HARB-İş sendikası üyelerinin katıldığı 40 kişilik gurup ‘Afet öncesi, anı ve sonrası’ eğitimlerini başarı ile bitirdi. Gerçeğini aratmaya tatbikatta teknoloji malzemelerin tanıtılması ve kullanılması güvenliğin sağlanması, enkaz altında kalan maket adamların çıkarılması ve en son olarak depremzedelerin ilk yardım ekiplerine teslim edilmesi konuları gösterildi. Gerçek hayatta olabilecek her şeyin tatbikatta gösterilmesi için gayret eden Afet ve Yardım Durum Müdürlüğü personeli kursiyerlerden alış aldı.
Eğitimler hakkında bilgiler veren HARB-İş Sendikası Başkanı Mustafa Ayvaz, teorik eğitimlerinin bitmesinin ardından tatbikat yapılarak kursiyerlerin daha iyi anlamasını sağladıklarını ifade etti.
Mustafa Ayvaz; “eğitimlerimiz aldıktan sonra dedik ki uygulamalı eğitim yaparsak insanlar olayın bilincini daha iyi varırlar ve daha iyi kavrarlar mantığı ile hareket ettik. İl afet acil yönetim müdürlüğümüz tarafından tatbikat uygulandı. Bir afet olduğu an neler yaşanırı biz e yaşattılar. Çok faydalı bir tatbikat oldu. Sertifika aldıktan sonra afet Acil yönetim il müdürlüğümüz sertifika alanlara gönüllü kartı verecek. Bu kartları aldıktan sonra dilekçeler ile hazır olduğumuzu meyan edeceğiz. İnşallah afet olmaz olursa bizler taşın altına her zaman elimizi değil gövdemizi sokmaya hazırız” dedi. 
Tatbikatta ve teorik eğitimlerde görev alan arama kurtarma uzmanı Ercan İlter, vatandaşların ilgisinden memnun olduğunu ifade etti. Eğitimlerde deprem afetine daha çok değindik. Afet öncesi ve sonra yapılacak olan uygulamalara değindik. Verdiğimiz eğitimleri tatbikat yaparak pekiştirdik” dedi.
 ‘Afet öncesi, anı ve sonrası’ konulu eğitim seminerlerine katılan kursiyerle ise, deprem gerçeğinin vatandaşların benimsemesi ve bu konularda duyarlı olmaları gerektiğini söylediler. Kursiyerler; “Bu durum hakkında eğitim alıyoruz. Bu eğitimlerin sık sık yapılması gerekiyor ve bütün kurumların katılımı ile yapılması gerekiyor. Herhangi bir depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Erzincan 1. dereceden deprem kuşağında yer alıyor. O yüzden eğitimlere katılmamız gerekiyor. Eğitimleri tamamen gruplar halinde herkes yapması gerekir. Halkında katılması gereken bir tatbikat olmalıydı bence. Yapılan yanlışları bu tatbikatlar neticesinde azalmaya çalışıyoruz” dediler.