AK Parti Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, 1939 Erzincan Depremi’nin 79. yıl dönümü dolayısıyla ortak yazılı bir basın açıklaması yaptılar.  
AK Parti Erzincan Milletvekilleri Karaman ve Çakır yaptıkları basın açıklamasında; “Bugün 26-27 Aralık 1939 tarihinde meydana gelen ve kayıtlara göre yaklaşık 33 bin kişinin hayatını kaybettiği büyük Erzincan Depremi'nin yıl dönümü. Ünlü Şair Nazım Hikmet 1939 Erzincan Depremi ile ilgili kaleme aldığı "Kara haber" isimli şiirinde depreme uyurken yakalanan insanların binaların altında can verirken, çıkan yangınların yanı sıra-30 derece soğukta hayatını kaybeden binlerce kişi için "Uyanıp kaçamadılar, kuş olup uçamadılar" diye ifade etmişti.  
Yıl 1939, günlerden 26 Aralık'ı 27 Aralık'a bağlayan gece saat 02.00 de meydana gelen 7,9 şiddetindeki deprem, Erzincan'ı 52 saniye boyunca sallamış ve koca bir şehri adeta haritadan silmiş. Yerle bir olan Erzincan'da ve depremin etkilediği diğer illerde toplam 32 bin 962 kişi ölmüş, yaklaşık 100 bin kişi yaralanmış ve 116 bin 720 bina yıkılmış.  Deprem öncesi 20 bin olan şehir nüfusu 12 bine düşmüş, diğer kayıplar ilçelerde, köylerde ve komşu illerde meydana gelmiş.  2. Dünya savaşı arifesinde gelen bu felaket, ülkeyi derinden sarsmış, Erzincan ve bölgeyi yerle bir eden bu büyük depreme o günün koşullarında karşı koymak pek de mümkün olmamış. 
Kopan hatlar nedeniyle şehrin dış dünyayla bağlantısı kesilmiş, şehir acı kaderiyle baş başa kalmıştı. Deprem Erzincan’la birlikte birçok ilde hissedilmişti. Yaklaşık 33 bin kişinin yaşamını yitirdiği 1939 Erzincan Depreminin üzerinden tam 79 yıl geçti. O dönemde felaket her ne kadar can aldıysa da muhakkak binalar o günün şartlarıyla da bu depremin verdiği zararın boyutunu arttırmıştı. Hükümetimiz felaketlerle mücadelede oluşumlar yaparak denetimleri artırarak Allah korusun bu gibi olaylarda can kayıplarını önlemek için çalışmalarını titizlik içerisinde yürütmektedir. Kentsel dönüşüm projesiyle vatandaşlarımızı daha sağlam evlerde binalarda yaşama imkânı vermeye devam etmektedir. 
Bu duygu ve düşüncelerle biz Rabbimden bize bir daha bize böyle acı günler yaşatmamasını niyaz ediyoruz. Depremde, görevi başında, bu vatan uğruna şehit olan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz” dediler.