İSTANBUL (AA) - Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, WannaCry gibi virüslerin uluslararası suç çetesi tarafından organize bir şekilde yayıldığına dikkati çekerek, güvenilmeyen hiçbir elektronik postanın açılmaması gerektiğini söyledi.

Bunun, virüsün herhangi bir kurum içinde yayılmaması için asla yeterli olmadığını ifade eden Yüksel, "Bağlı bilgisayarlar arasında kendi kendine geçiş yapabiliyor. Bir kurumda, iç ağı tarar, bu açığa sahip güncellenmemiş bilgisayarlar varsa kendisini orada da aktif eder. Bin kişilik bir ekipten bir kişinin farkında olmaması bile bu tehlikeyi tetiklemeye yetiyor." dedi.

Siber güvenlik uzmanı Ali Keskin de "Casus yazılım, sistemdeki dosyaları şifreleyerek, şifreyi açmak için ortalama 500 dolar değerinde bitcoin (sanal para) talep ediyor." dedi.

Türkiye'nin, virüsten en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu kaydeden Keskin, "Türkiye diğer ülkelere nazaran bu saldırıdan en az etkilenen ülkelerden biri. Son 4 yıl içinde siber savunma alanında devlet çok büyük adımlar attı. Bugün atılan adımlar sayesinde ülkemiz daha güvenli hale geldi." dedi.

Korsanların bazı elektronik postalar üzerinden kullanıcılara sahte bir mail gönderdiklerini, linkin tıklanması halinde korsanların bilgisayarları ele geçirdiğini aktaran Keskin, "Bu nedenle bilgisayardaki önemli dosyalar, farklı bir yerde yedeklenmeli. Şüpheli internet siteleri ve uygulamalara da dikkat edilmeli. Şüpheli linklere tıklanmamalı, şüpheli yazılım ve uygulamalar indirilmemeli." değerlendirmesini yaptı.

Muhabir: Izzet Taskiran