Özellikle sporcuları sıklıkla karşılaştığı ve spor yaşamlarının bitmesine neden olan menisküs ve ön çapraz bağ yaralanmaları sadece sporcuların değil, dizini herhangi bir şekilde zorlamış herkesin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Menisküsler, diz eklemini oluşturan kemiklerin arasında, kemiklerin kıkırdak yüzlerinin sürtünmesini azaltmak ve ekleme gelen yükleri dengeli bir şekilde dağıtmakla görevli, özelleşmiş kıkırdak destekleri ve basınç emici darbe yumuşatıcı yapılar olarak tanımlanıyor. Yani diz hareketinin ve kıkırdak kalitesinin devamlılığını sağlamada son derece büyük önem taşıyorlar.

MENÜSKÜS HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİR

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümü Doç. Dr. Nizamettin Koçkara konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “bilinenin aksine menisküsün kendisinin değil, menüsküs yırtığının bir hastalık olduğuna ve bunun da sadece sporcularda görülmediğini, toplumun her kesiminden ve her yaşta ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Menisküsler, diz eklemini oluşturan kemiklerin arasında, kemiklerin kıkırdak yüzlerinin sürtünmesini azaltmak ve ekleme gelen yükleri dengeli bir şekilde dağıtmakla görevli, özelleşmiş kıkırdak destekleri ve basınç emici darbe yumuşatıcı yapılar olarak tanımlanıyor. Diz hareketinin ve kıkırdak kalitesinin devamlılığını sağlamada büyük önem taşıyorlar.

MENİSKÜS YIRTIKLARINI GENELLİKLE TRAVMALAR SONRASI GENÇ HASTALARDA GÖRMEKTEYİZ

Doç. Dr. Koçkara, açıklamasının devamında, “Halk arasında da sık bilinen hastalıklardan biri de menisküs yırtıklarıdır. Menisküs yırtıklarını genellikle travmalar sonrası genç hastalarda görmekteyiz. Ama aynı zamanda orta ve ileri yaş hastalarda da diz, eklem aralığındaki daralmaya bağlı menisküsün fiziksel hasarı ile bu yırtıkları görmekteyiz. Menisküs yırtıklarında özellikle tanıya ulaşmak için önce hastayı muayene ediyoruz. Hastanın muayenesinde yırtıktan şüphelendiğimiz bir durum varsa menüsküs yırtıklarından şüpheleniyoruz.

Bu hastalığın tanısında en sık kullandığımız yöntem MR görüntüleme bu görüntüleme de menisküs yırtığının şeklini ve boyutunu görebiliyoruz. Bu görüntüleme neticesinde ciddiyetine göre cerrahi veya fizik tedavi yöntemlerini öneriyoruz. Özellikle cerrahi yöntem önerdiğimiz hastalar genç hastalarda ekleme açılan ve mekanik takılma yapan veya kova sapı yırtıkları dediğimiz tamamen ayrılmış yırtıkları olan hastalarda hemen cerrahi tedavi öneriyoruz. İleri yaşta hastalarda menüsküs yırtıklarında her zaman cerrahi tedavi önermiyoruz. Özellikle 45- 50 yaş üstü çoğu hastaya şikâyetinin daha çok nerede olduğunu bulup ona göre tedavisinin yapılması özellikle çok önemlidir” dedi.

Diz ekleminde iç ve dış menisküs olmak üzere iki adet menüsküs yer almakta. Kıkırdak yapısında olan menüsküsün görevi yük absorsiyonu ve eklem uyumunu sağlamaktır. Menisküs yaralanmaları genç hasta grubunda travmatik nedenlerden dolayı sıkça görülmekteyken daha ileri yaşlarda menüsküs kalitesindeki azalma nedeni travmatik olmadan da oluşabilmektedir” dedi.