Seralarda hasat zamanının başlamasıyla özellikle bayan işçiler aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çalışıyorlar. Dışarıda 28 derece sıcaklık varken sera içerisinde oluşan 50 dereceye yakın sıcaklık çalışanları zorlarken, ‘her şey ekmek parası’ deyip sıcağa aldırış etmeden 8 saatlerini tamamlıyorlar. Kimisi dershaneye gidebilmek için çalışıp ailesine destek olurken kimi ise eşi çalışamadığından dolayı ailesini geçindirebilmek için sera içerisinde bir taraftan dertli türküler söyleyip diğer taraftan salatalıkları topluyorlar.

Erzurum’un Karakoçan ilçesinde Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümünde 3’ncü sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Nurtaç Kılıç, bir taraftan işini yaparken diğer taraftan dertli türküler söylüyor. Erzincan’a gelerek serada çalıştığını söyleyen Nurtaç Kılıç, “Lise 3’ncü sınıf öğrencisiyim. Üniversiteye hazırlanmak için dershaneye gideceğim. Ailemin maddi durumu iyi değil. Burada kazandığım para ile dershane masraflarımı karşılayacağım” dedi.

Seraların kendileri için önemli bir çalışma alanı olduğunu ve seralar öncesi şeker pancarı tarlalarında çalıştığını söyleyen evli ve 2 çocuk annesi Ayten Sonuç(30), eşine katkıda bulunarak, öğrenim gören 2 lise öğrencisi çocuğunun ihtiyaçları için çalıştığını ifade etti. 4 yıldır seralarda çalıştığını belirten Ayten Sonuç, “Maddi imkanımız iyi olmadığı için yıllardır, seralarda ve tarlalarda çalışıyorum. Eşime destek oluyorum. Çocuklarım okuyor ve onların eğitimi için çalışmak zorundayım.” açıklamasında bulundu.

Eşinin rahatsız olması sebebiyle çalışamadığını ve mecburen kendisinin seralarda çalıştığını ifade eden 50 yaşındaki Sema Algül, “Eşim rahatsız ve çalışamıyor. Evin bütün yükü benim sırtımda. Bende seralarda kazandığım para ile evimin geçimini yapıyor. Burada huzurlu bir şekilde çalışıyoruz” dedi.