Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türk edebiyatı alanında yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesini, yayımlanmasını ve yeni yazarların desteklenmesini amaçlayan Edebiyat Eserlerini Destek Projesi (EDES) başvuruları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türk edebiyatı alanında yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesini, yayımlanmasını ve yeni yazarların desteklenmesini amaçlayan EDES başvuruları Şubat ayı sonuna kadar devam edecek. Eserin ’yazara ait ilk eser’ olmasının yanı sıra edebiyata yeni boyutlar kazandırması, özgünlük taşıması, yurt içinde veya yurt dışında daha önce hiçbir şekilde yayımlanmamış olması ile başvuru öncesinde veya proje uygulama süresince herhangi bir fondan destek almamış olması da aranan nitelikler arasında yer alıyor.

İlk eser desteğine başvurmak isteyen yayımcılar ’kygm.ktb.gov.tr’ internet sayfasından temin edecekleri başvuru formu ile ekinde belirtilen belgeleri Bakanlığa teslim edecek.

Proje kapsamında yayın desteği için yayımcılar yılda iki kez, Şubat ve Ağustos aylarında olmak üzere başvuruda bulunabiliyor. Yayımcı, başvuru yapılacak ay içinde en fazla üç eser için müracaat edebiliyor. Destek verilenler ise sağlanan desteğin yüzde 35’ini yazara ödemekle yükümlü. Piyasa şartlarının epey üzerinde olan bu oranla yeni edebiyat ürünlerinin üretilmesinin teşvik edilmesi ve yazarların edebi üretimlerinin sürdürülebilir kılınması hedefleniyor.

EDES’in hayata geçirildiği 2014 yılından bu yana toplam bin 404 başvuru yapıldı. Bu başvurular arasından 194 esere 2 milyon 345 bin TL yayın desteği sağlandı. Bugüne kadar projede en çok destek alan türler ise hikâye, roman ve şiir oldu.