Çalışma hayatı yeterince zorken birde işten çıkarılan işçinin hakları konusunun bilinmemesi kaynaklı birçok suiistimal yaşanabiliyor. Bu nedenle tüm çalışanlar yaptıkları işi ne kadar iyi biliyorlarsa, İş Kanunu ile ilgili maddelere de aşina olmalılardır. Böylece işten çıkarılma durumunda da kendi isteğiyle ayrılma durumunda da işçiler karışılacakları prosedürleri önceden bilmiş olurlar.

İşten çıkarılma yaşayan işçinin hakları konusu, çalıştığınız yerin sözleşmeyi tek taraflı fesih etmesiyle ortaya çıkar. İşveren tarafından yapılan tek taraflı sözleşme iptali sonrasında; işsiz kalan işçinin, işten çıkarılması sonucunda bir miktar alacağı meydana gelir. İşçinin haklarını savunmaya ve korumaya yönelik olan iş yasasında her detay net bir şekilde belirtilmiştir. Her ne kadar yaşanabilecek durumlar işçileri korumak amacıyla yasalaştırılmış olsa da işçinin alacağının miktarı da alacağının olup olmadığı da açılan mahkeme sonucunda belli olacaktır. Bu nedenle işçiler hakların ve işten çıkartılma sebeplerini iyi bilerek aksiyon almalıdır. Çünkü işten çıkarılan işçinin haklarına kavuşabilmesi başarılı bir savunmayla mümkün olup; alanında uzman ve tecrübeli bir iş hukuku avukatı ile anlaşılmalıdır.

İşten Çıkarılan İşçinin Hakları Nelerdir?

İş sözleşmesinin tek taraflı fesih edilmesi sonrasında işsiz kalan işçinin birçok hakkı vardır. Eğer işçi sözleşmede ki maddeleri ihlal etmediyse ve kendi rızası ile işten çıkmadıysa ve çalıştığı kurumda 1 yılını doldurdu ise bir çok hakka sahip olur. İşçinin hakları; ihbar ve kıdem tazminatı, iş saatleri dışında çalışmış olduğu mesai ücretleri, kazanılmış izin ücretlerinden oluşur. Ayrıca işçinin işten çıkarıldığı gün ve öncesinde çalışmış olduğu günlerin ücreti de ödenmek zorundadır. Kâğıt üzerinde her şey çok net ve açık olsa da bazı işverenler, çıkartmış oldukları işçilerin hak ettikleri miktarı ödememek için farklı yollar izlemektedir. İzlenilen yollardan birisi de çıkarılan işçiye istifa dilekçesini imzalatmaktır. İşten çıkarılan bir işçi, işveren tarafından işten çıkarıldığı için istifa dilekçesi yazmak ya da yazılan istifa dilekçesini imzalamamalıdır. Bu nedenle işçi attığı her imzayı nereye attığını ve hangi nedenle attığını bilmelidir. Aksi takdirde sonuna kadar haklı olan ve mağdur edilen işçi, yasaların önünde istifa eden gözüktüğü için hakkını alamayacaktır.

İşten Çıkarma Yaşayan İşçi Nasıl Bir Yol İzlemeli?

İşten çıkarılma yaşayan işçi, hukuki alacaklarının riske düşmemesi çok önemlidir. İşçi iyi bir iş avukatından danışmanlık hizmeti alırsa işverenden haklarını mahkemeye gitmeden de tahsil edebilmektedir. Bu konuda destek almak için İstanbul Merter bölgesinde bulunan 20 yıllık deneyime sahip büromuzu ziyaret edebilirsiniz. İyi hazırlanmış bir İhtar dilekçesi yoluyla alacaklarınızı tahsil edebilirsiniz. İşverenin haklarınızı vermemesi durumunda 1 ay içinde dava açmanız gerekmektedir. Tecrübeli bir avukat ile dava süreçlerinin daha hızlı sonuçlanabileceğini unutmayınız.

Uluslararası Ticarette Kargo Takip: Hız ve Şeffaflığın Önemi Uluslararası Ticarette Kargo Takip: Hız ve Şeffaflığın Önemi

İşten Çıkarılan İşçinin Kıdem ve İhbar Tazminatları Hakkında Bilgi

İşten ayrılma durumlarında, işverenden alınması gereken birçok hak vardır. Özellikle de kıdem ve ihbar tazminatının hesaplanması çok karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle de işten kovulan kişiler yeni bir mağduriyet yaşamamak için işten çıkarılma davalarında tecrübeli bir avukattan hizmet almalılardır. Aksi takdirde tazminatlar işveren tarafından maaş üzerinden değil de asgari ücret üzerinden hesaplanabilir.

İhbar tazminatı hem işvereni hem de işçiye koruyan bir durumdur. İşveren işçiyi kovduğunda, çıkarttığı kişiye ihbar süresini ödemek zorundadır. İhbar süresi ise çalışılan senelere göre değişir. Örneğin; altı aydan az süre çalışan biri için ihbar süresi iki hafta iken, bir buçuk sene çalışan kişiler için ihbar süresi dört haftadır.

Kişinin kendi isteğiyle ayrılması durumunda ise ihbar süresi işvereni korur. Böylece işverenin de işten ayrılan kişi yerine yeni bir elaman bulmak ya da işleri aktarmak için eline zaman geçer.

Kıdem tazminatının hesaplanması ise işçinin, çalıştığı gün sayısına göre belirlenir. Kıdem tazminatında da işçinin çalışmış olduğu fazla mesailer değerlendirmeye alınmalıdır. İşverenin sıkıntı çıkartmasının önüne geçmek için ise fazla mesai yapıldığının, ispat edilebilir bir belgesi olmalıdır.

İşten Çıkarılan İşçinin Hakları ve İşsizlik Maaşı

İşsizlik maaşı, ortada geçerli bir neden yokken işsiz kalan işçilerin almış olduğu bir maaştır. İşsizlik maaşı, işsiz kalan kişiye İŞKUR tarafından ödenen maaştır. İşsizlik maaşının miktarı kişinin ayrılmış olduğu işten yatan maaşa göre hesaplanır. İşsizlik maaşının alınabilmesi için haksız yere işten atılması, işsiz kalan kişini son üç senedir sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekir.