İSTANBUL (AA) - Geleneksel Türk Tiyatrosu Karagöz'ün 500. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Karagöz" isimli sergi Topkapı Sarayı'nda sanatseverlerle buluştu.

Serginin açılışında konuşan, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Karagöz'ün İslam coğrafyası için ortak bir değer olduğunu ve ilk olarak Osmanlı Devleti'nde keşfedildiğini belirterek, "Yavuz Sultan Selim, Mısır seferinin ardından Karagöz'ü İstanbul'a getirdikten sonra, bizim renklerimizle renklenerek ayrı bir kültür olarak bu coğrafyanın tamamına yayıldığı rivayeti, en çok kabul gören rivayetlerden biridir." dedi.

Küçükaşçı, Topkapı Sarayı bünyesinde bulunan Karagöz koleksiyonunu da sergilemeyi planladıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu tür etkinlikler, sanat sergisi organizasyonları, Cengiz Özek gibi işini çelebi gibi bir şekilde üstlenip, devam etmesi konusunda katkıda bulunanlar sayesinde ayakta kalıyor. O bakımdan Cengiz Bey'in öncülüğünde bir takım etkinliklere Topkapı Sarayı olarak, sarayımızın hem konseptine hem de geçmişine uygun olduğu için Karagöz sergisini ve bu kapsamda bir takım etkinlikleri gerçekleştirmeyi planladık. Sanatseverlere ve Cengiz Bey'e, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da Karagöz'ün tanıtımına destek ve ilgi gösterdiğini aktaran Küçükaşçı, etkinliklerin uluslararası boyuta taşınacağını kaydetti.

- "Karagöz gibi değerler bütünü, toplulukları millet haline getirir"

Karagöz sanatçısı Cengiz Özek de Karagöz sergisinin Topkapı Sarayı gibi kültürel ve tarihi değere sahip bir mekanda açılmasından dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, "Ben, 33 sene önce 20 yaşındayken burada ilk sergimi, çok büyük bir heyecanla açmıştım. O sergi şu anda Hollanda'da bir müzede yer alıyor. Bu yıl Karagöz'ün 500. yılı, Karagöz, İstanbul'a geldikten sonra inanılmaz bir coğrafyayı Balkanları, Kuzey Afrika'yı ve Ortadoğu'yu etkiliyor ve hala kendi varlığını sürdürüyor. Ne mutlu bize ve ne mutlu Karagöz'e... Umarım bundan sonra da heyecanlı bir şekilde yoluna devam edecek." diye konuştu.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mümin Yıldıztaş ise topluluk ve millet kavramlarını birbirinden ayırt eden özellikleri olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Millet kavramında ortak değerler vardır, milletleri millet yapan ortak değerleridir. Tıpkı Karagöz gibi, yüzyıllarca devam eden bir değerler bütünü toplulukları, insanları millet haline getirir. Büyük bir coğrafyada etkin olan Karagöz bizi, Balkanları, Kuzey Afrika'yı, Arap coğrafyasını ve belki Kafkasya'yı da ortak değerlerimiz sayesinde bugünlere kadar geltirdi. (Millet olmanın) Karagöz, bunun en büyük ispatıdır ve o zaman bizim, millet kavramını daha geniş tutmamız gerektiğini düşünüyorum."

Sergi, 29 Ekim'e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.