Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre, aşırı sağcı Valeurs Actuelles dergisinde yayımlanan ve darbe çağırışımı yapan bildiriyi imzalayan aralarında emekli generallerinde bulunduğu 18 asker hakkında cezai yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Fransa Genelkurmay Başkanı General François Lecointre, Fransız toplumunun "parçalandığı" konusunda uyaran ve aşırı sağcı Valeurs Actuelles dergisinde yayımlanan bildiriyi imzalayan generallerin ceza olarak ihraç edilip emekli edilmesi ve düşük rütbeli askerlere de disiplin cezası verilmesi gerektiğini belirtti.

Lecointre, geçtiğimiz hafta yayımlanan ve kendisine göre "büyük çıkarı olmayan" bu bildiriyi, 4’ü rütbeli subay, 18 muvazzaf askerin imzaladığını belirtti. Bildiride, aralarında 20 emekli generalin de bulunduğu yüzlerce asker, "İslamcılık" ve "banliyö orduları" karşısında "anavatanlarının dağılmasından" endişe duyduklarını ifade etti ve askeri darbe çağrışımında bulundu.

“Orduların tarafsızlığı esastır”

Lecointre, "Bunu kabul edemem, çünkü orduların tarafsızlığı esastır. Orada aktif orduya yapılan bu çağrıyı okuduğumda şok oldum, bu beni alt üst etti" ifadelerini kullanarak, bu metnin hiçbir şekilde orduların ruh halini yansıtmadığını vurguladı. Lecointre "Ordu cumhuriyetçidir, siyasal değildir. Bazılarının iddia ettiği fantezilerin aksine, sosyal olarak da çok çeşitlidir" dedi.

"Orduyu manipüle etme girişimi kabul edilemez”

Genelkurmay Başkanı Lecointre, "Orduyu manipüle etme girişimi kabul edilemez. Bu insanlar kendilerini ifade etmek istiyorlarsa, eski askeri niteliklerini veya rütbelerini vurgulamadan kendi adlarına yapsınlar" ifadelerini kullandı. Lecointre, imzacı generallerin askeriyeden ihraç edecek bir prosedür vesilesiyle görevlerinden alınıp emekli edilmelerini talep etti. General Lecointre, bildiriye imza atan diğer şahıslara da disiplin cezası verilmesini istediğini belirterek, "Üç ordunun genelkurmay başkanlarıyla birlikte, söz konusu 18 kişinin durumları ve kendilerine uygulanacak cezaları inceliyoruz" dedi.

Lecointre "Niyetim yüksek rütbelilerin daha ağır ceza, düşük olanların daha hafif ceza almasıdır" ifadelerini kullandı.

“Bu generallerin her biri yüksek askeri şura önüne çıkarılacak”

Savunma Bakanı Florence Parly ise yaptığı açıklamada, imzacı askeriye mensuplarının direkt olarak emekliliğe ayrılmasına karar verilmesini istediğini beyan etti. Bakan Parly, "Bu generallerin her biri yüksek askeri şura önüne çıkarılacak. Bu prosedürün sonunda, bir ihraç kararnamesini imzalayacak olan ise Cumhurbaşkanıdır" dedi.

Başbakan Jean Castex ise, söz konusu bildiriyi kınayarak, bildiriye destek olan aşırı sağcı lider Ulusal Birleşme Başkanı Marine Le Pen’i "siyasi fırsatçılıkla" suçladı.