Erzincanlı demirci ustası Cemal Er'in piknikçilerin damak tatlarına hitap ederek daha hijyenik ve lezzetli et pişirmelerine katkı sağladığı andezit taşından ürettiği "Taş Mangal" ilgi görüyor. 

Erzincan Yeni Sanayi Sitesi'nde mangal ve soba imalatı yapan 25 yıllık demir ustası Cemal Er, 5 yıl önce Erzincan Belediyesinin kaldırımlara döşediği andezit taşından esinlenerek mangal üretimine başladı.

Andezit taşı ile mangalın sacını birleştiren Er, hem odun kömüründe hem de tüp üzerinde her türlü yemeğin pişirileceği taş mangal ile güveç mangal üretimi gerçekleştirdi.

Kısa zamanda artan talep nedeniyle taş mangalda seri üretime geçen Er, hem aile ekonomisine katkı sağlıyor, hem de piknikçilerin damak tadına lezzet katıyor.

Demir ustası Cemal Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taş mangal üretmedeki amacının vatandaşların piknik alanlarında daha hijyenik ve lezzetli şekilde mangal yapmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Er, ürettiği mangal sayesinde, mangalda ızgara yerine taş üzerinde pişen ürünleri duman ve kömürün isinden uzak tutmayı başardığını belirterek, şöyle konuştu:

"Yaz ayları dolayısıyla vatandaşlardan yoğun talep alıyoruz. Gelen taleplerin büyük bölümü taş mangal, adeta yok satıyor. Taş mangalda pişirilen et, tavuk, ya da köfte isten ve ateşten tamamen uzak kalıyor. Ayrıca taş üzerinde pişirilen et kurumadan kendi suyu ile piştiği için lezzetini koruyor"

- Piknikçilerin tercihi taş mangal

Cemal Er, yörede taş mangalın pikniklerde diğer mangallara oranla daha yaygın kullanıldığını anlatarak, "Şehir dışından gezmeye gelen ve memleketine dönen vatandaşlarımız bu mangalı gördüğünde mutlaka bize ulaşarak sipariş veriyor. Biz gelen talepleri buradan otobüsle veya kargoyla şehir dışındaki müşterilerimize göndermeye çalışıyoruz. Kurban Bayramı'nda talepler daha da artabilir." dedi.

Cemal Er'in oğlu Sefa Er ise artan talep nedeniyle babasına yardımcı olduğunu belirterek, "Bu ürünün yapımı zahmetli olsa da müşterilerimizin memnuniyetle kullandığı üründür. Taş mangalın en belirgin özelliği, yediğimiz yiyeceklerin daha lezzetli ve sağlıklı ortamda pişirilmiş olması. Bu nedenle Türkiye'nin dört bir tarafından yoğun talep alıyoruz." ifadesini kullandı.