Karadeniz bölgesinde son zamanlarda bol miktarda avlanan hamsi, halkın yoğun ilgisini çekiyor. Balık restoranlarında da en çok tercih edilen balık türlerinden biri olan hamsi, tavası, ızgarası ve buğulaması ile sofralarda yerini alıyor.
1 Eylül itibariyle sona eren av yasağının ardından denizlerde tekrar avlanmaya başlayan balıkçılar, bu sefer hamsiyle bereketleniyorlar. Yeni av sezonuyla birlikte tezgahlarda yerini alan hamsi, vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanırken, balık restoranlarında da en çok tercih edilen balık haline geldi. Ünlü isimlerin de sık sık ziyaret ettiği bir balık restoranının işletmecisi Kaan Bayram, hamsi pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
Kaan Bayram, 15 yıldır balık işletmeciliği yaptığını belirterek, "Hamsi mevsimi şu anda. Hamsi bol ve lezzetli görünüyor. Palamut bekliyorduk ancak bu sene palamut avı iyi gitmedi. Müşterilerimiz genellikle hamsiyi tercih ediyorlar. Hamsinin yanında mezgit de tercih edenler oluyor." dedi.
Hamsi, Trabzon ve Karadeniz ile özdeşleşmiş bir balık türüdür. Bayram, "Hamsi ve Trabzonspor, akla gelen ilk şeyler. Hamsi ızgarası, pilaki, tava ve pilavı gibi birçok farklı şekilde hazırlanabilir. Hamsiyle yapılabilecek çok sayıda lezzetli tarif var. Trabzon'da uzun yıllardır avlanması, bu şehir için çok önemlidir." diye açıkladı.
Bayram, hamsinin pişirilirken dikkat edilmesi gereken ince detaylar olduğunu vurguladı. Balık pişirmenin, sadece yağda kızartmakla sınırlı olmadığını belirtti ve hamsi pişirirken nelere dikkat etmek gerektiğini şu şekilde açıkladı:
Yağın önceden tavada iyice kızdırılması.
Mısır ununun kalitesinin önemi, zira farklı mısır unları arasında farklar olabilir.
Ocağın ısısının çok önemli olduğu, balığın çok yüksek ısıda pişmediği.
Balığın tazeliği ve hangi mevsimde yakalandığının lezzet üzerinde büyük etkisi olduğu.
Bayram ayrıca, palamut balığının mısır unu ile kızartılacak bir balık olmadığını da belirtti. Palamutun kesilirken dikkat edilmesi gerektiğini, taze yakalanan palamutun lezzetinin çok daha yüksek olduğunu söyledi.
Mezgit balığı içinse ızgaranın uygun olmadığını ve daha çok az yağda tavada pişirilmesinin tavsiye edildiğini aktardı.
Bayram, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden gelen turistlerin de Türk balığına ilgi gösterdiğini ve genellikle ızgara ve kızartma tariflerini tercih ettiklerini belirtti.
Son olarak, hamsinin en lezzetli olduğu dönemin Kasım ayı olduğunu vurgulayarak, bu dönemdeki hamsinin yağ oranının yüksek olduğunu ve Trabzon'dan çıkan hamsinin özellikle lezzetli olduğunu paylaştı.
Balık pişirmenin sıradan bir iş olmadığını ve taze balığın yanı sıra diğer detayların da büyük önem taşıdığını belirten Bayram, misafirlerine en iyi lezzeti sunmak için özenle çalıştıklarını sözlerine ekledi.