Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı ve Şoförler Odası Başkanı Bedir Limon, vatandaşların trafikte daha sakin olmaları gerektiğini belirterek, sıcakta araç kullanan sürücüleri etkileyebiliyor dedi.

Aşırı sıcaklar karşısında kaza risklerine karşı uyarılarda bulunan Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı ve Şoförler Odası Başkanı Bedir Limon, sıcaklar da vatandaşların trafikte daha sakin olmaları gerektiğini söyledi.
Limon yapmış olduğu açıklamasında; “Sürücüler aşırı sıcaklarda daha gergin oluyorlar. Böyle dönemlerde özellikle trafikte daha sakin ve anlayışlı olunmalıdır. Uzun yolculuklarda ise sık sık mola verilmeli. Sıcaklar da susuzluk ve yorgunluğa bağlı olarak reflekslerin yavaşlaması ve dikkatin dağılmasına karşı sürücüler her zamankinden fazla dikkatli, sabırlı ve duyarlı olmaları gerekiyor. Aceleci olan sürücüler hem kendilerini hem de trafik güvenliğini tehlikeye düşürüyor, sürücüler birbirlerine karşı daha hoşgörülü ve saygılı olmalı. Aksi halde beklenmedik can yakan kazaların olması kaçınılmaz. Sürücüler kendilerini ve karşıdaki sürücüleri tehlikeye düşürücü hareketlerden kaçınarak trafik kurallarına uyarak ve daha dikkatli bir şekilde trafiğe çıkmalılar. 
Ölümlü kaza oranı düşmesine rağmen, günlük ortalama 11-12 vatandaşı kazalarda kaybediyoruz diyen Limon, “Tatil dönemi yoğunluğunda ise bazen normalin iki katına kadar vatandaşımızın hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bu kazaların büyük sebebi; aşırı hız, trafik kurallarına uymamanın yanı sıra sıcaktan ve nem oranının artmasından etkilenen sürücülerin dikkatinin dağılmasına bağlı olduğu görülüyor. Öğle vakitlerinde sıcaktan eriyen asfalta dikkat ediniz. Mecbur kalmadıkça öğle sıcağında yola çıkmayınız. Kazalara neden olan sürücü kusurlarının başında, yüzde 30 gibi yüksek oranda aracımızın hızını yol, hava durumu ve trafiğin gerektirdiği şartlara uygun kullanmamak geliyor. Sabırsızlık ve yorgunluktan dolayı, yolculuğun sonuna doğru, varılacak noktalara yakın yerlerde daha çok kaza yapılıyor. Trafik kazalarındaki artışlar en çok aşırı sıcak ile tatil dönemlerinde oluyor ve nerede ise iki katına çıkıyor” dedi.


AŞIRI SICAK DİKKATİ BOZUYOR  
Tatile çıkan sürücülere de seslenen Limon, “yaz aylarında yükselen nem oranı ve aşırı sıcaklar kişinin fizyolojik ve psikolojik yapısı olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle dikkati dağılan sürücülerin, sıcak havanın vereceği rehavet ve yorgunluğu dikkate almaları gerekiyor. Uzun yolculuklarda özel araç yerine otobüs, tren, uçak, gemi, feribot gibi toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Özel araçları ile yola çıkacak sürücülerin de yolculuk öncesinde düzenli ve yeteri kadar uyumasını ve kuralları mutlaka uymasını tavsiye ediyoruz. Bunun yanında kimse araçların yazlık bakımını yaptırmadan yola çıkmasın” dedi. 


SIK SIK MOLA VERİN 
Güvenli yolculuğun temel şartlarından birinin de zaman zaman mola verilmesi olduğunu belirten Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bedir Limon, "Araç kullanırken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedilmesi dikkatin ve tepki süresinin azaldığının göstergesidir. Bu gibi durumlarda derhal aracı güvenli şekilde kenara çekmeli ve istirahat etmeli” dedi.