Jinekoloji, kadın hastalıkları tedavilerinde onkolojik tedaviyi de gerçekleştiren, doğum konusundaki tedavilerden kısmen ayrılsa dahi bu alan hakkında bilgi içeren bir uzmanlık alanıdır. Bu alanda eğitimi olan hekimlere ise İzmir jinekolog ya da İzmir kadın hastalıkları doktoru ismi verilmektedir.

Jinekolog Ne Yapar?

Jinekologlar kadın hastalıkları ve doğumu bölümünde görev almaktadır. İzmir jinekolog ya da kadın hastalıkları doktorları adet dönemi rahatsızlıkları, cinsel fonksiyon sorunları, kısırlık, vajinal sorunlar, plasenta hastalıkları, doğum sıkıntıları, gebelik takibi, yumurtalık problemleri, doğum kontrol yöntemleri, kist operasyonları gibi birçok kadın hastalığı ve gebelik sürecinde rol almaktadır.  

Jinekolog Uzmanlık Alanları Nelerdir?

İzmir jinekolog; kanser taramaları, periyodik meme hastalıkları, ultrasonografik incelemeler, bireye özel aile planlaması yöntemleri, jinekolojik muayeneler, hormonlarda karşılaşılan sorunların tanı /tedavisi ve evlilik öncesi jinekolojik muayeneler konularında uzman kişilerdir.

Jinekolog Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

İzmir kadın hastalıkları doktoru adından da anlaşılacağı gibi kadın hastalıkları ile ilgilenmektedir. Bu hastalıklar arasında adet düzensizlikleri, rahim hastalıkları, yumurtalık hastalıkları, vajinit (akıntı), kısırlık, dış gebelik, organ sarkmaları ve idrar kaçırma gibi hastalıklar sayılabilir. Dolayısı ile jinekolog bu hastalıkların tanısını koyduktan sonra doğru tedavi yöntemini seçerek bireyin tedavisine başlamaktadır.  Tüm bu hastalıklarla ilgilenmesinin yanı sıra genital organların estetik ameliyatları ile de ilgilenmektedir.

Görülen hastalıklar arasında bulunan vajinal akıntı aslında her kadında normal olarak görülmektedir. Fakat bu akıntının rengi iç çamaşırda leke bırakacak kadar koyu renkteyse, kötü kokuluysa ve beraberinde ağrıya da sebep oluyorsa hastalık olarak değerlendirilmektedir. Hastalık İzmir jinekolog tarafından tedavi edilmezse gebelik oluşumunu engellemeye kadar ilerleyebilmektedir.

Adet düzensizliği de çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Bu durumun nedeni hormonlar olabileceği gibi rahmin yapısı ya da miyomlar da olabilmektedir. Tedavisi kanamanın sebep ve durumuna göre cerrahi ya da ilaç ile mümkün olmaktadır.

Kısırlık durumunda ise çeşitli sebeplerden bireyde gebelik oluşmaması durumudur. Gebeliğin oluşmaması zayıf sperm, hormonlar, rahmin yapısı gibi etkenlere bağlı olabilmektedir. Gebelik oluşmaması durumunda kadın hastalıkları doktoru bu durumları incelemektedir. Tıpın gelişimi ile birlikte bu durumun giderilmesi de mümkün olmaktadır.

Kısacası jinekologlar kadınlarda görülen hastalıklar ve gebelik süreci ile ilgili konularda çalışma yapmaktadırlar.