İSTANBUL (AA) - Zorluteks, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanında yürüttüğü çalışmaların sonuçlarını hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşları ile düzenli aralıklarla paylaşmaya devam ediyor.

Zorlu Tekstil Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, faaliyet gösterdiği pazarlarda çevre ve sürdürülebilirlik esaslarını hedef alan Zorluteks fabrikası, hayata geçirdiği tüm projelerde bir yandan yüksek kaliteli ürünler üretirken diğer yandan doğa dostu olma ve üretimde sürdürülebilirlik ilkesiyle hareket ediyor.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Zorluteks Genel Müdürü Cemil Çiçek, çevresel ve toplumsal fayda oluşturmadan finansal başarıların bir anlam ifade etmediğine inandıklarını belirterek, "Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmak üzere çalışıyoruz. Sektörde 60 yılı aşan tecrübemizle dünyanın her tarafında iş yapabilme becerisine sahibiz. Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarırken doğal kaynakların etkin kullanımı için en iyi uygulamaları benimsiyoruz ve bu bilinçle hareket ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Çiçek, çevre ve sürdürülebilirliğin Zorlu Tekstil'in hassasiyet gösterdiği en önemli konulardan biri olduğunu vurgulayarak, "İplik üretiminden, dokumaya, boya ve baskıdan konfeksiyona kadar üretimin tüm aşamalarını kendi bünyesinde gerçekleştiren ve bunu kendi kanalları ile tüketiciye sunan dünyanın tek entegre tesisi ile ekonomik sürdürülebilirliği ispatlıyoruz." bilgisini verdi.

Çiçek, şunları kaydetti:

"Zorluteks olarak sahip olduğumuz çevre dostu üretim teknolojileri geliştirme, enerji verimliliği ve tasarrufu, geri dönüşüm projeleri, tedarik, üretim, dağıtım, kullanım süresi, sevkiyat, atık bertarafı ile ilgili bütün konularda süreç, ürün tasarımı ve test kabiliyetiyle birlikte tüm tekstil tedarik zincirimizle sektörümüzde öncü rol oynuyoruz. Buna göre, Türkiye'nin ilk ekolojik özellikli fabrikası ile üretim yapıyoruz. Dünyanın tek entegre tesisi ile sürdürülebilir ekonomi anlayışını destekliyoruz. Karbon emisyonumuzu hesaplayarak, emisyon miktarını nötürleyebilecek sayıda ağaçtan çok daha fazlasını doğaya kazandırıyoruz. 2010 yılından bu yana sürekli genişleyen ormanımızda 120 bin ağacı büyütmekten gurur duyuyoruz."

Kurdukları geri kazanım tesisleri sayesinde, suyu birden fazla proseste kullandıklarına işaret eden Çiçek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu sayede, 1 kilogram pamuklu kumaş üretiminde dünya ortalaması 120 litre su iken, Zorluteks olarak 1 kilogram pamuklu kumaşı 80 litre ortalama su ile üretiyoruz. Katı atıklarımızın yüzde 90'ınını geri dönüşüm süreçleri ile yeniden değerlendiriyoruz. Farklı renklerdeki atık boyaları bir araya getirerek her yıl ortalama 11 ton siyah boya geri kazanımı yapıyoruz. Atık yağı toplama projemizde çalışanlarımızla beraber bin 140 litre bitkisel atık yağı geri dönüşüme kazandırdık. 'Doğa Dostu Çanta' projemiz kapsamında 36 bin adet bez çanta üreterek naylon torba kullanımını azalttık. Dijital baskı makineleri sayesinde yılda 3 bin 700 kilovat elektrik tasarrufu sağlıyoruz. Ayrıca müşterilerimize sertifikalı organik ürünler sunuyoruz. Özellikle nevresim takımlarımız bitkisel elyaflardan üretiliyor. Uzun ömürlü leke tutmaz ve kolay ütülenebilen ürünlerimizle enerji tasarrufu sağlıyoruz."