerinde gelinen son noktaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Beyazıt, İran ile Türkiye arasında son dönemde cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleşen karşılıklı ziyaretlerde başta güvenlik olmak üzere ekonomi ve siyasal konuların en üst seviyede ele alındığını söyledi.

Türkiye ve İran'ın bölgedeki kadim medeniyetlere sahip iki büyük devlet olduğunu vurgulayan Beyazıt, "Hükümetlerimizin üst düzeyde yapmış oldukları görüşmeleri hayata geçirmek, dostluk ve ikili ilişkileri daha iyi bir noktaya taşımak için meclis dostluk grupları olarak gayret gösteriyoruz." dedi.

- "Dünyada en iyi anlaşabilecek iki ülkeyiz"

Bölge sorunlarını yine bölge ülkelerinin çözmesi gerektiğinin altını çizen Beyazıt, "Batılı güçlerin bölgede ahkam kesmesini doğru bulmuyoruz. Batı ve Avrupa birleşerek güç oluşturmaya çalışırken bu coğrafyanın her hangi bir gerekçeyle bölünmesi ve parçalanmasını istemiyoruz." diye konuştu.

Beyazıt, halklar arasındaki yakınlığın yönetimlere de yansıması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Ortak hareket edebileceğimiz bir çok nokta bulunuyor. Tabi ki bazı konularda farklı düşüneceğiz. Önemli olan çıkarlarımız doğrultusunda hareket ederken ayrılıkları ön planda tutmadan ilişkileri güzel bir şekilde götürebilmektir. Dünyada en iyi anlaşabilecek iki ülkeyiz. Üst düzeyde gayet iyi görüşmeler yapılmakta. Bu görüşmelerin milletvekilleri ve bürokratlar düzeyinde de olmasını önemsiyorum."

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere de değinen Beyazıt, ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması yönünde çalışmaların sürdüğünü ve 3 sınır kapısının 24 saat çalışır hale getirilmesinin de bu konuda atılan önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Beyazıt, "İki ülke ticaretinde milli paraların kullanılanılacak olması doların baskısına son verecektir. Merkez bankalar arasında önemli çalışmalar yürütülüyor. Bürokrasiden kaynaklanan yavaşlamayı ortadan kaldırmak için meclis dostluk gruplarının çalışmaları önem arzetmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- Bölgesel sorunlara ortak çözüm arayışları

Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumunu kabul etmeme noktasında Türkiye'nin İran'la ortak düşüncelere sahip olduğunu hatırlatan Beyazıt, "Astana süreciyle Suriye sorununun çözümünde de belli bir aşamaya gelinmiştir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı görevini de yürüten Beyazıt, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ile gerçekleştirdiği görüşmede, IKBY'nin sözde referandumuna karşı iki ülkenin ortak duruşunu deklare ettiklerini dile getirdi. Beyazıt şunları kaydetti:

"Burucerdi ile toplantımızda Türkiye'de 3 milyon 200 bin Suriyelinin bulunduğunu, Suriye'de bu insanların can güvenliklerinin teminat altına alınması gerektiğini belirttim. Suriye'de insan haklarına riayet edilmesi gerektiğini vurguladım. İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari'yle görüşmelerimiz de olumlu geçti."

Beyazıt son olarak İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'nin 20 Ekim'de yapılacak D-8 toplantısı için İstanbul'a geleceğini ve bu ziyaret kapsamında Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya geleceğini sözlerine ekledi.