Namaza durmadan önce kıbleye yönelmek namazın şartlarından birisidir. Namazın dışındaki farzlardan birisi olan istikbal-i kıble şartının yerine getirilmesi namazın sıhhati açısından çok önemlidir. Dolayısıyla kıble yönünün doğru şekilde tespit edilmiş olması elzemdir. Peki kıble yönünü hassas bir şekilde tespit için hangi yöntemlerden yararlanabiliriz.

Programsız, internet alt yapısı ile uydudan kıbleyi bulmak artık çok kolay. Online haritalar üzerinde bulunduğunuz konum ile Kabe-i Muazzama arasına çekilen kıble yönü hattı ile kıble yönünüzü hassas ve hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz. Online kıbleyi bulmak için Qibla Direction servisini kullanabilirsiniz. Qibla Direction İngilizce olarak dünya geneli yayın yapan bir kıble bulma servisi olarak, harita üzerinde kıble yönü hattınızı görmenize imkan sağlayan ve doğru sonuçlar sunan bir internet sitesidir. Dünya ülkelerinin tüm eyalet/il ve şehirlerinin kıble yönünü manuel olarak bulduran bu servisin dikkat çekici bir başka noktası da her ülke sayfasının kendi resmi dili ile yayınlanmasıdır. Böylece ülkemizin tüm şehirlerine ilişkin kıble yönü hattı ve pusula için kıble derecesini Türkçe olarak temin edebilmektesiniz.

Cep telefonu ile online kıble bulma servisine giriş yapmadan önce konum servisini etkinleştirmenizi öneririz. Konum (GPS) servisini etkinleştirip Qibla Finder servisine giriş yaptıktan birkaç saniye sonra bulunduğunuz yer ile Kabe arasına çekilen kıble yönü hattınızı online harita üzerinde göreceksiniz. Bulunduğunuz konut, işyeri veya evinizin çatısına kadar inerek kıble yönü hattından hareketle kıblenizi kolayca belirleyebilirsiniz. Bunun için etrafınızdaki cadde, sokak, ev ve diğer nesnelerden yararlanabilir ve kıblenizi hassas bir şekilde tespit edebilirsiniz.

Eğer pusula kullanmayı biliyorsanız, Qibla Finder servisince online harita yanında verilen pusula için kıble derecesini (Qibla Angle for Compass) kullanabilirsiniz. Konumunuza ait buradan alacağınız kıble derecesini pusulaya uygulayarak da kıble yönünüzü hassas bir şekilde tespit edebilirsiniz. İster online haritalar ile kıble yönü hattınızı; isterseniz pusula ile kıbleyi bulmak için konumunuzun kıble derecesini öğrenmek üzere https://www.qiblafinder.org adresinden yayın yapan Qibla Direction / Qibla Finder servisini kullanabilirsiniz.