Dr. Çakmak, Kanser bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeni ile ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara neden olan, bu yönüyle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruyan bir hastalık olup; kanserle savaşabilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini ve kanserle savaş yollarını anlatmak amaçlı 1-7 Nisan Kanser Haftası olarak kabul edilmektedir.

Kanserin sebepleri arasında çevresel nedenler, kimyasal maddeler, viralenfeksiyonlar ve sigaranın rolü büyüktür. Tüm kanser ölümlerinin % 30-40'ı sigara ile ilgilidir.

Toplumumuzda öncelikli olarak kanser hakkındaki bilinç artırılmalı, önyargılar azaltılmalı ve en önemlisi insan vücudunu etkileyen yaklaşık 100 kanser türünden 40'ının önlenebilir, erken teşhis ve tedavi edilebilir özelliklere sahip olduğu bilinmelidir. Ayrıca, insanların kanser hastalığına yakalanmamak için bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri, kanserin erken teşhisine olanak sağlayacak şekilde düzenli taramalarını yaptırmaları gerekir.

İlimizde Erzincan Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM), başta meme kanseri olmak üzere erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla halkın kanser konusunda bilgilendirilmesi amacı ile hizmet vermektedir.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin oluşması kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmekte olup; KETEM'lerin kurulması, çeşitli tarama programlarının ve eğitim çalışmalarının yapılması kanserle mücadele konusunda verimlilikleri arttırmaktadır.

Tüm Erzincan halkına kanser ve benzeri hastalıklardan uzak, sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum dedi.