Narsisizm Nedir?

Narsisizmin kökeni mitolojik karakter Narkissostan gelmektedir. Aramızda Narkissos efsanesini okuyanlar bilir. Suda yansımasını gören Narkissos kendine aşık olmuştur. Saatlerce su başında oturup kendi yansımasına büyük bir hayranlık yaşamıştır.Hatta kendisine bakan bu yansımaya sarılmak isteyen Narkissos o an suya düşer ve o anda boğularak can verir. İşte bu efsane tam olarak Narsistleri anlatmaktadır. Kişinin kendine hayran olması kişinin kendisiyle ilgili ego duygularına fazla sahip olma isteğidir. Narsist kişiler başarılı olmak yaşadıkları ve girdikleri çevre hayranlık duymasını isterler.Ama gelin görün ki eleştirildiğinde ise tahammül edememesi veya empati yeteneği olmadığı için karşı tarafı dinlemeyip kendini hep haklı göstermesidir.Kendinizi size değersiz hissettiren yada sizi her fırsatta aşağılayan veya sürekli verici olduğunuz halde kullanıldığınız ilişkiler yaşadınız mı yada Narsist bir insanla ilişkiniz oldu mu? hiç

Biz fark etmesek de çevremizde veya şuan belki de yanı başınızda gerçekten bu tip insanlar vardır. Bu insanlarla ilişki yürütmek çok zordur. Sizi tüketen bir noktaya doğru gider. Sizler öncelikle kendinizin öz sevginizin ve değerinizin farkında olun. Kendinizi her zaman bu insanlara karşı korumamız gerekiyor. Bunun içinde sizlere 3 adımdan bahsetmek istiyorum.

İlk adımlarımızdan biri Onları rahatsız olduğunuz konu yada davranışların etkilerini onlara karşı suçlayıcı bir ifade kullanmadan ifade edin. Yani demem o ki onları yüzleştirin en çok kaçındıkları durumdur. Doğruları kendileri bildikleri için en iyi kendileri yaptıkları için bu durumdan o yüzden yüzleşmekten çok kaçınan insanlardır.Narsist insanlar öyle davrandıklarında sizde oluşan duyguyu onlara ifade edin. Örneğin Bir şey söylediğinizde alıngan davrandığını övgü beklediğini ve çabuk saldırganlaştığını ve bu durumunda sizi üzdüğünü onlara ifade edebilirsiniz.Bu yüzden onunla iletişim kuramadığınızı söyleye bilirsiniz. Buraya kadar olan kısmı Narsist yapıdaki insanlar bunları çok büyük ihtimalle kabul etmeyeceklerdir.Bu durumda üste çıkabilirler. Hatta sizi malupe etmeye bile çalışa bilirler bu duruma hazırlıklı olun.

İkinci adımımız Onlara sınır çizin. Neyi kabul edip neyi kabul etmeyeceğinizi onlara açık bir şekilde ifade etmeniz gerekir. Bunu yaparken de özdeğerinizin farkında olarak yenilmeden onlarla savaşmadan  benimde haklarım var duruşunda olarak nerde durması gerektiğini hangi davranışlarını ne yönde değiştirmesini  istediğinizi onlara açıkça ifade edin. Örneğin Sen böyle davrandığında ben kendimi değersiz ve yetersiz hissediyorum. Senin bu davranışların bana kendimi kötü hissettiriyor ve beni üzüyor bu durum diye bilirsiniz. Ve yada benimle ilgili bir sorunun yada rahatsızlığın varsa bunu bana beni aşağılamadan ifade edebilirsin.Bunu senden istiyorum çünkü bende seninle iletişimimde kelimelerimi ona göre seçiyor ve tartarak seni incitmeden konuşuyorum. O yüzden aynı davranışı senden de bekliyorum diyebilirsiniz.

Üçüncü adım Buraya kadar ki kısımlarda davranışlarını değiştirmiyorlarsa o zaman tavır aşamasına geçmeniz gerekir. Bu durumda onlara neyi kaybedeceklerini önceden onlara göstermeniz ve bunu yaparken de tutarlı bir şekilde kararınızı değiştirmeden onlara gösterin. Kısacası uzaklaşa bilir araya mesafe koyabilirsiniz. Böylece ilişkinizde neyi kaybettiklerini göreceklerdir. Genelde Narsizmi erkeklerle özdeşleştiririz ancak şunu bilmeliyiz ki Narsizmi cinsiyetle sınırlı bir ruh hastalığı değildir. Kadınlarda pekala Narsist olabilirler yanlış duymadınız evet kadınlarda narsist olabilir! Hatta hepimizin hayatından narsist bir kadın gelmiş geçmiştir. Gelin bu kadınları yakından tanıyalım. Şimdi okuyucularım bana soracaklar nasıl tanıyacağız nereden anlayacağız.

KARŞINIZDA Kİ KADININ NARSİST OLDUĞUNUN BEŞ İŞARETİ

1.)    Her Konuşma Onun Etrafında Döner

Narsist kadınların yanında kendinizle ilgili hiç bir şey anlatamazsınız. Çünkü buna izin vermezler tüm sohbet onun etrafında dönmesini ister. Belki sohbetini çok sevdiniz eğlenceli ve zevk aldınız ama bir süre sonra sizde fark edeceksiniz ki o kadar çok kendinden ve hayatından bahseder ki yanından kaçmak istersiniz. Size düşen sadece onları dinlemek olacaktır. Ne yazık ki üzgünüm baylar asla sizinle ilgili bir soru sormayacaklardır.

2.)    Planları Sürekli İptal Eder.

Narsist karakterler daima bir çatışma halinde  oldukları için başkaları üzerindeki etkilerini kolay kolay umursamadıklarından bunu rahatlıkla yapabilirler.Bir plan mı yapıyorsunuz bir kez daha düşünün kendinizi ona göre ayarlayın çünkü üzerinden zaman geçmeden o plan iptal edilecektir. Onlara göre planı ben istediğim saatte yapar ve uygularım o özgürlüğe onlar sahiptir.

3.)    Ona “Hayır” dediğinde delirir.

Aslında bu madde ile narsisti kolaylıkla en iyi şekilde anlaya bilirsiniz.Sizden bir şey yapmanızı isteyebilir. Bu durumda ona hayır diyin ve gerçek yüzünün ortaya çıkması zaman almayacaktır. Çünkü narsistler bu gibi davranışlardan ve sözlerden nefret ederler.

4.)    Sevmediği İnsanlarla Flört eder

Flört sizler için eğlenceli olabilir. Yalnız narsistler flörtü istediklerini elde etmek için bir araç olarak kullanırlar onlara göre  kendileri en güzel ve kusursuz insanlardır.

5.)    Yaşamında ki İnsanlardan Çok Söz Etmezler

Narsistler kendilerini en yukarda gördükleri için çevrelerinde ki insanların özellikleri ve iyi yönlerinden asla konuşmazlar onları tanıtmazlar sadece onların kötü özelliklerini anlatırlar ki kendi ego duygularını beslesin yoksa aç kalırlar aç kaldıklarında ise etrafa bilinçsiz bir şekilde öfke ve kin duyar.

NARSİST ERKEKLERİ NASIL TANIYACAKSINIZ

1.)    Her zaman egolarının okşanmasını isterler

Her erkek iltifat almaktan hoşlanır. Ancak bu kişileri iltifata sürekli alıştırırsanız sürekli ilgiye ihtiyaç duyarlar. Onları özelliklede yaptıkları işleri hakkında pohpohlamanız gerekir. Buna bayılırlar  örneğin Sen  işinde en iyisisin alanına senin üzerine kimseyi tanımam gibi sözler söylediğinizde kendisinin en iyi olduğunu ona hatırlatarak ona istediğini vermiş olursunuz.

2.)    Sizi ilgi yağmuruna tutarlar ilk başta

Düzgün ve iyi adamlar gibi narsistlerde size iltifat eder jestler yapar hiçbir kadın bana bu duyguyu yaşatmadı senden başka gibi sözler söylemeye başlar baktı bunlar yetersiz kaldı hediyeler almaya başlar “Narsist taktığı maskeyle kadın için en uygun erkek modelini çizer. Peki narsisizm nerede mi başlıyor aylar geçtikçe maskenin altında ki gerçek kimliği ortaya çıkmaya başlıyor.  Kadını ilgiye boğan erkek  bir anda hatta size şu sözleri bile kullana bilirler  seni istiyor ve özlüyordum.ama bir sabah uyandığımda sana karşı hiçbir şey hissetmediğimi anladım.  Yani demem o ki bir anda mesafeli soğuk bencil tavırlar sergileyebilirler.Çünkü artık hedefine ulaşmıştır kadını kendine bağlamıştır. Ama kadının ilgisi başka alana kaydığında ise çok öfkelenir  hatta öfkeyle kızgınlıkla ve kırgınlık bile olsa kadının onu aramasını ister.

Çevrede ki kadınlara iltifatlar eder kız arkadaşı olsa bile ondan gizli başka kadınlarla bile mesajlaşıp buluşabilirler.

Narsistler kuşkucu insanlardır. Onlar için para ve güç önemlidir. Özür dilemezler  Cinsel hayatlarında ise parnografi ve mastürbasyon önemli yer tutar.Sado- mazo cinsel ilişki tercihleri yapabilir. Başarılı olursa kendisini iyi hisseder Böylece çevresindeki insanlara da iyi davranır.Hayatında kötü bir şey gittiğinde ise öfkesini yakınındaki insanlardan çıkarır.şimdi bana soracaksınız bize ilgi gösteren iyi erkeklerle narsistleri nasıl birbirinden ayırt edebileceğiz .

Narsistler bunu yaparken son derece abartarak ve karizmatik bir şekilde yapar. Örneğin eğer size art arda 10 kez iltifat edip rahatsız hissettiriyorsa bunda bir şeyler olabilir. Ya da sizin at sevdiğinizi öğrendi bunun için size bir at alıyorsa bu tehlikenin habercisidir.Diğer yandan size ilgi gösteren “ iyi” adamsa emin olun ki iltifatlarını daha gizli yapacaktır. Doğrudan değil de dolaylı yollarla mesajlar vermeye başlayacaklardır.Hepimizin hayatta sorunları ve geliştirebileceğimiz yönler var kimse mükemmel değil aslında önce bunu hatırlatmak isterim. Sizde daha sağlıklı ilişkiler içerisinde olmak istemez misiniz.?

 Dünya ve insanlar ile gerçek bir ilişki kurmaya karar vere bilirsiniz. Biliyorum değişmek sizin için oldukça zor ve dışarıdan birisinin sizi değiştirmeye çalışmasına da direnmekte haklısınız ama değişmeye kendiniz karar verirseniz bu adımları çok kolay atabileceğinizi düşünüyorum. Her şey hayatta sizin istediğiniz gibi olmaya bilir. Bunları kabullenmek gerekir inanın bu durum sizi çok büyük bir olgunluğa taşıyacaktır.Bu durumda eleştiriye açık olma ve empatiyi gerçekten öğrenmek sizi çok büyük değişimlere doğru götürecektir. Sonrasında ise çok daha sağlıklı ilişkiler içerisin de olacağınızı göreceksiniz.