Zafer Partisi'nin Erzincan Belediye Başkan Adayı Cengiz Türk, İliç'te yaşanan çevre felaketinin bir çevre sorunu olmadığını, aynı zamanda Kanada merkezli bir şirketin altın arama faaliyetlerinin yarattığı bir sorun olduğunu belirtti.

Erzincan’da yoldan çıkan otomobil Fırat Nehrine uçtu Erzincan’da yoldan çıkan otomobil Fırat Nehrine uçtu

Türk yaptığı açıklamada "Bir gerçeğin altını çizmek isterim. İliç’de üzüldüğümüz felaket, sadece bir çevre sorunu değil. Kanada’dan bir şirket geliyor, kural, kanun tanımadan altın arıyor. Alacağını alıyor ve işi bitince buranın çevre sorunlarını yerel halka bırakarak, çekip gidecek.

Avrupa’dan en çok çöp ithal eden ülke, Türkiye! Yanlış anlamadınız, çöp ithal ediyoruz. Avrupa’ya ulaşmak isteyen sığınmacı ve kaçaklar Türkiye’de tutuluyor. Bunlar gibi konuları sık sık duyuyorsunuz. Bunları akıl tutulması olarak görmemiz mümkün değil. Bunlara karar verenlerin kendi milletimizde olduğunu bilmesek, neredeyse kasıt var bile diyebiliriz.

Şimdi soralım vatandaşlarımıza, evinize siyanür basacağız, onun haricinde Avrupalı Hans’ın, John’un çöpünü senin evinde tutacağız, bir de evinde ismini cismini bilmediğimiz bir kaçak barındıracağız. Kim kabul eder bunu? Ben şahsen kabul etmiyorum!  Erzincan birilerine peşkeş çekilecek, önemsiz bir şehir olamaz, ne topraklarımız feda edilebilir, ne de Erzincan’ın yüce halkı feda edilebilir.

Şehrimizden altın çıkıyor, lütfen farkında olalım. Siyasi iktidar ve onun yandaşları tarafından tüm bu doğal kaynaklar sömürülürken, altın ve diğer madenler Kanadalı yabancılara peşkeş çekilirken bizler önümüze atılan ufak ekmek parçalarıyla yetinip şükrediyoruz.

Lütfen maden çıkaran firmanın Kanada madeninde çalışan işlerin şartları ile İliç’te çalışanları karşılaştırın. Göreceksiniz ki onlar insanca çalışırken Erzincanlılar çok ama çok zor şartlarda adeta sömürülüyor. Dünyada 600dolar ila 1200dolar arası maliyetle insani ve doğa dostu altın çıkartılırken İliç’te 200dolar maliyetle aynı madeni çıkartmalarından belli değil mi? İliç’e okul yapmışlar, yolları yenilemişler, çiftçilere iş vermişler öyle mi? O madeni hakkıyla her kim işletse inanın bugün Erzincan’a faydası en az on kat fazla olurdu. Yazıklar olsun bunu söyleyen siyasetçilere!

Artık Sorun lütfen!

Neden Belediyemizin önderliğinde tüm iş sağlığı ve doğa önlemleri alınarak bu maden çıkarılmıyor? Neden bu özel şirketler siyasi bağlantıları olan firmalarla anlaşıp sizi sömürüyor? Buna izin vermeyelim. Kaderimiz bu adamlara bağlı değil. Erzincan halkının, tehlikeye atmalarına izin vermeyelim artık.

Söz veriyoruz bu işin peşini bırakmayacağız. Sorumlular yargı önünde hesap verene kadar, canlarını veren o çalışan 9 vatandaşımızın hayallerini, ailelerini karanlığa boğan sorumlular tespit edilene kadar, hukukun bize verdiği haklar çerçevesinde tüm siyasi ve insani gücümüzle çalışacağımıza söz veriyoruz." dedi.